JUS standardizacija

Predlog br. 2065

Krajnji rok za dostavlianje primedbi: 1 mart 1957

1 Opseg

Ovaj standard odnosi, se na BSotoV proizvod od: povrća (povrće konzervisamo dodatkom: soli), ne-

posredno upotrebljiv za ishramu.

LO

Definicija

Povrće konzervisano dodatkom soli je proizvod dobijen od isečemog povrća koje sadrži kao do-

datak jedino kujnsku so.

3 Tehnički propisi

II Povrće konzervisano dodatkom. soli mora imati

karakterističan ulkus i miris.

9 Povrće konzervisano dodatkom: soli ne sme biti plesnivo, ili ui stanju vrenja ili pokazivati kakve

druze znake kvara.

3.3 Dozvoljava se dodavanje kujnmske soli do koli-

čime najviše 15% od čiste težime povrća.

4 Sirovine

Za proizvodnju povrća konzervisanog dodatkom soli "upotrebljava se zdravo, sveže, dobro oprano,

očišćeno i odabrano povrće.

POVRCE KONZERVISANO DODATKOM SOLI

eee zo res

9

_ (7 0 4

DK 664.843.52 JUS R.H5.010

Pakovanje

Povrće konzervisano dodatkom: soli se pakuje u burad sadržine 50 i 100 kg.

Smeštaj i čuvanje Proizvod se smešta; i. čuva u čistoj, suvoi, dobro

provetrenoj prostoriji, gamračenoj, zaštićenoj od neposrednog dejstva sumčanih zrakova i mraza.

Rok garancije

Alko se proizvod čuva na mačin predviđem u tač. G ovog standarda prodavac garantuje za kvalitet proizvoda ww originalnom: pakovanju 48 meseca odi dana smeštaja.

Proveravanje kvaliteta

Proveravanje Rgvaliteta se vVvIŠi mprema JUS

E.H3.005. Oznake

Na svakom originalnom pakovanju (burad) mora da bude naznačeno:

— maziv i mesto. proizvođača,

— Vrsta proizvoda,

— bruito, tara li neto težina,

— datum proizvodnje,

— upuitstvo za upotrebu.

Krajnji rok za, dostavljzsmje primedbi: 1 mart 1957

ili Opseg

Ovaj standard odmosi se ma gotov proizvodi od' povrća (duboko smrznuto povrće), neposredno

upotrebljiv za ishranu.

2 Definicija

Duboko smrznuto povrće je proizvod dobiven dubokim smrzavanjem. svežeg prethodno pripremljenog povrća do te mere da se u njemu na-

laze očuvami neizmenjeni svi! bitni sastojci!

3 Tehnički propisi

3.1 Dupoko smrznuto povrće mora. imati ukus, mi-

ris i izgledi svežeg povrća.

EO Ne sme bilti plesnivo, ili u stanju vrenja ili |pOo-

kazivati kakve druge make kvara.

53 Dilboko smrzavanje se vrši kontalktnim: postulpkom: ili u struji hladmog vazduha ma temipera-

tudi od! —35. do, —0 C.

3.4 | Duboko smrzavanje povrća mora biti smrznuto tako da u središtu povrća temperatura bude naj-

mamje —10 C.

3.5 Dozvoljava se dodavanje kujnske soli najviše 27.

3.6 Dozvoljava se dodavanje šećera najviše 2%.

3.7 Prilikom proizvodnje duboko smrznutog povrća nije dozvoljeno da mu se dodaju veštačke boje, mirisi ili ma kakve druge muaterije izuzev do-~

datka predviđenog tač, 3.5 ovog stamdarda.

Sirovine

4.1 Za proizvodnju duboko smrznutog povrća Upoftrebljava se zdravo, sveže, dobro. oprano, Ooči-

Ššćemo i pažljivo odabrano povrće.

DUBOKO SMRZNUTO POVRĆE

MDK. 664.8.037 JUS E.H7.005

Pakovanje

Duboko smrznuto povrće pakuje se u kartonske

ikutiije, obložene celjofamom, sadržime 0,951 kB; 0,5 kg i 1,0 kg: kese od plastičnih mlterija; limene kutije od belog, lima sadržine 1/2 ks; 1,0 kg: 2,0 kg.

Omotači namenjeni pakovamju duboko smrznutog voća treba da su što je moguće više nepropustljivi. Smeštaj i čuvanje

Proizvod se smešta i čuva u hladnjači! na. temperaturi od najmanje —18C.

Rok garancije

Alko se proizvod čuva ma načim predviđen: u tač. 6 ovog standarda, prodavac garamtuje za kvalitet proizvoda u originalnom pakovanju do kria diistribucione sezone.

Proveravanje Kkvaliteta

Proveravanje Mvaliteta se vrši prema JUS

FE..H3.005.

Oznake

Na svakom originalnom pakovanju (kartonske kutije, kese od plastičnog materijala, limene kutije od Đelog, lima) mona da bude naznačeno: — naziv i mesto proizvodnje,

— Vrsta proizvoda,

— bruto, tara i meto težina,

— datum proizvodnje,

— uputstvo za upotrebu