JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA . 9

al alla a al]la]3laIQlaČ3lalaČ0a lala Č Čaša al la aaa aa aa aaa

_ Turpije i rašpe DK 621.918 Predlog br. 4522 TEHNICKI USLOVI ZA IZRADU J US I ISPORUKU K.D4.010

Krainji rok za dostavljanje primedbi: 31. mai 1963. Ovaj standard je prerađeno i delimično izmenjeno izdanje standarda JUS K.D4.010 iz 1957. god.

1 Predmet standarda

Ovaj standard odnosi se na turpije za obradu metala i rašpe za obradu mekih metala, drveta, kože i sličnih materijala. Primedba. Za terminologiju upotrebljenu u ovom standardu vidi standard JUS K.D4.001.

D Materijal i osobine 271 Turpije, odnosno rašpe, obuhvaćene ovim standardom izrađuju se od alatnog čelika, čiji je hemijski sastav informativno naveden u tabeli 1. Tabela 1 Smerna analiza, u "| | Vrsta | | čelika e Si Ma 6 P S Upotreba max | max max | max | Č.1741 | 0,60 Za turpije i rašpe do 0,35 | 0,35 0,035 | 0,035 | za turpijanje mekih 0,75 metala. drveta 1.00 Za turpije većih die. ? 0,35 menzija za turpijaC.1946 08 3 0,35 0,035 | 0,035 plcPealika 1) dcapih ; metala 1,30 Za Sve vrste turpi= ž 0.35 ja srednjih i manjih Cc Oa - 0:35 0:055)/0;055 dimenzija sa srednjim , i simim nasekom | Za srednje i male _ 1,35 0,70 turpije sa sitnim Ć.4143 | do do | 0,035 | 0,035| nasekom i specijal| 1,55 0.90 ne turpije (za oštre| | nje festera) Vrstu čelika određuje proizvođač, ukoliko se drukčije ne ugovori. 2.2 Nasadni deo turpije ne sme biti kaljen. 2.3 Naseci, odnosno zubi turpije, odnosno rašpe, moraju biti oštri i tvrdi; od ukupnog broja naseka, odnosno zuba, na površini jedne strane, dozvoljava se do 10% tupih, ali ne smeju biti svi u istom pravcu. 2.4 Na površinama turpije, odnosno rašpe, ne sme biti ljuskica, prskotina, opaljenih ili iskrzanih mesta, tragova rđe i ogoretina, ispupčenja ili udubljenja. 255 Turpije, odnosno rašpe, na prelomu moraju pokazivati ravnomernu i punu strukturu. 2.6 Izvijenost tela sme da iznosi najviše 0,5 “ dužine Il, mereno na turpiji, odnosno rašpi, postavljenoj na ravnu površinu

i na način prikazan na slici.

Xmax= 0,5%1