JUS standardizacija
'
414 ı _ ' aaa | SPANDARDIZACČIJA
Predlog br. 2067 | | . DK 664.843.6 | S KONCENTRAT OD PARADAJZA ı JUS E.H5.030 a II a eeEEE I= JI Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 mart 1957 3.8 Koncentrat od paradajza sme sadržavatil najviše - 10% celokupnih MRiselina (izraženih kao limumniji Opseg : ska), računato na suvu materiju bez soli. E - . 3.9 Suva materija koncemtrata· paradaj ora: se Ovaj standard odmosi se ma gotov proizvod. od | a] PODat: J :: 7 OCE CU NS . i deklarisati. bez soli. povrća (koncentrat od paradajza), neposredno upotrebljiv za ishranu. . ~ : 4 Sirovine 2 Definicija i : Za proizvodnju koncentrata paradajza upotreb:- ljavaju dravi, Ži, zreli, dobr rami i Koncentrat od paradajza je proizvod dobiven JE } Se : . i PES LE M e 1 vw OSa ] odabrani plodovi paradajza. ukuvavanjem pasiranih i potpumo zrelih i zdravih plodova paradajza do određene sadržime suve 5 Pak ž miterije. aovanje
| Koncentrat od paradajza se pakuje u kutije od 3 Tehnički propisi belog: lima, iznutra lakirane, sadržine 0,5 kg; 0,5 kg; 1,0 kg; 2,0 kg; 5,0 kg; aluminijumske tube, iznutra lakirane, sadržine od 100 do 500 grama:; burad sadržine 50, 100 i 9200 kg.
3.1 Koncentrat od paradajza mora da ima prirodnu svežu crvenu boju zrelog paradajza, koja može imati žućkastu nijansu, ali me sme da prelazi
u smeđu. OMER : | 6 Smeštaj ı čuvanje
3.2 Koncentrat od parađajza mora im:ti ugodan s specifičan miris i UlrUB. ___Proizvod se smešta i čuva u čistoj, suvoj, do-
i bro provetrenoj prostoriji, zamračenoj i zaštiĆenoj cd neposrednog dejstva sumčamih zrakova
i mraza.
3.3 Koncentrat od paradajza ne | sme pokazivati znake vrenja ili biti u prevrelom stanju i ne , sme polkazivafti znake plesnivosti ili kakve druge
ake kvara. 3 :. CO T Rok garancije
34 Ne dozvoljava se doterivanje boje i mirisa prirodnim ili veštačkim: bojama i mumjisima, niti dodavanje komzervansa.
75 Alo se proizvod čuva na: načim predviđem u. tač. 6 ovog standarda prodđavac garantuje za kvalitet
oo .. 7 i provoda u originalnom: pakovanju i o:
355 Prema sadržini suve materije, bez kujnske soli, razlikuju se sledeći konmcentrati od paradajza, “7.11 za proizvode upakovane u limene kutije i alukoji se moraju deklarisati: minijumske tube 6 meseci od dana smeštaja;
— koncentrat od paradajza sa 14 do 16% suve «39 za proizvode upakovame u burad 3 meseca od
materije (jednostruki koncentrat), dana smeštaja. — koncentrat od paradajza sa 28 do 30% suve materije (dvostruki koncentrat), 8 Proveravanje kvaliteta — koncenitrat od paradajza: sa 38/40% suve ma=terije (trostruki komcentrat). Proveravanje Mevaliteta se vrši prema JUS 3.6 Stranih primesa, koje u zgusnuti sok od povrća E.H3.005. dospevaju preko sirovime ili usledi postupka pro9 Oznake
izvodnje, može da bude, računmato na gotov proTOO „Ba Na svakom originalnom. pakovamju (kutije od O DOO aj JOJO 170 lima, aluminijumske tube, burad) mora da bude — bakra, najviše 50 mg na 1 kg, TiapnSBeno Sledeće: 7 10ValnajyiSe| 2 mia naj 1 Ke — maziv i mesto proizvodnje, — SO» najviše 50 mg na 1 kg. —. vrsta proizvoda, 357 Koncentrat od paradajza sme wsadržavati maj- — bruito, tara i neto težima, više do 10% kujnske soli, računato od ukupne — datum proizvodnje, suve maierije. — uputstvo za upotrebu.