JUS standardizacija

STANDARDIZACIJA ! | | i 3

Ć DK 663.974

CIGARETE Opšte odredbe

JUS _E.P2.010.

Predlog revizije standarda br. 6362

Cigarettes — General requirements

Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1. septembar 1966.

LL Predmet standarda

Ovaj standard sadrži terminologiju, razvrstavanje, sirovine i pomoćni materijal, dodatke (sosiranje), tehnološke propise, ambalažu, pakovanje, proveravanje kvaliteta, označavanje, smeštanje i čuvanje cigareta svih vrsta,

2 Terminologija

2.01 Cigareta — mašinski izrađena duvanska prerađevina, valjkastog oblika, kružnog ili eliptičnog preseka, određene dužine i kalibra, ispunjena rezanim duvanom, obavijena cigaret-papirom, spojenim po dužini cigarete lepkom ili falcom. ”

2.02 Kvalitetna grupa — razvrstavanje cigareta prema pušačkim osobinama.

2.03 Vrsta cigarete — prerađevina određene oznake, sastava duvanske mešavine i opremljenosti.

2.04 Punjenje cigarete — sadržina izrezane duvanske mešavine, koja ispunjava čauru cigaret-papira po celoj dužini ili do piska.

205 Ujednačenost punjenja — raspored rezanog duvana u cigareti.

2.06 Tvrdoća cigarete — stepen punjenosti cigarete.

2.07 Kompresibilnost duvana — otpor duvana na sabijanje pod određenim pritiskom.

2,08 Čaura cigarete — mašinski izrađeni valjak određene dužine i kalibra od cigare Dani određene širine,

} spojen lepkom ili falcom. ,

2.09 Šav čaure — površina po kojoj je čaura spojena po dužini cigarete lepkom ili falcom.

2.10 · Nalepljeni pisak — traka određene širine koja se lepi na usnom delu cigarete u vidu pojasa.

2.11 Pisak — produžni usni deo cigarete, određene dužine, u vidu šupljeg tuljka.

22 Filter-pisak — produžni usni deo cigarete određene dužine, koji se sastoji od tuljka ispunjenog filter-materijalom za filtriranje dima. .

2519, Odrez cigarete — mesto gde je mašina nožem odsekla cigaretu na ođređenu dužinu.

2.14 Dužina cigarete — razmak između dva odreza cigarete. Posebno dužina piska i filter-piska.

2.15 Kalibar cigarete — unutrašnji prečnik cigarete. M

2.16 Vlažnost cigarete — stanje vlažnosti duvana u cigareti. \

2.17 Obim cigarete — (ovalne ili okrugle) — obim čaure cigarete.

2.18 Receptura duvanske mešavine — količinski odnos raznih kvaliteta duvanskih sirovina u mešavini (harmanu).

2.19 Mešavina duvana (harman) — sastav različitih kvaliteta jednog ili više robnih tipova duvana.

2.20 Sosiranje — postupak unošenja tečnih neškodljivih sastojaka u duvansku sirovinu u cilju poboljšanja ukusa, sagorljivost ili održavanja vlažnosti. -

2.21 Aromatizacija — postupak dodavanja mirišljavih neškodljivih materija (aromata) duvanu.

2.22, ĐDuvansko vlakno — mašinski odrezani deo duvanskog lista određene širine, dužine preko 3 mm.

2:23 Duvanski sitnež — delić duvanskog vlakna, dužine od 0,3 do 3 mm.

2.24 Duvanska prašina — čestica duvana koja prolazi kroz žičano sito sa otvorom okaca od 0,3 mm (JUS L.J9. 010).

2525 Miris"ei garete — miris albanske mešavine u cigareti.

2.26 Sagorljivost — sposobnost sagorevanja cigarete.

2.27 Glavna struja dima cigarete — dim iz zapaljene cigarete koji se uvlači — inhalira pri pušenju.

2.28 Sporedna struja dima cigarete — dim koji slobodno odlazi iz zapaljenog kraja cigarete.

- 2.28 Aroma —.miris duvanskog dima.

2.30 Ukus duvana — fiziološko-hemijska reakcija čula ukusa na dim.

2:31 Oštrina dima — fiziološko-hemijska reakcija sluzokožne usne šupljine i grla na dim.

2.32 Jačina dima — stupanj fiziološko-narkotičnog dejstva sastojaka dima na organizam,

2.33 Pepeo cigarete — mineralne materije preostale posle sagorevanja cigarete.

2.34 Potrošna (neodvojiva) am balaža — ambalaža potrošne jedinice cigareta za neposrednu apošteb&:

2.35, Uložak — unutrašnji deo potrošne ambalaže.