JUS standardizacija

|

8.1

3.2

3.21

3.32

da nosi sledeće podatke: naziv preduzeća i 'za= štitni žig, naziv proizvoda iz kojeg se'jasno, vidi da je proizvod polurafinovano ulje od sumcokreTtovog semena, bruto, tara i neto težinu i datum proizvodmje.

Rafinovano ulje od suncecokretovog semena za jelo Opseg i primena

Rafinovano ulje od sumcokretovog semena je proizvod, dobiven rafinacijom: sirovog ili polu-

· rafinvanog ulja od sumcokretovog semena, bez

primesa drugih uljarica,» ljudsku ishranu.

a namenjeno je za

Fizičko-hemiske gsobine

— Rafinovano ulje od suncokretovog semena za jelo na temperafuri od 20"'C u toku 24 časa stajanja ne sme da. pokaže nikakav talog. Ako je ulje pre ispitivanja imalo talog, koji potiče od prirodnog voska i sličnog, ulje se pre ispitivanja mažljivo zagreje na temperaturu 55"C, da se vosak rastvori, zatim se ohladi na temperaturu 20% "i ostavi da stoji na toj temperaturi za vreme 24 časa. Posle ovog vremena ulje ne sme da pokaže nikakav talog.

— Sadržina isparljivih sastojaka na femperaturi 1050C sme da. bude najviše 0,55%. ~

— Boja mora da. bude prirodno svetlo-žuta i mora da odgovara boji rastvora od 10 mg joda u 100 ml 10%-nog rastvora KJ.

— Specifična težina na 20% mora biti odi 0,918 o 0,924,

— Indeks refrakcije d(9%0%C) mora biti od 1,471 do 1,476.

— Jodni broj mora da bude od 112 do 135.

— Saponifikacioni broj ne sme da bude manji od 188.

— Sadržinma neosapunjivih materija, najviše 1,5%.

— Rafinovano ulje od sumcokretovog semena za jelo ne sme da sadrži mineralne i strane OTganske kiseline, osim one materije koje služe za stabilizaciju i to u propisanim količinama, a slobodnih masnih kiselina sme da sadrži najviše 0,38%, računato kao oleinska kiselina.

— Sadržina sapuma, najviše 0,05%.

Za stabilizaciju rafimovanog ulja od sumcokre-

tovogz semena za jelo, dozvoljava se dodavanje

limumske i ·vinske Kkiselme u količinama do

0,05%; limunska i vinska kiselina moraju da od-

govaraju propisima Jugoslovenske farmakopeje.

Rafinovano ulje od sumcokretovog semena za

jelo mora da bude neutralnog ukusa i blago spe-

cifičnog mirisa.

Rafinovano ulje od suncokretovog semena za

jelo ne sme biti užeglo na ukus i miris.

Pakovanje i isporuka

Rafinovano mwulje od sumcokretovog semena za jelo, namenjeno velikoprodaji, pakuje se i isporučuie u gvozdenoji ili drvenoj buradi impregniranoj vodenim staklom, neto sadržine 50, 100 i 200 kg; zatim kao i u maloprodaji u. kantama izrađenim od belog ili verniranog (lakom prevučenog) lima, neto težine 0,250, 0,500, 1,000, 2.500, 5,000, 10,000 i 20,000 kg, kao i u staklenim: bocama zapremine, od 500 do 1000. mi.

Isporuka i prevoz rafinovanog. ulja od suncokretovog semena za jelo, vrši se samo. u ambalaži navedenoj u prethodnoj tački i u čistim prevoznim sredstvima.

3.88

3.4 3.41

3.42

3.43

4.1 4.101

4.103

Mala ambalaža, kante i boce, moraju se prevoziti upakovane u drvene sanduke.

Smeštanje i čuvamje

Smeštanje i čuvanje rafinovanog ulja od suncoikretovog semena za jelo, vrši se u ambalaži navedenoj: pod tačkom: 3.3 i u čistim, zatvorenim gvozdenim. rezervoarima.

Prostorije u kojima se smešta i čuva ulje od sumcokretovog semena za jelo moraju biti tamme, bez direktne sunčeve sveflosti, provetrene i suve. Ternperatura| u ovim! prostorijama. može bili, najviše — 20% C.

Ulje smešteno i čuvano pod uslovima navedenim m prethodnoj tački upotrebljivo je za jelo 2 meseca. Posle toga roka mora se podvrći ponovnom ispitivanju. U slučaju povoljnih rezultata, upotreba ulja se produžuje za jedan mesec, što se može pomoviti. Stabilizovano ulje ima rok trajnosti četiri meseca.

Omake Sva amibalaža u kojoj se pakuje, smešta i čuva

rafinovanc ulje od suncokretovog semena. za jelo kao i rezervoari, moraju da. nose oznake kojima

· se tačno označuje da je to proizvodi ulja od sun-

cokretovog semena za jelo.

Ako je takvo ulje stabilizovano, mora biti kao

takvo i označeno.

'wlje od suncokretovog semena za jelo koje od-

govara boljem kvalitetu od kvaliteta navedenos

pod tač. 3.2, naprimer ako je jače odbojadisano, polirano i slično, može, se uz redovnu oznaku označiti i posebnim „dopunskim nazivom Kao

»Stolno«, »Briljantno« i slično.

Osim oznake proizvoda, svaka ambalaža u kojoj

se ulje pakuje i isporučuje, mora da nosi sledeće

podatke:

— naziv i mesto proizvođača i zaštitni Žig,

— bruto, tara # neto težinu za pakovanja u buradima odnosno cisternama; za manja pakovanja samo neto težinu,

— datum: proizvodnje od kosa se računa rok trajanja upotrebljivosti za ishranu,

— broj dozvole sanitarnih organa za stavljanje proizvoda u promet.

Proveravanie kvaliteta ulia od suncokretovog semena

Kvalitet ulja od suncokretovog semena-sirovoOS, polurafinovanosg i rafinovanog za jelo, proverava se na uzetim uzorcima koji se podvrgavaju ispitivanju. Uwxzimanje uzora:ka,

Uzorke uzimaju stručna lica koja su dobro upoznata sa načinom uzimanja uzoraka viskoznih tečnosti i imaju ovlašćenje zainteresovanih stranaka; u slučaju otsutnosti jedne stranke nadležan je arbitražni ili privredmo-sudski veštak. Uzorci se uzimaju pre isporuke (kod proizvođača odnosno isporučioca) ili posle izvršene isporuke (kodi kupca), prema sporazumu zainteresovanih stranaka.

Kad se ulje utače ili istače, uzimanje uzoraka vrši se kod slavine ili ventila na taj način što se u određenim vremenskim razmacima od početka do kraja točenja uzima uvek ista ikoličina ulja, koja se stavlja u posebam za to određen čist i suv sud podesne zapremine iz koga se odvaja prosečan uzorak za ispitivanje.

| STANDARDIZACIJA

Cc cI:=Z–—=-Z>EISCcCE-IGZ>STT_———

aa e e e —————~