JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA–
rum: ora ra a UK Iz iJa or TA JJ MMI CENIO KK aa Ume Gura IMEI ai Kum One tI na aN ZM Kai XC n lMnmaı CPC O aa Ir puna ri amina
ta ru za azra Var Kr i aaa U Y EK—-rı reza ira NLO OKA.
era air rez aiamı KOI OIK T—rCOaai e KOVIKYIAN
IIIa IEEE er rum ruma uu rernu amra runner uza
1
JLal
1.35
3.2
3.3
· ULJE ZA JELO OD PRŽENIH BUNDEVINIH KOŠTICA (SEMBNA)
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 15 oktobar 1955
Opseg i opis proizvoda
Ovaj standard odmosi: se ma ulje za jelo dobiveno presovamjem očišćenih, oljuštenih i prženih koštica od bumdeva. Ulje se može upotrebiti: za. jelo posle četrdesetoosmočasovnog stajanja radi taloženja čvrstih materija koje se nalaze u svežem prženom: ulju ili pre, ako se ove materije otstrane putem filtracije ili kojim drugim načinom.
Ulje za jelo dobiveno od prženih: bumdevinih koštica. se ne rafiniše radi toga da bi zadržalo specifičam mlkcus i miris koji O od! tehmološkog procesa proizvodmje.
Ulje za jelo od pržemih bumdevinih. koštica iproizvodi se u jedmom kvalitetu.
Fizičko-hemiske osobine
— Spoljašnji izgled. Ulje, posmatrano u propuštenoj svetlosti ima marandžasto-crvenu, a u tankom: sloju crveno-zelenu boju. Posmatrano u reflektovanoj (odbivenoj) svetlosti, ulje ima purpurno-crvemu boju.
— Miiris. Prijatam i karakterističan za mulje .dobiveno presovanjem prženih i oljuštenih košitea od bumdeve.
— Ukus. Ugodan i prijatan, specifičam za ulje ove vrste. Ne sme biti gorak, što potiče od ljuske prilikom slabog ljuštenja ili od slabog kvaliteta koštica.
— Specifična težima na 20'C mora biti od 0,900 do 0,925.
— Indeks refrakcije d (20'C) mora biti od 1,471 do 1,474. |
— Saponifikacioni broj mora biti odi 186 do 197.
— Jodni broj, treba da bude od 119. do: 134.
— Sadržima: meosapunjivih materija sme da bude najviše 1,5%.
— Sadržina vode ji isparljivih materija na 105"C sme da bude majviše '0,3%.
— Ulje za jelo od pržemih: bundevinih koštica sme da sadrži slobodnih masnih kiselina: najviše 5%, računato kao oleinska. kiselima ij ne sme da sadrži nikakve druge strane anorgan– ske ili organske iKkiselime.
· Pakovanje i isporuka
wIlje zavjelo od prženih bumdevinih Moštica, mamenjeno velikoprodaji pakuje se i isporučuje u gvozdenoj ili drvenoj buradi impregniranoj vOdenim staklom, meto sadržine 50, 100 i 200 kg; zatim. kao i u maloprodaji u kamtama; izrađenim od belog ili verniranog (lakom prevučenogi) lima, neto težine 0,250, 0,500, 1,000, 2,500, 5,000, 10,000 i 20,000 kg, kao i u staklenim bocama zapremine od 500 li. 1000 ml.
Isporuka i prevoz ulja za jelo od prženih bumdevinih koštica, vrši se samo u ambalaži mavede-
noj U | prethodnoj tački i u čistim prevoznim sredstvima. Mala Raja žal kamfte i boce, moraju se prevoziti upakovane u drvene sanduke,
4
4.1
4.2
4.3
9.1
5.2
6.1 6.101
6.102
6.103
DK 665.337.85 JUS R.K1.015 Smeštanje i čuvanje
Smeštanje i čuvanje ulja za jelo od mprženih bundevinih koštica vrši se u ambalaži navedemoj
pod tačkom 3 i u čistim zatvorenim gvozdenim: )
rezervoarima.
Prostorije u kojima se smešta i čuva ulje od sumcokretovog semena za jelo moraju: biti tamme, bez direktne sumčeve svetlosti, provetrene i suve. Temperatura: u ovim prostorijama može ibiti najviše — 20%C.
Ulje smešteno i čuvano pod uslovima navedenim u prethodmoj tački upotrebljivo je za jelo 2 meseca. Posle toga roka mora se podvrći ponovnom ispitivanju. U slučaju povoljnih: rezultata upotreba ulja se produžuje za jedan mesec, što se može ponoviti. Stabilizovano ulje ima rok trajmosti četiri meseca.
Oznake
Sva ambalaža u kojoji se pakuje, smešta i čuva ulje za jelo od prženih bumdevinih Rkoštica: kao i rezervoari, moraju da mose ozmake kojima: se tačno označuje da je to proizvod ulja za jelo od pržemih bumdevinih Moštica.
Osim oznake proizvoda, svaka ambalaža u kojoj se ulje pakuije i isporučuje mora: da: nosi! sledeće podatke:
— maziv ij mesto proizvođača i zaštitni Žig,
— bruto, tara i meto težimu za pakovamia u buradima odmosno cisternama; za manja pakovanja samo neto težinu,
— datum proizvodnje od: koga se račuma rok trajanja upotrebljivosti za ishramu,
— broj dozvole samitarnih orgama za stavljanje proizvoda u promet.
Proveravamje kvaliteta ulja za jelo od prženih bumdevinih koštica,
Kvalitet ulja za jelo od prženih bumdevinih koštica proverava se ma uzetim uzorcima koji se podvrgavaju ispitivanju.
Uzimamnje uzoraka:
Uzorke uzimaju stručna lica koja su dobro upoznata sa načinom uzimanja uzoraka viskoznih tečnosti i imaju ovlašćenje zainteresovanih: stranaka; u slučaju otsubnosti jedme stranke mnadležan je arbitražni ili privredno-sudski veštak. 'Uzorci se uzimaju pre isporuke (kod! proizvođača odnosno isporučioca) ili posle izvršene isporuke (kod kupca), prema sporazumu zainteresovanih stranaka.
Kad se ulje mtače ili istače, uzimanje uzoraka vrši se kod slavine ili ventila na taj način što. se u određenim vremenskim razmacima od! početka do kraja točenja uzima uvek ista količina ulja, koja se stavlja u: posebam, za. to određen čist i suv sud podesne zapremine iz koga se odvaja proseiČčam: uzorak. za; ispitivanje.
Uzimanje uzoraka ulja iz većih rezervoara, tenkova ili cisterni vrši se pomoću uređaja. pretstavljenih ma slikama 1, 2, ii 3.