JUS standardizacija

14 > ~ ___STANDARDIZACIJA

-GLICERIN DK 668.2

Predlog br. 3437 e (glicerol) JUS H.E4.005

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1 mai 1961

1 Predmet standarda 1.1 Ovaj standard se odnosi na sve vrste glicerina proizvedenih destilacijom sirovih glicerina koji su dobiveni preradom sledećih sirovina:

— sapunske podlužine (sapunskog preostalog ceđa), — saponifikat-sirovog glicerina, — glicerinskih voda (od razgrađivanja neutralnih tehničkih masnoća 1 životinjskog porekla). 1.2 Destilacija sirovih glicerina vrši se u vakuum destilatorima uz eventualno beljenje i podešavanje destilata. Ž Definicija Glicerin je trovalentni alkohol; glicerol (1, 2, 3 — propantriol), opšte hemijske formule Cs5Hs (OH)x ı molekulske težine 92,09. Glicerin je bistra, bezbojna ili slabo žuto obojena i providna tečnost sirupaste konzistencije, slatkog ukusa,

bez mirisa ili slabo specifičnog mirisa koji potiče od sirovina. Glicerin se rastvara u vodi i etanolu u svakoj razmeri. Nerastvoran je u dietiletru, hloroformu, masnim i etarskim uljima.

3 Upotreba Glicerini se upotrebljavaju u medicini, kozmetici, za proizvodnju veštačkih smola, u industriji eksploziva, sapuna, zatim u prehranbenoj, tekstilnoj i grafičkoj industriji itd.

4 Klasifikacija i —: Prema ovom standardu, destilovani glicerini se klasifikuju po tehnološkom postupku proizvodnje na:

4.1 Farmakopejski BEO ii

4.11 „Farmakopejski obični glicerin

4.12 „Farmakopejski koncentrovani glicerin

4.2 Dinamit-glicerin

4.3 Tehnički glicerin

4.31 Tehnički glicerin 1

4.32 „č(“ehnički glicerin II

5 Fizikalno-hemijske osobine

Farmakopcjski Tehnički glicerin · Uzimanjc uzoraka plicerinj) Dinamit i metode ispitivanja običan | koncen- glicerin 7 iii JELI H.E8:101 trovan Tačka 2 ı 3 bezbojan, Boja bezbojan kao voda |do svetlo, žute do mrke boje Tačka 3.01 žut

Providnost (transparentnost) =UP'T_ O VI da n — Tačka 3.02 LUNA | ima specifičan miris

Miris bez stranog mirisa koji potiče od si- Tačka 3.03

rovina Određuje se organoleptički Ukus S 1 a dd a_k na jeziku i 20/4%C 1,2560— 1,2194—)| 2577 | 1,2273 — 1,2456 Relativna | 1,2611 | 1,2300 ; | „ · PsEdGa | | | Tačka 3.04 o 1,2584— | 1,2215— y 20/20 *C 1,2636 | 12322 | 1,2597 | 1,2295 — 1,2481 =—m—=——————— i TI l.T — Nd. O OI RC M, mms GR m NH PO uh = M EAU Indeks refrakcije 20% 1,4737 Lir. 1MBE Tačka 3.05 1255)

– —— - -- JD ——K--e-_—ć——. or — _________________Č_ __ ________Č___· __ ___________