JUS standardizacija
14 ~
. STANDARDIZACIJA
ae GG a ri: a —————=—==
4.52
4.53
4.54
4.6 4.61
4.62
4.621 4.622 4.623
4.7 4.71
4.72
4.73
4.74
4.75
Metoda ispitivanja
Ispitivanje se vrši po metodi koju propisuje JUS E.S2.213. Uslovi ispitivanja
Ispitivanje čvrstoće u petlji vrši se u kondicioniranom stanju. Minimalni kvalitet
Čvrstoća kidanja u petlji mora, u proseku, iznositi najmanje 28% od čvrstoće kidanja vlakna u kondicioniranom stanju bez petlje.
Dužina vlakna
Definicija srednje dužine vlakna
Srednja dužina vlakna je dužina u milimetrima izračunata po formuli (metoda Johannsen-Zwzigle):
G lw = 8 gde je: G = ukupna težina uzorka koji se analizira, B = zbir učestanosti b pojedinih zona, h ako je:g = težina vlakana pojedinačne zone u mg, h = srednja dužina pojedinačne zone.
Dozvoljena odstupanja
Srednja dužina sme odstupati od deklarisane samo na niže i to najviše 15%. Vlakana čija je dužina do 5% veća od deklarisane sme biti najviše 5% (količinski) Vlakana kraćih od 10 mm sme biti najviše 3% (količinski).
Sadržai vlage
Uzimanje i priprema uzorka
kao tačka 4.11.
Merenje uzorka Bruto težina svakog uzorka od oko 100 g, uzetog prema tački 4.71, odredi se merenjem suda i u njemu nalazećeg se prediva. Neto težina uzorka odgovara razlici između bruto težine 1 tare.
Sušenje uzorka
Sušenje uzorka vrši se u sušnici sa ventilatorom, sa brzinom kretanja vazduha 0,5 m /sek., na temperaturi 105—110*C. Sušenje se smatra završenim kada se težina uzorka više ne smanjuje, tj. kada smanjenje težine u razmaku od 20 minuta iznosi manje cd 0,05%.
Određivanje gubitka vlage
Gubitak težine svake probne bale koji prcdstavlja vlagu izračuna se prema formuli:
. A — B gubitak vlage = —:++===. 100 B
gde je:
A = neto težina uzorka prema tački 4.72, a
B = težina uzorka posle sušenja prema tački 4.73. Izračunavanje trgovačke težine svake bale Trgovačka težina neke bale k izračuna se prema formuli:
100—+Dy k = —— O ONE
100+Vk