JUS standardizacija

14 ~

. STANDARDIZACIJA

ae GG a ri: a —————=—==

4.52

4.53

4.54

4.6 4.61

4.62

4.621 4.622 4.623

4.7 4.71

4.72

4.73

4.74

4.75

Metoda ispitivanja

Ispitivanje se vrši po metodi koju propisuje JUS E.S2.213. Uslovi ispitivanja

Ispitivanje čvrstoće u petlji vrši se u kondicioniranom stanju. Minimalni kvalitet

Čvrstoća kidanja u petlji mora, u proseku, iznositi najmanje 28% od čvrstoće kidanja vlakna u kondicioniranom stanju bez petlje.

Dužina vlakna

Definicija srednje dužine vlakna

Srednja dužina vlakna je dužina u milimetrima izračunata po formuli (metoda Johannsen-Zwzigle):

G lw = 8 gde je: G = ukupna težina uzorka koji se analizira, B = zbir učestanosti b pojedinih zona, h ako je:g = težina vlakana pojedinačne zone u mg, h = srednja dužina pojedinačne zone.

Dozvoljena odstupanja

Srednja dužina sme odstupati od deklarisane samo na niže i to najviše 15%. Vlakana čija je dužina do 5% veća od deklarisane sme biti najviše 5% (količinski) Vlakana kraćih od 10 mm sme biti najviše 3% (količinski).

Sadržai vlage

Uzimanje i priprema uzorka

kao tačka 4.11.

Merenje uzorka Bruto težina svakog uzorka od oko 100 g, uzetog prema tački 4.71, odredi se merenjem suda i u njemu nalazećeg se prediva. Neto težina uzorka odgovara razlici između bruto težine 1 tare.

Sušenje uzorka

Sušenje uzorka vrši se u sušnici sa ventilatorom, sa brzinom kretanja vazduha 0,5 m /sek., na temperaturi 105—110*C. Sušenje se smatra završenim kada se težina uzorka više ne smanjuje, tj. kada smanjenje težine u razmaku od 20 minuta iznosi manje cd 0,05%.

Određivanje gubitka vlage

Gubitak težine svake probne bale koji prcdstavlja vlagu izračuna se prema formuli:

. A — B gubitak vlage = —:++===. 100 B

gde je:

A = neto težina uzorka prema tački 4.72, a

B = težina uzorka posle sušenja prema tački 4.73. Izračunavanje trgovačke težine svake bale Trgovačka težina neke bale k izračuna se prema formuli:

100—+Dy k = —— O ONE

100+Vk