JUS standardizacija
160
STANDARDIZACIJA
1.28
1.29
1.24 1.25 1.26
1.27
Za pšenično brašno: »tip 600 etiketa mora da bude oblika uspravnog pravougaonika. »Tip.600« mora da bude u sredini etikete. Tekst mora biti ljubičasto plave boje.
Za pšenično brašno »tip 1000« etiketa mora. da bude oblika uspravnog pravougaonika. »Tip 1000« mora da bude u sredini etikete. Tekst mora biti svetlo zelene boje.
Za pšenično brašno »Tip 1200« etiketa mora. da bude smeđe boje.
Veličina slova za oznake naziva i vrste brašna odnosi se prema veličini slova za tip brašna kao 3:1. Za pšeničnu krupicu »tip 400« etiketa mora da bude eliptičnog oblika. Naziv kvaliteta i vrste pšenične krupice (»sitna«, »srednja« i »krupna«) ispisan je slovima jednake veličine. Tekst mora biti žute boje. Za. pšeničnu prekrupu »tip 1800« (Graham-–brašno) etiketa mora da bude oblika uspravnogs pravougao-
nika. Naziv vrste pšenične prekrupe »tip 18004 (Graham brašno) mora da bude ispisan. slovima jednake veličine. Boja: teksta mora biti crna. Ž
Smeštanje i čuvanje
Mlinski proizvodi čuvaju: se u suvimi i čistim: prostorijama koje se mogu provetravati. U prostorijama u kojima se čuvaju ovi proizvodi ne sme da se smešta druga roba koja bi mogla štetno da utiče na kvalitet. Vreće se slažu umakrst, u slogove visine 10 do 15 vreća, tako da među redovima. bude hodnik koji omogućava normalnu manipulaciju sa robom. Vreće sa brašnom ne smeju se stavljati neposredno na pod. „ai
Stavljanje u promet
Pšenično brašno se stavlja u prodaju 30 dana posle izvršenog mlevenja. -
: = 6 DE 664.71:664.641.1 i | 1 Predlog br. 1029 : RAZENO BRAŠNO JUS E.G1.010 OOUR U LU U U U U IC _—— a ==<<=<===c==za el Opseg \ :: Ovaj standard odnosi se na raženo brašno. 2 Pojam: · Raženo brašno dobija se niskom: i poluvisokom meljavom. raži. 8 Sirovine
4
4.1 4.11
4.12
5
5.2 5.3
6.2
1 1.1 [7 8
9
Raž mora da bude zrela, zdrava, bez znakova plesni ili kvara, bez zadaha i uredno pripremljena za meljavu. Raž sme da sadrži najviše 0,5%-primese korova, a najviše 10% zrna drugih. žita, od čega najviše 5% ječma. - E
Raž ne sme da sadrži glavnicui (Glaviceps pupurea odn. Secale Cornutum).
Razvrstavanje brašna, po kvalitetu. -
Osnova razvrstavanja brašna: po kvalitetu je sadržaj pepela.
Raženo brašno razvrstava. se na:
»Tip 950«, koji sme da sadrži najviše 1,00% pebrašna je do 220 mikrona, tj. one sasvim, prolaze kroz nom raženom: brašnu. Veličina čestica. ovog tipa pela, što odgovara prosečnom kvalitetu, svetlom hlebsito od mlinske svile br. 7-XXŽX. -
»Tip 1250«, koji sme da sadrži najviše 1,30% pepela, što odgovara tamnom: raženom. hlebnom brašnu. Veličina čestica ovog tipa brašna je od 220 do 475 mikrona, tj. one prolaze kroz krupično sito od naročito jake svile br. 40, a na situ od mlinske svile br. 7-XXX" =–ĐDostaje najviše do 15%.
Svojstva brašna -
Raženo brašno mora da ima miris svojstven pravom brašnu, bez mirisa na plesan, zadah ili na kakav drugi strani miris.”
Ukus raženog brašna treba da: je svojstven zdravom brašnu dotičnog tipa.
Raženo brašno ne sme da bude zagađeno insektima, ni da sadrži druge vrste brašna ili nedozvoljene strane primese.
Oprema i
Do donošenja jugoslovenskog standarda za ambalažu JUS..., raženo brašno isporučuje se u čistim, celim, tekstilnim, tekstililnim ili papirnim, vrećama.
Svaka vreća mora da bude propisno zatvorena (vezana kanapom ili prošivena), snabdevena etiketom sa oznakom i plombirana. Plomba mora da nosi otisak registrovane oznake mlina i fip proizvoda. Oznaka na etiketi mora da sadrži sledeće podatke: .
— }žip proizvoda i njegovu vrstu,
— naziv miina (proizvođača),
— neto težinu i
— datum proizvodnje.
BEtiketa mora biti od čvrstog kartona, tako da se lako ne kida. E Btiketa sa oznakom! mora da. bude učvršćena za Vreću na način koji isključuje mogućnost njene zamene, a da se pri tome ne ošteti povez, etiketa ili plomba.
Označavanje
Navedeni tipovi brašna označuju se na sledeći način: -. E Za raženo brašno »Tip 950&« etiketa mora da bude eliptičnog oblika. U sredini etikete biće ispisan »tip 950«. Boja etikete je bela, a slova crna. .
Za raženo brašno »Tip 1250« etiketa mora da bude oblika uspravnog pravougaonika. U sredini etikete biće ispisan »Tip 1250«. Boja etikete je bela, a slova crna.
uUskladištenje SS Raženo brašno čuva se u suvim i čistim prostorijama koje se mogu provetravati. U prostorijama u kojima se čuvaju ovi proizvodi ne sme da se smešta druga roba koja bi mogla da štetno utiče na kvalitet. Vreće se slažu u nakrst, u slogove visine 10 do 15 vreća; tako da među redovima bude pro-
laz koji omogućava normalnu manipulaciju. Vreće sa raženim brašnomi ne smeju se stavljati neposredno na. pod.
Stavljanje u promet i Ražena brašna mogu biti stavljena u promet odmah posle mlevenja.