JUS standardizacija

STAN

8.4 3.4

>

4,1

il

|}

Priprema uzoraka

Novi pesak

Uzorak, dobiven prema tački 3.3. mora da se pre svega u celini dobro prosejs i promeša (za pesak sa malo gline, za srednje mastan pesak i

za pripremljeni pesak uzme se sito sa otvorom ·

od 3,00 mm, a za mastan pesak sito sa otvorom od 6,0 mm). U prosejanom pesku odredi se količina vode isporučenogs peska prema tački 4.1. Zatim se pesak razastre u tankom sloju, da bi

104 do 110"C. Uzorak osušen do stalne težine izmeri se (težina suvog uzorka Ts). Sadržaj vioide »>Vv« jeste: Tv_7, p=———— · 100 1y

Za brza određivanja mogu da se takođe UpOtrebe specijalni uređaji za sušenje, kao što su duvaljke sa vrućim vazduhom, infracrveni sušači, itd.

se osušio na vazduhu, ili se osuši u uređaju za 4.32 Određivanje udela ispranih materija i udela sušenje pri tempe raituri od: 105—110"%-. Osušeni zrna peska pesak proseje se kroz sito sa otvorom od 8,0 mm. Pri sejanju treba da se grudve zdrobe sa drve- 4.21 Opšte . sri 37. i EU nim valjkom. Ostatak (također i od prvog seja- O 0 DT NE LO ROE O e O nja) odredi se kao ostatak iznad 3,0 mm i otstrani 02 m prečnika; koja se iz peska amjaJU D se. Preporučuje se da se priroda ovoga ostatka moću sedimentacione analize. Ove materije u ispita (ugalj, korenovi, nepeščane primese od ne- DO O PEH e. SPOJ ČL O čistih kola), pošto ovakve nečistoće mogu da VO EU. O - ea UO LAD đe prouzrokuju greške pri livenju. Prosejani pesak DOC EO O a. o a E dobro se promeš ~ ; Eo ŠtO većinom iz međusobno različitih vezivnih glina. se ovlaži nter, Ear II _ Radi raznolikosti. ove smese nevezivnih i razlirak od 50 do 100 g da bi se prema tački 4 od- 1 VeZiVnili TU o DE E redo udeo aprarin malera, dec i velčima aa ıSažeoća prska Vezivhošt peska mf zrna. Prosejani i osušeni pesak ovlaži se do KSS SO | 8 : a. = one mere, pri kojoj se želi da izvrši ispitivanje _. o O. o ODB O ir peške, rukom: Se obro prometa | jo eČmomı (dr ppranip maioia Odnčdi se laka, da Se se proseje kroz sito otvora 3.0 mm. i zatvori se Sa a iS : SC OSH u posudu da ga vlaga prožme. Posle 2 sata uzo- O O vodi o jEU a od Ca a rak se još dvaputa proseje i dobro promeša. Ako IR O O Z 1 Tan CIT OlSVTaT Dia i Pe se drugo sejanje i mešanje izvrši posle 24 sata. o ali o pes _ o OI a RO. dobiju se bitno ravnomerniji i tačniji rezultati. espre<ornu ana ZU BO rebno Je aa se VOGI Ovako pripremljen uzorak služi za određivanje sredstvo za disperziju. osobina vlažno nabijenog livačkog peska prema 4929 Postupak za novi pesak . tački 5. Mešanje može da se takođe izvrši i sa Osušeni uzorak od 20 g saspe se u visoku stalaboratoriskom. mešalicom. Svakako u izveštaju klenu čašu od 600 cmš sa izlivnim žlebom i nao ispitivanju treba navesti način kako je pesak puni se sa približno 190 cm? vode iz vodovoda pripremljen (rukom ili mešalicom), tip meša- i 10 cm9š 5-proceninog rastvora natrijumova Di= lice i vreme mešanja. rofosfata, koji se dodaje radi disperzije. Ako se Pripremljeni pesak vrše naučna ispitivanja, umesto vode iz vVodOPripremljeni pesak (modelni pesak, jednoobra- voda treba da se upotrebi destilisana voda. Sazni pesak, stari pesak, itd.) ispituje se u stanju držaj čaše kuva se približno 4 min., zatimi se dokad je već promešan | pripremljen. Da bi se lije voda iz vodovoda i ista količina 10 cm dispera S O OSOBI se kroz sito TE O Fr OOU O sa otvorom sita 3,0 mm, dobro se izmeša i ispita 25 mm izna a čaše (napraviti :), prema ftački 5. Da bi se odredio udeo oronih meša se temeljito 10 min sa mehaničkom mešalimaterija, udeo i veličina zrna, treba da se po com i ostavi na miru 7. do 8 min. Posle toga mutna ON BR O 0 VD O E 0 0 II S II O 5 0C'i ispita prema tački 4. _ :: ši : dna čaše, tj. 100 mm ispod nivoa tekućine u čašl. Sast liač Postupak dolivanja, mešanja sa mehaničkom meastav livačkog peska šalicom i odlivanja vođe ponovi se po drugi put žao LR E : o sa istim vremenom: taloženja od 7—8 min. VreOC UNITI OM ispranih materija, udeo me ftaloženja posle trećeg dolivanja i mešanja, POSO VAOČITId; oblik i površina zrna). kao i kod svih daljih ponavljanja sve dok ne Određivanje sadržaja vode | postane voda potpuno bistra u prostoru. od 100 Izmeri se 20 g uzorka, pripremljenog prema mm ispod nivoa vode, ravna se u zavisnosti tački 83 (težina vlažnog uzorka TV) i osuši se pri od temperature vode prema tabeli 1. Tabela |] | temperatura vode u "C | 10 1D ME || __JG — 8 |___20 | 22 | 2 VODIC (2IOZOR|O IIHD |D S OOU) 5500 2) 575 |5,05% | 4085 | 4 05 | did, 450 04 2510 il | 540” | 5'80” | 15” | 500" 4'50” | 440" | 4'80” | 415" |

Pred svakim dolivanjem i mešanjem dodaje se uvek ista količina disperzionog sredstva (ij. 10 cm?). :

Kod livačkog peska, koji sadrži veoma mnogo gline, ly kod peska iz koga se glina teško odvaja, treba sprovesti još jedno kuvanje i odvaja-

nje. Oprani, čisti livački pesak suši se konačno pri 105 do 110'C i ponovno se izmeri da se ustanovi udeo zrna peska. Razlika između prvo izmerene težine pretstavlja količinu ispranih materija. Uđeo zrna i udeo ispranih materija navede se u procentima, preračunato na suV pesak.

i a a ======== runner ouuz= (iz