JUS standardizacija

DESETO MEĐUNARODNO ZASEDANJE ZA STANDARDIZACIJU LAKO-" KVARLJIVIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Ove godine održan Je u Ženevi od 25 do 28-I-1960 sastanak Radne grupe za standardizaciju lakokvarljivih poljoprivrednih proizvoda Evropske ekonomske komisije (ECE). Na ovom sastanku učestvovalo je 18 zemalja — članica i 3 međunarodne organizacije. Zastupljene su bile ove zemlje: Austrija, Belgija, Bugarska, Čehoslovačka. Danska, Zap. Nemačka, Francuska, Finska, Mađarska, Italija, Holandija, Turska, Španija, Švajcarska, Engleska, SAD, SSSR i Jugoslavija. Od međunarodnih organizacija prisustvovali su delegati Evropske agencije za produktivnost (EPA/OEEC), Evropske ekonomske zajednice (EEC) ı Potkomiteta za voće i povrće (ISO/TC 34 sc 3). Ukupno je bilo 48 delegata. Najveći broj delegata imale su Holandija (6), Poljska (5), Španija (5) i Francuska (4).

Za pretsednika zasedanja izabran je P. Granđean (Švajcarška), a za zamenike M. Klimova (Čehoslovačka) i A. Lotte (Francuska). Granđean i Lotte se prvi put biraju u pretsedništVo OVĆ Radne grupe.

X sastanak Radne grupe, na osnovu opsežnog materijala prikupljenog već deset godina, bio je puniji i sadržajniji od ranijih sastanaka. Ovo godišnji zasedanje Radne grupe bilo je u stvari jubilarno, što svedoči i poseban prilog uz izveštaj sa X zasedanja Radne grupe. U tom dopunskom izveštaju Sekretarijat Radne grupe dao je kratki presek dosadašnjeg — desetogodišnjeg rada. Podvučeni su postignuti rezultati koji se mogu sažeti ukratko u ovome. Dosada su izrađene preporuke za Protokol za standardizaciju voća i povrća koji je prihvaćen od 16 zemalja, a 5 ostalih zemalja — članica dale su izjavu da se takođe slažu sa poslednjim tekstom iz 1958 godine (Agri WP.1/100). Za pojedine proizvode donete su preporuke i to: za jabuke, kruške, šparglu, grožđe, breskve, semenski krompir, krompir za jelo, mladi krompir, crni luk, artičoku, salate (tri vrste), mrkvu, karfiol, kupus, paradajz. Na poslednjem sastanku su predviđeni još i predlozi za jagode. kupus, lubenice i borovnice. Smatra se da su neki predlozi već toliko proučeni da se mogu konačno preporučiti, dok su drugi u raznim fazama obrade. Prvenstveno dolaze u obzir: jabuke, kruške i paradajz.

Na ovom zasedanju konstatovano je da veći broj zemalja-članica primenjuje Protokol o standardizaciji voća i povrća. Predviđa se da pojedine preporuke postanu opšti evropski standardi čim se eksperti dogovore u pogledu prioriteta. Na predlog EPA i EEC ubrzaće se rad na standardizaciji voća i povrća 1 predvideti obaveznost u Što skorijem vremenu. U tom pogledu, dovršene preporuke Sekretarijat Radne grupe dostaviće svim zemljama-članicama na zvanično prihvatanje. Osim toga, program rađa novoobrazovanog Potkomiteta 3 za voće i povrće Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), koji je održan u Varšavi u oktobru 1959 godine, uskladiće se sa ovom Radnom grupom (ECE) tako da će se oni dopunjavati.

Na ovom zasedanju Radne grupe podneti su izveštaji i diskutovano je po pojedinim lakokvarljivim poljoprivrednim proizvodima i određen je program budućeg rada za 1960 godinu.

TI Aktivnost Radne grupe u 1959 godini

Sekretarijat Radne grupe za lakokvarljive proizvode u 1959 godini proučavao je sveže ı prerađeno voće i povrće, metode kontrole kvaliteta, i sarađivao Je sa drugim međunarodnim organizacijama.

1)Jabuke i kruške. — Belgijski pretstavnik (Šrijver) dao je izveštaj o uporednom ispitivanju kvaliteta ovih proizvoda u pojedinim evropskim državama. Posebni predlog dao je pretstavnik EPA (M. Norman). Zatim su date dopune u pogledu terminologije. Delegacija Danske podnela je predlog, da se

pored dosadašnja tri kvaliteta za jabuke unese i četvrti koji ne bi odgovarao ženevskim propisima Protokola o standardizaciji voća i povrća.

Dokumentacija: Agri/WP.1/123, Agri/WP.1/115 i Agri/WP.1/135.

2) Breskve. — Radna grupa razmotrila je ispitivanja o različitim standardima ovog proizvoda kod evropskih zemalja-članica. Predlog je podneo italijanski pretstavnik (Kanitano). Pojedine delegacije iznele su stanje u svojim zemljama. jj

Dokumentacija: Agri/WP.1/125

___3) Stono gro žđe. — U pogledu stonog grožđa dao je izveštaj O standardizaciji ovog proizvoda u pojedinim evropskim državama pretstavnik Francuske (A. Lotte).

Dokumentacija: Apri/WP.1/122

4) Luk i krompir. — Rešeno je da uporedna ispitivanja po standardizaciji ovih proizvoda kod pojedinih zemalja-članica Radne grupe, preuzmu pretstavnici Belgije ı Čehoslovačke (Sehrijver i Lotte) a na osnovu već postignutih rezultata EPA/OEEC. Rešeno je da Sekretarijat pripremi uporedni izveštaj nacionalnih standarda članica Radne grupe.