JUS standardizacija

-

STANDARDIZACIJA

— Predlog o načinu uzimanja uzoraka svežeg voća i povrća (Mađarska, dok. 5/6 i Poljska — Witold Majlert),

— Izveštaj Sekretarijata o odgovorima pojedinih zemalja članica u pogledu standardizacije svežeg i prerađenog voća i povrća (dok 5/6);

— Predlog programa:·rada na zasedanju (Francuska, dok 1);

— Prilog Evropske agencije za produktivnost za drvenu ambalažu, a na osnovu preporuka ECE (dok. E 1);

— Proučavanja u pogledu ispitivanja povrća (Mađarski predlog);

— Određivanje metoda ispitivanja vitamina u konzervama voća i povrća (Poljska — Bogdanovski);

# — Standardizacija metoda kontrole kvaliteta za voće i povrće (Poljska — Mo-

rawski);

— Vrste pakovanja voća i povrća koje se predviđaju u međunarodnoj trgovini i metode pakovanja i označavanja (Poljska, Ostrovski);

— Metode kontrole kvaliteta svežeg voća i.povrća (Poljska — Samplowska);

— Zapažanja u pogledu organizacije Međunarodne konferencije za standardizaciju u Varšavi (Poljska — prof. Krauze);

— Pitanje ambalaže i označavanja u međunarodnoj trgovini (Poljska —d Ostrowski).

Posle diskusije po svima referatima i drugim dokumentacijama doneti su sledeći zaključci:

a) Usvaja se dopunjeni naziv »Potkomitet za voće, povrće i njihove proizvode«.

b) Potkomitet će se baviti voćem i povrćem koje se upotrebljava u prirodnom, pripremljenom i prerađenom stanju.

c) Potkomitet će proučavati prvenstveno sveže voće i povrće.

d) Dalji program rada Potkomiteta obuhvata proučavanje: terminologije, metoda ispitivanja i uzimanja uzoraka, ambalaže, smeštanja, rukovanja i prometa svežeg voća i povrća.

e) Propisi uzimanja uzoraka i metode ispitivanja će se posebno obrađivati za sveže voće, sveže povrće i prerađeno voće i povrće.

Na osnovu iznetih zaključaka određeno je pet radnih grupa od strane pojedinih zemalja — članica da preko svojih sekretarijata radnih grupa proučavaju sledeća pitanja:

— proučavanje uzimanja uzoraka svežeg voća (Mađarska),

— ispitivanje svežeg voća i povrća (Poljska),

— proučavanje terminologije svežeg voća i povrća (Francuska),

— proučavanja ambalaže i transporta za sveže voće i povrće (Bugarska ).

Naša delegacija (2 delegata SKS i 2 Savezne spoljnotrgovinske komore) prihvatila Je saradnju u četiri radne grupe, dok će za petu (za terminologiju) naknadno odgovoriti.

ZASEDANJE, ISO POTKOMITETA TC/59—SC 4 I TC/59—SC 1

Od 17 do 20 novembra 1959 održano je u Parizu I Zasedanje Potkomiteta ISO/TC 59/SC 4 — »Tolerancije i podešavanja u zgradarstvu« — i Potkomiteta ISO/TC 59/SC 1 »Modularna koordinacija Međunarodne organizacije za standardizaciju«.

Na ovom zasedanju učestvovalo je osam država sa 25 delegata, kao i četiri delegata Međunarodne unije arhitekata, Evropske agencije za produktivnost (EPA) i Sekretarijata ISO/TC 59 — Zgradarstvo.

1 — Zasedanje potkomiteta ISO/TC 59/SC — Tolerancije i podešavanja u zgradarstvu ·-—

Delegate je u ime AFNOR, koji drži sekretarijat TC 59, pozdravio dobrodošlicom Lepan-Drevdal, pomoćnik generalnog direktora AFNOR, i ujedno otvorio ovo zasedanje.

Odmah zatim izabran je za pretsedavajućeg zasedanja Gigou, šef odeljenja AFNOR, pa je usvojen dalji dnevni red prema sledećem :