JUS standardizacija

MEĐUNARODNA STANDARDIZACIJA MESA I PROIZVODA OD MESA

I sastanak Potkomiteta ISO za meso i proizvode od mesa, TC 34/SC 6, održan je u Kulmbach-u (S. R. Nemačka) od 13-17.IHI 1961. god.

Na ovom sastanku učestvovalo je 9 zemalja članica, i to: Nemačka, Mađarska, Indija, Holandija, Poljska, Engleska, SSSR i Jugoslavija. Jednovremeno, učestvovali su i predstavnici pet međunarodnih organizacija (FAO, TIIR, OEEC, CIPS i BAAP), pa je ukupno bilo prisutno 43 delegata pojedinih zemalja i 7 predstavnika međunarodnih organizacija.

I Rad u Poftkomitetu za meso i proizvode od mesa (ISO/TC 34/SC 6)

Posle otvaranja sastanka i biranja predsednika i redakcionog odbora, kao i utvrđivanja Oz reda (rezol. 1—3), prešlo se na stručni deo rada, posle čega su doneti sledeći zaključci:

1) Naziv Potkomiteta (rezol. 4) je izmenjen pa sada glasi: »Potkomitet za meso i proizvode od mesa« (na engleskom »Subzommitte for meat and meatproduct«, na francuskom »Sous-comitć pour la viande et dećrivćs«).

2) Sadržaj rada Potkomiteta (rezol. 5) obuhvataće:

— meso i proizvode od mesa za ljudsku ishranu, kao što su proizvodi od zaklane stoke, iznutrica, životinjskih masti, krvi, kostiju i creva.

Sem toga, Potkomitet će tretirati i razrađivati:

— terminologiju,

— uzimanje uzoraka i metode ispitivanja mesa i proizvoda od mesa,

— uzimanje uzoraka i metode ispitivanja Život. masti,

— pakovanje i označavanje,

— skladištenje, čuvanje i transport.

Citirani zadaci biće rešavani u sledećim radnim grupama:

a) Sekretarijat radne grupe I—- PTermimologija mesa i proizvoda od mesa (rezol. 7)

preuzela je Nemačka,a sarađivaće Francuska, Holandija, Poljska; Engleska i SSSR. Uglavnom, u radu učestvovaće delegacije koje će obrađivati ovu terminologiju na jednom od zvaničnih jezika ISO-a.

b) Sekretar ijat radne grupe 2 — Uzimanje uzoraka i metode ispitiyanja mesa i proizvoda od mesa (rezol. 8) preuzela Je Holandija, a sarađivaće Mađarska, Poljska, Engleska, SSSR i Jugoslavija. Od naših stručnjaka, koji su prisustvovali ovom sastanku, uključena su dva delegata: dr Isidor Savić i dr Marin Dražin.

Naša delegacija sarađivaće u ovoj Radnoj grupi jer smo jako zainteresovani za međunarodne propise za uzimanje uzoraka i metode ispitivanja mesa ı proizvoda od mesa. Za ova ispitivanja ne postoje naši standardi ni drugi zakonski propisi, a ispitivanja su potrebna za određivanje uslova o kvalitetu proizvoda od mesa koje izvozimo.

Ova radna grupa obuhvata, pored uzimanja uzoraka, sledeća ispitivanja:

— organoleptička,

— hemijsko-fizička,

— bakteriološka,

— histološka,

— serološka.

Naročito će se obratiti pažnja na određivanje sadržaja vode, masti, nitrata, sirovih proteina, skroba, natrijumhlorida pepela, kreatina, estrogenih hormona, kolagena, celastina, polifosfata, konzervansa i dr. Isto tako, u obzir dolaze ispitivanja aerobnih i anaerobnih bakterija, ispitivanje prisustva bakterija koli, salmonela, stafilokoka, itd. N- l| |

Radna grupa će sarađivati ı sa drugim međunarodnim organizacijama: FAO, Komitet za evropski kodeks životnih namirnica i dr. Zbog toga će Sekretarijat Potkomiteta biti u kontaktu sa ovim organizacijama.