JUS standardizacija
O EA WA XMoNeZiB IA O gaj JE Maji, MI) | VTA 1
STANDARDIZACIJA
zalaganjem ne samo stručnih organa SKS, nego i razumevanjem, saradnjom i zalaganjem ı svih ostalih zainteresovanih faktora — institucija, fabrika i-pojedinaca stručnjaka. Zatim, sva nastojanja u cilju realizovanja što bržeg i što većeg broja standarda moraju biti praćena i što upornijim obostranim zalaganjem da naši standardi budu u praksi sprovedeni.
Ovom prilikom ne može se, takođe, izbeći ni potreba ukazivanja i na još šire učešće u diskusijama koje prethode izradi definitivne redakcije standarda, tj. učešće u fazi rada koja pruža maksimalne mogućnosti da seunapred otkloni svaki eventualni nesporazum između potrošača i proizvođača prilikom primene standarda.
Svakako je za preporuku i jačanje dalje saradnje sa odgovarajućim međunarodnim institucijama, kao i jačanje interesa za njihove standarde i srodne publikacije. A, u ovom pravcu SKS će kao i dosad pružiti svima interesentima obilnu podršku i pomoć, bilo neposredno preko svoje standardoteke, bilo u ostalim već praksom usvojenim formama.
ZASEDANJB ISO-KOMITBTA 34—SC 3— „VOĆE I POVRĆE“
Za vreme od 17—20 novembra 1959 održan je prvi sastanak Tehničkog potkomiteta 3 — za voće i povrće u Varšavi (Poljska), shodno zaključcima sa zasedanja Tehničkog komiteta 34 za poljoprivredne proizvode ishrane (ISO/TC 34) koji je osnovan u Budimpešti (Mađarska) u aprilu 1958. ;
Dnevni red ovog sastanka bio je sveden, uglavnom, na izveštaje pojedinih zemalja — članica Potkomiteta u pogledu klasifikacije, uzimanja uzoraka i terminologije voća i DOovrća. Zatim na diskusiju po programu rada Potkomiteta i prioritet radova; na izveštaj O metodama rada organoleptičkih i fizičko-hemiskih ispitivanja svežeg voća i povrća i njihovih prerađevina; na prednacrt predloga za uzimanje uzoraka i metode ispitivanja voća ı povrća i, na kraju, na zaključke — rezolucije.
U potkomitet za voće i povrće uključeno je 13 zemalja aktivnih članica (P): Albanija, Nemačka, Bugarska, Finska, Francuska, Mađarska, Indija, Izrael, Rumunija, Južna Afrika, Čehoslovačka, SSSR i Jugoslavija. Pored njih učlanjene su i dve zemlje-članice kao posmatrači (0), i to Holandija i Engleska. | Sipa i
Na sastanku je učestvovalo 37 delegata i pretstavnika i to:
u ime 10 redovnih članica, 33 delegata, - 1 članice, posmatrača, 1 delegat, | = drugih međunarodnih organizacija (2), 2 delegata, i , sekretarijata Potkomiteta, 1 delegat.
Od prijavljenih aktivnih članica sastanku nisu prisustvovali delegati Albanije, Finske i Indije, a od zemalja — posmatrača, Holandije, — :
Od međunarodnih organizacija prisustvovali su po jedan pretstavnik Evropskog kodeksa životnih namirnica (prof. Krauze) i Tehničkog komiteta za poljoprivredne proizvode ishrane — ISO/TC 34 — (Japaj).
Sastanak je otvorio M. Zaczkiewicz —potpretsednik Poljskog komiteta za standardizaciju, koji je dao reč pomoćniku Ministra za prehranbenu industriju i prof. Krauze, potpretsedniku organizacije Evropski kodeks životnih namirnica.
Dalje zasedanje do kraja je vodio prof. Bogdanovski. U redakcioni odbor za. zaključke izabrani su: za francuski tekst M. Castan, za engleski M. Glass, a za ruski — M. AdaInovskij. U toku pripreme za ovaj sastanak Sekretarijat je dostavio svima članicama materijal za proučavanje. Međutim, jedan deo dokumentacije podeljen je učesnicima i u toku zasedanja.
Osnovni materijal koji je poslužio za diskusiju u toku zasedanja Potkomiteta i za donošenje zaključaka bio je:
— Izveštaj o radu Sekretarijata za vreme od 1 januara do 30 septembra 1959 (dok. 3/3 F); ||
— Predlog Sekretarijata u pogledu načina uzimanja uzoraka i metoda ispitivanja svežeg voća i povrća (dok. 4/4 F);
— Predlog analize svežeg voća — ODŠti propisi (Mađarska, dok. 1/2);
— Predlog o određivanju oblika, dimenzija i težine plodova voća (Mađarska, Glok: 2730)
— Predlog ispitivanja kvaliteta i ujednačenosti plodova voća (Mađarska, dok 3/4);
— Predlog o ispitivanju čistoće svežeg voća (Mađarska, dok. 4/5);