JUS standardizacija

_ STANDARDIZACIJA | E 9

a aaa a aaa e II e e ==ZZ=====

Tabela 2 Nazivne mere u mm, vrednosti IT u u m Vrednost p, u procentima, za rodružje nazivnih mera ny OOU O O OJ IT DPM Ti || | 1 | p IP |D | Tir: D PE 5 4 5 5 8 9 j 8,9 15 5,3 23 ||) ir 6 | 6 | 67 |. 8 |10 TG JOJ 07738 | 00320 |} NO IT 7 10 8 12 6,7 21 7,6 35 9,1 52 6,2. PEUa 745070 | 8 ||78.60 |7733)0 | 017 754057 | BNP | 77,0 IT 9 25 6,4 30 573 52 6,2 87 7,4 130 57 IT IO 4 | 8 48 | 6,7 | 84 | 7,6 | 140| 9 210 | 6 IT 11 60 5,3 75 8,5 | 130 | 957 220 550) 320 7,8 ir 12 -|100 | 64 | 120 | 5,3 | 210 | 6 | 350| 7,1 | 520 | 9,6 IT 13 140 9 180 77 330 7,6 540 9:3 810 6,2 IT 14 250 10 300 | 8,3 | 520 9,6 870 5,8 | 1300 2750 IT 15 ij 400 6, | 480 5,2 | 840 6 1400 7,1 | 21CO 9,5 Ir 16 |60OO | 8,3 | 750 | 6,7 |1300 | 7,7 | 2200 | 9,1 | 3200 | 6,2 k Veza sa druyim stanjardima iz oblasti klasifikacijs površinske hrapavosti industrijskih proizvoda i tolerancija: JUS M.A1.020 — Objašnjenja, terminolopija i dsifinicija pojmova JUS M.A1.021 — Vrednosti paramstara pojedinih klasa | JUS M.A1.120 — Tolerancije dužinskih mera. Osnovne toterancile za interval mera od 1 do 500 mm po ISA-sistemu

EK a a aII a a a aaa a a a I–—–—–zOImIZmIIaIIIImDIZ—-:-–Dm:” ::II e ——————–101S

DK 621-288:621.9.016

Klasifikacija površinske hraravosti industrijskih proizvoda JUS Predlog br. 4885 KORELACIJA POVRŠINSKE HRAPAVOSTI M.A1.026 I NAČINA FORMIRANJA POVRŠINE 1963.

e O —:yu0=—=—=C JsI———eK==————

Krainji rok za dostavljanje primedbi: 31. januar 1964.

1 Predmet standarda

Ovaj standard sadrži orijentaciona obaveštenja o kvalitetu površinske obrade koji se uobičajeno postiže raznim postupcima formiranja površine, primenjenim u mašinogradnji. Podaci u ovom standardu imaju privremeni karakter i treba da posluže kao osnov za prikupljanje iskustava u cilju utvrđivanja definitivnih vrednosti. ·

OE e Korelacija postupka obrade i kvaliteta površine

U sledećoj tabeli naveđene su približne granice srednje aritmetičke neravnine Ra, u um, pri raznim postupcima formiranja površine.