JUS standardizacija
-
STANDARDIZACIJA
— Predlog o načinu uzimanja uzoraka svežeg voća i povrća (Mađarska, dok. 5/6 i Poljska — Witold Majlert),
— Izveštaj Sekretarijata o odgovorima pojedinih zemalja članica u pogledu standardizacije svežeg i prerađenog voća i povrća (dok 5/6);
— Predlog programa:·rada na zasedanju (Francuska, dok 1);
— Prilog Evropske agencije za produktivnost za drvenu ambalažu, a na osnovu preporuka ECE (dok. E 1);
— Proučavanja u pogledu ispitivanja povrća (Mađarski predlog);
— Određivanje metoda ispitivanja vitamina u konzervama voća i povrća (Poljska — Bogdanovski);
# — Standardizacija metoda kontrole kvaliteta za voće i povrće (Poljska — Mo-
rawski);
— Vrste pakovanja voća i povrća koje se predviđaju u međunarodnoj trgovini i metode pakovanja i označavanja (Poljska, Ostrovski);
— Metode kontrole kvaliteta svežeg voća i.povrća (Poljska — Samplowska);
— Zapažanja u pogledu organizacije Međunarodne konferencije za standardizaciju u Varšavi (Poljska — prof. Krauze);
— Pitanje ambalaže i označavanja u međunarodnoj trgovini (Poljska —d Ostrowski).
Posle diskusije po svima referatima i drugim dokumentacijama doneti su sledeći zaključci:
a) Usvaja se dopunjeni naziv »Potkomitet za voće, povrće i njihove proizvode«.
b) Potkomitet će se baviti voćem i povrćem koje se upotrebljava u prirodnom, pripremljenom i prerađenom stanju.
c) Potkomitet će proučavati prvenstveno sveže voće i povrće.
d) Dalji program rada Potkomiteta obuhvata proučavanje: terminologije, metoda ispitivanja i uzimanja uzoraka, ambalaže, smeštanja, rukovanja i prometa svežeg voća i povrća.
e) Propisi uzimanja uzoraka i metode ispitivanja će se posebno obrađivati za sveže voće, sveže povrće i prerađeno voće i povrće.
Na osnovu iznetih zaključaka određeno je pet radnih grupa od strane pojedinih zemalja — članica da preko svojih sekretarijata radnih grupa proučavaju sledeća pitanja:
— proučavanje uzimanja uzoraka svežeg voća (Mađarska),
— ispitivanje svežeg voća i povrća (Poljska),
— proučavanje terminologije svežeg voća i povrća (Francuska),
— proučavanja ambalaže i transporta za sveže voće i povrće (Bugarska ).
Naša delegacija (2 delegata SKS i 2 Savezne spoljnotrgovinske komore) prihvatila Je saradnju u četiri radne grupe, dok će za petu (za terminologiju) naknadno odgovoriti.
ZASEDANJE, ISO POTKOMITETA TC/59—SC 4 I TC/59—SC 1
Od 17 do 20 novembra 1959 održano je u Parizu I Zasedanje Potkomiteta ISO/TC 59/SC 4 — »Tolerancije i podešavanja u zgradarstvu« — i Potkomiteta ISO/TC 59/SC 1 »Modularna koordinacija Međunarodne organizacije za standardizaciju«.
Na ovom zasedanju učestvovalo je osam država sa 25 delegata, kao i četiri delegata Međunarodne unije arhitekata, Evropske agencije za produktivnost (EPA) i Sekretarijata ISO/TC 59 — Zgradarstvo.
1 — Zasedanje potkomiteta ISO/TC 59/SC — Tolerancije i podešavanja u zgradarstvu ·-—
Delegate je u ime AFNOR, koji drži sekretarijat TC 59, pozdravio dobrodošlicom Lepan-Drevdal, pomoćnik generalnog direktora AFNOR, i ujedno otvorio ovo zasedanje.
Odmah zatim izabran je za pretsedavajućeg zasedanja Gigou, šef odeljenja AFNOR, pa je usvojen dalji dnevni red prema sledećem :