JUS standardizacija
| STANDARDIZACIJA
OBRAZLOŽENJE PREDLOŽENE IZMENE JUGOSLOVENSKIH STANDARDA ZA GOTOVU KOŽU
Tehnička komisija Udruženih poduzeća industrije koža — Zagreb, čiji je zadatak usmeren u pravcu
(Lu unapređenja proizvodnje kože, kao i tretiranja tehnoloških problema kožarstva, predlaže izmene pojeNj dinih vrednosti postojećih JUS iz sledećih razloga.
| Uslove koje standard propisuje za zateznu čvrstoću, silu cepanja zareza ı klina nije moguće postići ii s obzirom na izmene u proizvodnji, jer se teleći boks proizvodi od daleko težih koža nego što je to pre bio
; slučaj, pa iste treba stanjivati, što dovodi do pogoršanja navedenih svojstava. Isto vredi Još u većoj meri |) i za goveđi boks, koji se često proizvodi i od koža težine preko 30 kg.
U pogledu masnoće kod goveđeg boksa s umetnim licem potrebna je izmena vrednosti u skladu s postojećim tehnološkim procesima proizvodnje ove vrste kože.
| Nove vrednosti za pepeo su predložene jer se standardom predviđene vrednosti prekoračuju zbog | upotrebe sintetičkih štavila za izbeljivanje, koja sadrže velike količine pepela.
Upijanje vode kod đonske kože ago i komerc, kako je predviđeno sadašnjim standardima, uglavnom se ne postiže, pa se zbog toga predlažu nove vrednosti.
x ANOTACIJA PREDLOGA STANDARDA IZ. OBLASTI PROIZVODNJE VOĆA I POVRĆA
Krainji rok za dostavlianie primedbi: 31. maj 1964.
[i U ovom broju biltena stavljaju se na javnu diskusiju predlozi standarda | iz oblasti proizvodnje voća i povrća
| Predlog br. 4957 Praziluk (poriluk) za indus. preradu............ JUS E.B1L1.122 | | Predlog br. 4958 Beli luk (češnjak) za indus. preradu .......... JUS E.B1.123 | Predlog br. 4959 Špargla za indus. preradu „................... JUS E.B1.128 Predlog br. 4960 Peršun za indus. preradu.............c.. JUS E.B1.131 | Predlog br. 4961 Kikiriki (zemljani oraščići za indus. preradu) JUS E.B1.140 i Predlog: br. 4962.Orasi za indus. preradu „a... ova a ea JUS E.B2.143 , | Predlog br. 4963 Lešnici za indus. preradu................e... JUS E.B2.145 Predlog br. 4964 Bademi za indus. preradu „aaa. JUS E.B2.148 Predlog br. 4965 Maline za indus. preradu..............an.. . JUS E.B2.153 Predlog br. 4966 Ružin šipak za indus. preradu ................ JUS E.B2.161 Predlog br. 4967 Paprike za indus. preradu „.............en. JUS E.B2.166 Predlog br. 4968 Nar za indus. preradu .............tacec JUS E.B2.176 | Predlog br. 4969 Kesten za indus. preradu ..........nvn. JUS E.B2.179 bi Predlog br. 4970 Rogač za indus. preradu ..............ai. JUS E.B2.180 | n Navedene predloge standarda izradio je Centar za unapređenje proizvodnje | ı } i stručno obrazovanje kadrova prehrambene industrije — Zemun.
Ovi predlozi standarda dostavljeni su zainteresovanim preduzećima i ustanovama na mišljenje. ; Interesenti koji nisu primili predloge standarda mogu se obratiti Jugoslovenl skom zavodu za standardizaciju, Beograd (Cara Uroša 54, pošt. fah 933) sa zahtevom da im se predlozi naknadno dostave.
i. ANOTACIJA PREDLOGA STANDARDA IZ. OBLASTI HEMIJSKE INDUSTRIJE
Krainji rok za dostavljanje primedbi: 31. mai 1964.
Ovim se stavlja na javnu diskusiju sledeći predlog jugoslovenskog standarda: Predlog br. 4971 Hlorni kreč, tehnički ............aene JUS H.B2.070
Predlog standarda za hlorni kreč izrađen je u okviru elektrohemijske industrije »Elektrobosna«, Jajce. Predlog je umnožen i dostavljen na mišljenje preduzećima, ustanovama i ostalim stručnim organizacijama.
Interesenti koji ove predloge nisu dobili mogu se obratiti Jugoslovenskom zavodu za standardizaciju (Beograd, poštanski fah 933) sa zahtevom da im se predlog naknadno pošalje.