JUS standardizacija

Provera kvaliteta

Proizvođač uzoraka mora proveriti kvalitet svakog izrađenog uzorka i garantovati da uzorak odgovara ovom standardu. Svaki uzorak se mora baždariti, tj. mora mu se izmeriti hrapavost pomoću odgovarajućeg profilometra, a shodno

preporukama JUS M.A1, 030 (u pripremi). Pri tome treba primeniti referentne dužine iz tabele 4, uzimajući u obzir najveći ostvareni korak neravnine.

Tabela 4 Mere u mm

| Minimalna vrednost referentne

Najveći korak neravnini JVE a š dužine

0,08

0,25

0,8

Wu e BN E u a palo M M 2,5

ra a aa m JL U A IL ay iN 2 R/E A O HDV

——–đ—_ _—--–— — JJ –_____ _____ ____

Merenje hrapavosti na pljosnatim uzorcima vrši se poprečno na tragove obrađe, a na cilinđričnim uzorcima u pravcu

izvodnice cilindra. Ako tragovi obrađe nisu vidljivi, meri se u pravcu koji daje maksimalnu vrednost sredn ije aritmetičke neravnine.

Uzastopna odstojanja mernih ođsečaka u pravcu merenja treba da iznose najmanje po dve referentne dužine.

Iz svih izmerenih vrednosti parametra R„, ili R, izračuna se srednja aritmetička vrednost odnosnog parametra, zatim se ustanove najveća i najmanja vrednost toga parametra, pa se izračuna neujeđnačenost hrapavosti prema tač. 4,6.

Osim hrapavosti, mora se proveriti i tvrđoća svakog uzorka. Tvrdoća se meri na ma kome mestu uzorka izvan radne površine.

Obeležavanje uzoraka

Na svakom uzorku moraju biti obsležene putem elektro-graviranja sleđeće oznake:

— klasa hrapavosti,

— oznaka vrste površinske obrađe, prema tabeli 1.

Ove oznake stavljaju se na pljosnatim uzorcima sa donje strane, a na cilindričnim sa čela.

Na svakom držaču koji sadrži jedan slog uzoraka (vidi tač. 7.3) moraju biti obeležene sledeće oznake: — JUS M.A1.040, e

— vrsta obrade, — klase hrapavosti svih uzoraka u slogu. Primer: JUS M.A1.040, glođano čeono, 7, 8, 9, 10.

\

Na svaku kutiju koja sadrži garnituru uzoraka (vidi tač. 7) moraju biti na pođesan način stavljene sledeće oznake: — JUS M.A1.040,

— naziv ili znak proizvođača,

— klasa hrapavosti,

— oznaka vrste površinske obrade Osim toga, na kutiji ili na posebnom listu u kutiji moraju biti naveđene nazivne i sve izmerene vrednosti Ra. a po zahtevu kupca i izmerene vrednosti drugih parametara.

! za sve uzorke koji su smešteni u kutiju.

Kompletiranje, konzerviranje i pakovanje

Uzorci se sastavljaju u kompletne ili sužene garniture. Jedna kompletna garnitura sadrži sve uzorke nabrojane u tabeli 5. Jedna sužena garnitura sadrži po pravilu samo uzorke

za prioritetne (podvučene) klase hrapavosti naveđene u tabeli 5. Po zahtevu potrošača, sužena garnitura može sadržati i druge kombinacije klasa hrapavost i i vrsta obrade.