JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA i 69
BO DO BO O Mo KO EO DO —_ O
o —
O |] IO
DO IO 2 O m
2.93
2.981
2.34.
2.341
Oplata
Mora biti sposobna za skivanje. Paralelno rezana i u pravom uglu prerezana.
Upotrebljava se za grube građevinske radove; kao betonska oplata i za zemljane radove.
Dozvoljene greške:
a) kvrge svih vrsta;
b) modrilo potpuno; ; ·
c) pukotine od sušenja velike i velike srčane pukotine ulcoliko nisu tolike, da se daske raspadaju;
d) smolnjače: neograničeno; |
e) mušičavost i crvotoćina neograničeno;
f) lisičavost velika;
S) urasla kora velika;
h) usukanost žice;
i) trulež samo mestimična, koja nije u tolikoj meri rasprostranjena, da se daska ili podnica usled foga lomi.
Piljenice neobrubljene
Samice :
Čista/polučista. Uslovi kvaliteta kao i za obrubljenu čista/polučista.
Te lasač
Dozvoljene greške za I/II klasu: : . n
a) kvržice i male kvrge pa i one koje prolaze kroz debljinu daske pojedinačno i grupno. Kvržice 1 male kvrge bar s jedne strane srasle. Srednje srasle kvrge pojedinačno do širine daske od 20 cm po jedna na 2 m dužine. Velike srasle kvrge do 5 cm dozvoljavaju se po jedna kod dasaka i podnica dužine 3 m i više i preko 20 cm širine. Ovake srednje i velike kvrge dozvoljavaju se do količine od 50%.
Kod malih i srednjih kvrga dozvoljavaju se i poleguše. Sve kvrge moraju biti zdrave;
b) lako modrilo do 50%, a srednje modrilo do 20% količine; i
c) sitne smolnjače jednostrano neograničeno, male smolnjače jedna na 2 m;
d) male pukotine do 10% i srednje pukotine do 3% količine. Na jednoj dasci ili podnici može biti samo jedma vrsta nabrojanih pukotina;
e) manja nepravilnost strukture do jedne četvrtine dužine piljenice na 57 količine;
f) mala urasla kora do 3% količine:
E) mala muščičavost do 5% količine. Na jednoj Dpiljenici mogu biti do dve, greške.
Kladarke
Upotrebljavaju se u proizvodnji nameštaja, građevinskoj stolariji, brodogradnji i dr. ·
Izrađuju se iz trupaca K kvaliteta. Kvalitet kladarki mora odgovarati čistoj/polučistoj, I i II klasi
s tim da može biti piljenica IIT klase do 10%.
Gredice
Čista/polučista
Gredice moraju biti oštrobridno piljene i pod pravim uglom prerezane i pravilne strukture.
Upotrebljavaju se u stolariji nameštaja i u građevinskoji stolariji.
Dozvoljene greške:
a) kvržice sa dve strane do 57% količine;
b) lako modrilo do 5% količine;
c) sitne smolnjače jedna na rastojanju od ?2 m do 3% količine.
Jedna gredica ne sme imati više od jedne dozvoljene greške.
I/II Klasa
Moraju biti oštrobridno piljene i pod pravim uglom prerezane i pravilne strukture.
Upotrebljava se u stolariji. nameštaja i u građevinskoj stolariji.
Dozvoljene greške:
a) kvržice neograničeno, male kvrge do dve po tekućem metru do 30% količine. Srednje kvrge, jedna na 2 m do 10% količine. Kvrge ne smeju biti na bridovima. Kvrge moraju biti zdrave i bar delimično srasle; |
b) lako modrilo do 20%, srednje modrilo do 5% količine;
c) male pukotine od sušenja do 5% količine. Pukotine na čelu nisu dozvoljene;
d) mala mušičavost do 5% količine.
Jedna gredica ne sme imati više od dve dozvoljene greške.
III Klasa
Gredice moraju biti oštrobridno piljene i pod pravim uglom prerezane. Upotrebljavaju se u građe-
vinarstvu za potpatosnice, za gradnju baraka, ograde i t.d.
Dozvoljene. greške:
a) male kvrge neograničeno, srednje kvrge ako Su na Široj strani jedna na svaki tekući metar. Velike kvrge samo ako ne prolaze kroz celi presek gredice, t.j. ako zbog takve kvrge neće doći do loma gredice;
b) jako i potpuno modrilo;
c) jednoivična mala lisičavost do 15%, jednoivična srednja do 5% količine;
d) pukotine od sušenja srednje;
e) srednja mušičavost neograničeno, jaka mušičavost ako nema drugih grešaka.
Oplata,
Upotrebljava se za najgrublje građevinske i Zemljane radove. Čvrstoća gredice mora biti tolika
da se može skivati.
Dozvoljene greške:
._ a) sve kvrge;
2.4. 2.41
b) potpumo muodrilo;
c) jednoivična velika lisičavost;
d) mušičavost i crvotočina velika;
e) velike pukotine.
Letve
I/II Klasa
Letve moraju biti oštrobridno piljene i pod pravim uglom. prerezane. Upotrebljavaju se u proizvodnji nameštaja i u građevinskoj stolariji.