JUS standardizacija
16 : : ? Če OE | O 7 SRANDRIOTZ CIJA)
— neto težinu,
— oznaku JUS H.E4.005.
:
7.4 Svaku isporuku destilovanih glicerina moraju da prate odgovarajuća dokumenta i uverenje o kvalitetu robe sa analitičkim podacima koji su predviđeni u tački 5 ovog standarda, potvrđeno od strane proizvođača ili isporučioca.
8 Smeštanje i čuvanje
Glicerini prema ovom standardu smeštaju se i čuvaju u zatvorenim i zaštićenim rezervoarima ili cisternama izrađenim od aluminijumovog ili pocinkovanog lima ili u gleđosanim sudovima od kamenine. Glicerini isporučeni u sta-
| klenim balonima, kantama od belog lima i pocinkovanoj buradi smeštaju se i čuvaju u originalnoj ambalaži, u zatvorenim i suvim prostorijama zaštićenim od svetlosti i velikih temperatursnih promena.
SIROVI GLICERIN DK 668.23
Predlog br. 3438 (iz sapunske podlužine) JUS H.E4.007
Krajnji rok za dostavljanie primedbi: 1 maji 1961
1 Predmet standarda Ovaj standard se odnosi na sirovi glicerin dobiven iz sapunske podlužine (sapunskog preostalog ceđa) putem isparavanja prethodno prečišćenih i profiltrovanih sapunskih podlužina u vakuum isparivačima, uz istovremeno izdyajanje iskristalizovane smeše soli — natrijumhlorida i natrijumsulfata — do koncentracije tečnosti sa sadržajem čistog glicerina od najmanje 78%. ji
Ž Definicija
22 Sirovi glicerin iz sapunske podlužine je gusta tečnost sirupaste konzistencije, bistra i prozirna, mrke do ugasitocrvene boje kao trula višnja, katkada crne boje, ukusa slatko-slanog, specifičnog mirisa koji potiče od sirovina. Ne sme da sadrži kristale natrijumhlorida i natrijumsulfata. Rastvara se u vodi u svakoj razmeri. Vodeni rastvor sirovog glicerina 1:1 mora da ostane bistar posle stajanja od 2 sata.
2.2 Sirovi glicerin iz sapunske podlužine sadrži pored glicerina još vodu, organske nečistoće u vidu sluznih materija | (proteini), smole kiseline (iz kolofonijuma) i druge ugljovodonike.
2:3 Ne sme da sadrži natrijumsulfid (Na-S), natrijumtiocijanat (NaCNS) i natrijumhiposulfit (Na»-S> Oi).
3 Upotreba
Sirovi glicerin iz sapunske podlužine upotrebljava se kao osnovna sirovina — poluproizvod za proizvodnju destilovanih glicerina.
4 Fizikalno-hemijske osobine
— boja mrka do ugasitocrvena,
— providnost prozračan,
— miris specifičan na sirovinu od koje potiče,
— ukus slatko-slan,
— relativna gustoća na 20/20"% najmanje 1,26,
— reakcija (indikator crveni lakmus papir) slabo alkalna ili neutralna, — glicerin CxHs(OH)x3 — (acetin metoda) najmanje % 78,0,
— pepeo najviše % 11,0, — nmčeisparljiv organski ostatak na 160"C najviše % 3,75, — hloridi kao NaCI najviše % 11,0,
— Na»S, NaCNS Na»S:SO„ ne sadrži.