JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA ! i ! HOP:

4.2 Za izradu uzoraka mogu se upotrebiti visokougljenični čelici, alatni čelici i čelici sa visokim sadržajem hroma. Sem čelika, za izradu uzoraka se mogu upotrebiti i drugi materijali (iiveno gvožđe, mesing, bronza itd.), s tim što i ovako izrađeni uzorci moraju odgovarati ođredbama ovog stanđardđa.

i 4.3 Uzorci naveđeni u tabeli 1 pod rednim brojevima 7 do 12, ako su izrađeni od čelika, moraju biti pre brušenja kaljeni i popušteni, tako đa njihova tvrđoća po Vikersu buđe HV > 400. 4.4 Tragovi obrađe na uzorcima sa ravnom površinom moraju ići paralelno sa njihovom širinom.

Tragovi obrade na uzorcima sa cilindričnom površinom moraju ići upravno na osu cilindra, odnosno onako kako to uslovljava kretanje alata pri konkretnoj vrsti obrađe. 4,5 Brojčane vrednosti parametara hrapavosti radnih površina uzoraka moraju odgovarati vrednostima navedenim u tabeli 2, s tim đa nijedna vrednost izmerena prema tač. 5 ne sme prekoračiti granice određene dozvoljenim odstupanjima predviđenim u tabeli 2. | Hrapavost ostalih površina ne sme da bude veća od one koju predviđa klasa 8 JUS M.A1.021. Podvučene vrednosti u tabeli 2 treba smatrati kao prioritetne.

ii. Tabela 2, _ | ? Nazivne vrednosti gy | 3D Dozvoljena odstupanja jh Klasa hrapavosti uzorka BD i CO AO i O) | od nazivnih vrednosti (prema JUS M.A1. 021) *) KG: NR. Ra e: = 4 0,1 0,4 · 25 5 0,2 0,8 | —30 6 0,4 1,6 | 5 SOJ: 0,8 ie: 3,2 8 1,6 6,3 +20 9 3.2 1205 10 "6,3 25 +15 11 1075. 50 _50 12 25 100

*) Vrednosti za R, date su informativno; za prijem su merođavne vređnosti za {ae

4.6 Neujednačenost hrapavosti čeličnih uzoraka ne sme preći vrednosti navedene u tabeli 4. Pod neujeđnačenošću hrapavosti pođrazumeva se procentualni odnos najveće razlike vrednosti R„ ili R,, izmerenih na jednom uzorku, prema srednjoj vrednosti istog parametra na istom uzorku, dakle:

RR. max |Z min

R„.

• 100

R, OB min } 100, odn;

Neujednačenost hrapavosti = as

Rası odnosno R_„, đobija se kao aritmetička sredina svih izmerenih vrednosti odnosnog parametra.

Tabela 3

Vrsta obrade

o

| Neujednačenost hrapavosti %

razvrtavanje, glodanje čeono , glođanje 40

Struganje spoljnje, struganje unutarnje, | valjčastim glodalom i rendisanje

Brušenje okruglo spolja i iznutra, 45 brušenje ravno i čeono

Poliranje i honovanje 40

4.7 Uzorci moraju biti demagnetisani.

4.8 Radne površine uzoraka moraju biti po celoj površini iste boje i istOd sjaja. Pojeđinačne lokalne greške na radnim površinama, kao što su oštećenja ođ udara, ogrebotine i sl., naveđene u JUS M.A1.024, a takođe tragovi korozije, mogu se tolerisati samo u slučaju ako pri promeni ugla osmatranja postaju

+

neprimetne.

bu O o Za an da za ada a ai aza OiR Od OMBR MRR O i a S pik Spo S i ide u ili prakii n S nidi aa az a ansa uan a du ina m a GROGMU