JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA
44 ~Određivanje oblika i površine zrna udeo najveći. i Oblik i površina zrna određuje se mikroskop- Površine zrna dele se na glatke i hrapave. Oblik skim posmatranjem kod 30 do 6O-strukog uve- i površina zrna najbolje se prikažu sa fotografličavanja malih, težini srazmernih količina zrna. skim snimkom na crnom polju,-sa 20 do 30-strudobivemih na pojedinim sitima. Razlikuju se kim uweličavanjem.
Tabela 8 Primer za tačku 4.382 | Izmerena količina 20,0. g=100% Udeo zrna 17.8 g=806,5"%/5 | Udeo ispranih materijala 2,7 g=18,5"/o arena ai Raa = AO e a a O mia a area a a a O Ostatak na situ: Zbir Stepen Veličina zrna dLO adela procenata 8 zrna 1 nad 8,0 2 nad 15 do 8,0 8 nad 1,0 do 1,5 0,68 8,99 100,00 4 nad 0,6 do 1,0 6,20 85,80 96,07 ___G) nad (0,4 do 0,6 1,12 41,20 60,27 6 nad 0.8 do 0,4 1,46 8,44 1907 KI nad 0,2 do 0,8 0,96 5,55 10.63 8 nad 0,155 do 0,2 0,85 2,02 5,08 9 nad 0,10 do 0,15 0,25 1,44 8,06 10 nad 0,075 do 0,10 0,10 0,58 1,62 11 nad 0,060 do 0,075 0,06 0,85 1,04 12 nad 0,00 do 0.000 _ 0,12 0,69 0,69 17,30 100,00 — | 5 Osobine vlažno nabijenog livačkog peska Propustljivost za, gasove, pritisna i smicajna i čvrstoća zavisne su od prirode peska, t.j. od
Đ.1 Opšte njegove zrnovitosti, vrste i količine veziva, zaDa bi se utvrdile osobine livačkog peska u na- preminske težine uobičajenog uzorka i sadržaja bijenom stanju, ispituju se uzorci peska, nabi- vode. Ove osobine livačkog peska, koji je nabijeni po određenom postupku prema tački 5.21. jen prema ftački 5.21, samo su tada jasno izraNa ovim uzorcima određuje se: žene, ako je pored toga naveden sadržaj vode, propustljivost za gasove, sadržaj ispranih maierija i zrmovitost ispitano8 pritisna čvrstoća, peska. Naročito vrednosf, propustljivosti za gasmicajma čvrstoća, sove i vrednosti za čvrstoće treba uvek da se zapreminska težina uzorka i upotpune sa podacima o. sadržaju vode i zaprezbijanje. minske težine. Sposobnost oblikovanja livačkog
peska između ostalog jako je zavisna od sadr-
žaja vode. Priroda livačkog peska, svrha upo-
Tabela4 trebe, vrsta odlivaka i način rada merodđavni su
za izbor onog sadržaja vode, kod kojeg livački
Stepen Veličina zrna mm | Eaktor pesak pokazuje najveću sposobnost oblikovanja (optimalna voda oblikovanja). Radi toga, obzi-
1 : nad 83,0 5 rom na ove okolnosti, ona mora da se odredi 9 TRGBI{PS do 3.0 6 pri vlaženju livačkog peska (vidi tačku 3.41). Za3 d .: 3. preminska {težina nabijenog uzorka menja se sa nad 1,0 do 1,5 9 sadržajem vode, što opet utiče naročito na vred-
4 nad 0,6 do 1,0 17 nosti propustljivosti za gasove i na čvrstoću peS nad 0,4 do 0,6 81 ska, radi čega se optimalna voda oblikovanja 6 nad 0,3 do 0,4 41 mora da odredi veoma brižljivo. Preporučuje se 7 | 02 d 0.3 5) da se radi veće sigurnosti izvrše dva ili tri me; 095: šanja prema tački 3.41 i to tako, da je sadržaj
8 nad 0,55 ~ do 0,2 7} vode u njima nešto iznad ili ispod optimalne 9 nad 0,10 do 0,15 108 vode oblikovanja. Ukoliko on leži između ove 10 nad 0,075 do 0,10 146 dve dobivene vrednosti, tada se ispitaju obe naj11 nad 0,060 do 0,075 186 bliže smese, dobijene vrednosti prikažu se u za12 nad 0,020 do 0,080 981 visnosti od sadržaja vode i tražene vrednosti
centom. udela zrna. Dobiveni broj! daje broj finoće zrna. Uporedi primer u tabeli 5.
okrugli, zaolkiruženi, uglasti, i iverasti' oblici zrna.
Za oznaku je merodavan onaj: oblik zrna, čiji je
grafički se iznađu.