JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA

osetljiva i može poslužiti za određivanje sadržaja ulja zbog aditivnosti indeksa refrakcije čistog ulja i čistog parafina. Ova metoda je našla primenu u kontroli pogona proizvodnje parafina, jer je brza i tačna. Nažalost, ne može se primeniti izvan pogona, jer je pofrebno imati uzorak čistog ulja koje se odeljuje kod prerade parafina.

U izvesnim granama industrije primenjuju se još i sledeća ispitivanja: fleksibilnost, jačina na kidanje, konzistencija i tvrdoća. Za svako ovo ispitivanje po-

PLOD KLEKE (Juniperi fructus)

Predlog br. 2749

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 januar 1959

stoji više metoda i aparata, ali još nestandardizovanih. Kod analitičkih metoda primenjenih za ispitivanje kristalnih i mikrokristalnih parafna spomenuto je odreGđvanje »Tensile strenght«-a i penetracije. Kako ova ispitivanja nisu uneta ni u ostale standarde koji su nama pristupačni, a tim pre što i ti aparati nisu standardizovani, to ta ispitivanja nisu predložena ni u ju'goslovenskim standardima.

Ing. A. Belan Ing. Ž. Živanović — Stanin

1 Opseg Ovaj standard se odnosi na osušene zrele bobice kleke (Juniperus communis IL. — Cupressineae). Ž Tehnički uslovi

Osobine

Spoljni izgled

Karakteristike

Droga se sastoji od okruglih i mesnatih bobica velikih 7 do 9 mm.

Imaju tri šava i tri kvržice, a pri dnu dva pršljena od kojih svaki ima tri trouglasta prirepka mrke boje. Meso je meko, zelenkasto mrke boje. Bobica ima tri jajasto duguljaste, tupo trouglaste koštane semenke mrke boje.

Vreme berbe

U jesen druge godine sakupljaju se potpuno zrele bobice prevučene beličastim voštanim pepeljkom.

Boja Modro-crna. Sveža droga posuta je voštanim pepeljkom. Miris Kad se droga rastrlja, miriše prijatno aromatično i balsamično.

Ukus Najpre sladunjav, a zatim aromatičan i nagorak.

Vlaga Najviše 16"%/o

Pepeo Najviše 49/D

Vodeni ekstrakt Najmanje 33%

(10:100)

Btarsko ulje (Unger aparat)

Najmanje 1%/o

3 Klasifikacija

Klasiifkacija droge vrši se prema veličini plodova i čistoći droge na tri kvaliteta (ekstra, kvalitet 1

i kvalitet II).

Znaci

Zelenih jednogodišnjih plodova, najviše Nedozrelih, mrkih plodova, najviše Smežuranih i šupljih plodova, najviše Zdrobljenih i oštećenih plodova, najviše Organskih nečistoća

Drugih delova kleke, najviše

Stranog bilja i drugih nečistoća, najviše

COO 9 CO, CO (9 OD CO O — O» OT > O 0)

najviše

Neorganskih nečistoća (zemlje, peska i drugog),

Kvalitet Sadržaju/n ekstra TI Ho 1 2) 3 a 6 10 GO 2 5 = 1 5 0,25 '0,25 '0,50 0,25 0,25 0,50 — 0,1 0,2

287

DK 633.88 JUS E.B3.003%