JUS standardizacija

18 Say : |____STANDARDIZACIJA

4 Fizikalno-hemijske osobine

— boja svetlo žuta do mrka,

— providnost providan,

— miris specifičan na sirovinu od koje potiče,

— ukus sladak,

— relativna gustoća najmanje 1,24, 7 — reakcija (uz indikator lakmus papir) slabo alkalna ili neutralna, -— glicerin (acetin metoda) najmanje % 86,0,

— pepeo najviše % 2,0,

— neisparljivi organski ostatak na 160%C najviše % 2,0,

— hloridi kao NaCI najviše % 2,0,

— Na:5S, NaCNS i Na»S:5Oua ne sadzži.

5 Uzimanje uzoraka i metode ispitivanja

6 Pakovanje, isporuka i označavanje

6.1 Saponifikat-sirovi glicerin prema ovom standardu pakuje se i isporučuje u vagonskim cisternama ili u limenoj buradi zapremine 200 litara.

62 Zatvarači na buradima moraju biti izrađeni tako da hermetički zatvaraju i zaptivaju i takve konstrukcije da se omogući plombiranje u cilju obezbeđenja zamene ili izmene njihovog sadržaja.

6.3 Svako bure sa saponifikat-sirovim glicetsinom mora da nosi na vidnom mestu čitko ispisane sledeće podatke: — naziv proizvoda, : — naziv i sedište proizvođača ili isporučioca, — neto težinu, — oznaku JUS H.E4.009.

6.4 Svaku isporuku saponifikat-sirovog glicerina moraju da prate odgovarajuća dokumenta i uverenja o kvalitetu robe sa analitičkim podacima koji su predviđeni u tački 4 ovog standarda, potvrđeno od strane proizvođača ili isporučioca. 7 Smeštanje i čuvanje

Saponifikat sirovi glicerin smešta se i čuva u čeličnim stabilnim rezervoarima ili cisternama, do dalje prerade. Rezervoari i cisterne moraju biti obezbeđeni od zagađenja i uticaja atmosferilija specijalnim poklopcima.

Uzimanje uzoraka i ispitivanje saponifikat-sirovog glicerina vrši se po JUS H.E8.101.

SAPUNSKA PODLUŽINA DK 668.1 Predlog br. 3440 . (Sapunski preostali ceđ) JUS H.E4.011 i —_:——— u –——J _ __——”Tm_Z___AKrajnii rok za dostavljanje primedbi: i mai 1961 1 Predmet standarda Ovaj standard se odnosi na sapunsku podlužinu (sapunski preostali ceđ) — sporedni proizvod pri fabrikaciji sapuna. koji se javlja posle taloženja višestrukog isoljavanja sapunske sluzi u svrhe indirektne deglicerinacije osapunjenih topljenih neutralnih tehničkih masnoća životinjskog i biljnog porekla, u otvorenim kotlovima ili u autoklavu pod pritiskom (karbonatno osapunjavanje). Ž Definicija 2.1 Sapunska podlužina je bistra ili slabo emulgovana penušava tečnost, žute ili mrke do višnjevocryene boje, izrazito slanog ukusa, specifičnog mirisa svojstvenog sapunskoj podlužini, alkalne reakcije uz indikator lakmuspapir. 210) Sapunska podlužina se sastoji od vodenog rastvora glicerina, mineralnih sastojaka (NaCI, NaOH, Na5SOx), organskih materija (nižih masnih kiselina rastvorljivih u vodi), smolnih kiselina (kolofonijuma), natrijumovih sapuna alifatičnih i oksimasniih kiselina, bojenih materija iz masnoća koje se smonim kiselinama daju boju podlužini.

aa a aa a Im ImIOZdZ+Z2dGeCee e =SI-Ir=Zz——=—===—=—>S—0:ZS–K—__ ___|