JUS standardizacija

160

STANDARDIZACIJA

1.28

1.29

1.24 1.25 1.26

1.27

Za pšenično brašno: »tip 600 etiketa mora da bude oblika uspravnog pravougaonika. »Tip.600« mora da bude u sredini etikete. Tekst mora biti ljubičasto plave boje.

Za pšenično brašno »tip 1000« etiketa mora. da bude oblika uspravnog pravougaonika. »Tip 1000« mora da bude u sredini etikete. Tekst mora biti svetlo zelene boje.

Za pšenično brašno »Tip 1200« etiketa mora. da bude smeđe boje.

Veličina slova za oznake naziva i vrste brašna odnosi se prema veličini slova za tip brašna kao 3:1. Za pšeničnu krupicu »tip 400« etiketa mora da bude eliptičnog oblika. Naziv kvaliteta i vrste pšenične krupice (»sitna«, »srednja« i »krupna«) ispisan je slovima jednake veličine. Tekst mora biti žute boje. Za. pšeničnu prekrupu »tip 1800« (Graham-–brašno) etiketa mora da bude oblika uspravnogs pravougao-

nika. Naziv vrste pšenične prekrupe »tip 18004 (Graham brašno) mora da bude ispisan. slovima jednake veličine. Boja: teksta mora biti crna. Ž

Smeštanje i čuvanje

Mlinski proizvodi čuvaju: se u suvimi i čistim: prostorijama koje se mogu provetravati. U prostorijama u kojima se čuvaju ovi proizvodi ne sme da se smešta druga roba koja bi mogla štetno da utiče na kvalitet. Vreće se slažu umakrst, u slogove visine 10 do 15 vreća, tako da među redovima. bude hodnik koji omogućava normalnu manipulaciju sa robom. Vreće sa brašnom ne smeju se stavljati neposredno na pod. „ai

Stavljanje u promet

Pšenično brašno se stavlja u prodaju 30 dana posle izvršenog mlevenja. -

: = 6 DE 664.71:664.641.1 i | 1 Predlog br. 1029 : RAZENO BRAŠNO JUS E.G1.010 OOUR U LU U U U U IC _—— a ==<<=<===c==za el Opseg \ :: Ovaj standard odnosi se na raženo brašno. 2 Pojam: · Raženo brašno dobija se niskom: i poluvisokom meljavom. raži. 8 Sirovine

4

4.1 4.11

4.12

5

5.2 5.3

6.2

1 1.1 [7 8

9

Raž mora da bude zrela, zdrava, bez znakova plesni ili kvara, bez zadaha i uredno pripremljena za meljavu. Raž sme da sadrži najviše 0,5%-primese korova, a najviše 10% zrna drugih. žita, od čega najviše 5% ječma. - E

Raž ne sme da sadrži glavnicui (Glaviceps pupurea odn. Secale Cornutum).

Razvrstavanje brašna, po kvalitetu. -

Osnova razvrstavanja brašna: po kvalitetu je sadržaj pepela.

Raženo brašno razvrstava. se na:

»Tip 950«, koji sme da sadrži najviše 1,00% pebrašna je do 220 mikrona, tj. one sasvim, prolaze kroz nom raženom: brašnu. Veličina čestica. ovog tipa pela, što odgovara prosečnom kvalitetu, svetlom hlebsito od mlinske svile br. 7-XXŽX. -

»Tip 1250«, koji sme da sadrži najviše 1,30% pepela, što odgovara tamnom: raženom. hlebnom brašnu. Veličina čestica ovog tipa brašna je od 220 do 475 mikrona, tj. one prolaze kroz krupično sito od naročito jake svile br. 40, a na situ od mlinske svile br. 7-XXX" =–ĐDostaje najviše do 15%.

Svojstva brašna -

Raženo brašno mora da ima miris svojstven pravom brašnu, bez mirisa na plesan, zadah ili na kakav drugi strani miris.”

Ukus raženog brašna treba da: je svojstven zdravom brašnu dotičnog tipa.

Raženo brašno ne sme da bude zagađeno insektima, ni da sadrži druge vrste brašna ili nedozvoljene strane primese.

Oprema i

Do donošenja jugoslovenskog standarda za ambalažu JUS..., raženo brašno isporučuje se u čistim, celim, tekstilnim, tekstililnim ili papirnim, vrećama.

Svaka vreća mora da bude propisno zatvorena (vezana kanapom ili prošivena), snabdevena etiketom sa oznakom i plombirana. Plomba mora da nosi otisak registrovane oznake mlina i fip proizvoda. Oznaka na etiketi mora da sadrži sledeće podatke: .

— }žip proizvoda i njegovu vrstu,

— naziv miina (proizvođača),

— neto težinu i

— datum proizvodnje.

BEtiketa mora biti od čvrstog kartona, tako da se lako ne kida. E Btiketa sa oznakom! mora da. bude učvršćena za Vreću na način koji isključuje mogućnost njene zamene, a da se pri tome ne ošteti povez, etiketa ili plomba.

Označavanje

Navedeni tipovi brašna označuju se na sledeći način: -. E Za raženo brašno »Tip 950&« etiketa mora da bude eliptičnog oblika. U sredini etikete biće ispisan »tip 950«. Boja etikete je bela, a slova crna. .

Za raženo brašno »Tip 1250« etiketa mora da bude oblika uspravnog pravougaonika. U sredini etikete biće ispisan »Tip 1250«. Boja etikete je bela, a slova crna.

uUskladištenje SS Raženo brašno čuva se u suvim i čistim prostorijama koje se mogu provetravati. U prostorijama u kojima se čuvaju ovi proizvodi ne sme da se smešta druga roba koja bi mogla da štetno utiče na kvalitet. Vreće se slažu u nakrst, u slogove visine 10 do 15 vreća; tako da među redovima bude pro-

laz koji omogućava normalnu manipulaciju. Vreće sa raženim brašnomi ne smeju se stavljati neposredno na. pod.

Stavljanje u promet i Ražena brašna mogu biti stavljena u promet odmah posle mlevenja.