JUS standardizacija
STANDARDIZACIJA ! | | i 3
Ć DK 663.974
CIGARETE Opšte odredbe
JUS _E.P2.010.
Predlog revizije standarda br. 6362
Cigarettes — General requirements
Krajnji rok za dostavljanje primedbi: 1. septembar 1966.
LL Predmet standarda
Ovaj standard sadrži terminologiju, razvrstavanje, sirovine i pomoćni materijal, dodatke (sosiranje), tehnološke propise, ambalažu, pakovanje, proveravanje kvaliteta, označavanje, smeštanje i čuvanje cigareta svih vrsta,
2 Terminologija
2.01 Cigareta — mašinski izrađena duvanska prerađevina, valjkastog oblika, kružnog ili eliptičnog preseka, određene dužine i kalibra, ispunjena rezanim duvanom, obavijena cigaret-papirom, spojenim po dužini cigarete lepkom ili falcom. ”
2.02 Kvalitetna grupa — razvrstavanje cigareta prema pušačkim osobinama.
2.03 Vrsta cigarete — prerađevina određene oznake, sastava duvanske mešavine i opremljenosti.
2.04 Punjenje cigarete — sadržina izrezane duvanske mešavine, koja ispunjava čauru cigaret-papira po celoj dužini ili do piska.
205 Ujednačenost punjenja — raspored rezanog duvana u cigareti.
2.06 Tvrdoća cigarete — stepen punjenosti cigarete.
2.07 Kompresibilnost duvana — otpor duvana na sabijanje pod određenim pritiskom.
2,08 Čaura cigarete — mašinski izrađeni valjak određene dužine i kalibra od cigare Dani određene širine,
} spojen lepkom ili falcom. ,
2.09 Šav čaure — površina po kojoj je čaura spojena po dužini cigarete lepkom ili falcom.
2.10 · Nalepljeni pisak — traka određene širine koja se lepi na usnom delu cigarete u vidu pojasa.
2.11 Pisak — produžni usni deo cigarete, određene dužine, u vidu šupljeg tuljka.
22 Filter-pisak — produžni usni deo cigarete određene dužine, koji se sastoji od tuljka ispunjenog filter-materijalom za filtriranje dima. .
2519, Odrez cigarete — mesto gde je mašina nožem odsekla cigaretu na ođređenu dužinu.
2.14 Dužina cigarete — razmak između dva odreza cigarete. Posebno dužina piska i filter-piska.
2.15 Kalibar cigarete — unutrašnji prečnik cigarete. M
2.16 Vlažnost cigarete — stanje vlažnosti duvana u cigareti. \
2.17 Obim cigarete — (ovalne ili okrugle) — obim čaure cigarete.
2.18 Receptura duvanske mešavine — količinski odnos raznih kvaliteta duvanskih sirovina u mešavini (harmanu).
2.19 Mešavina duvana (harman) — sastav različitih kvaliteta jednog ili više robnih tipova duvana.
2.20 Sosiranje — postupak unošenja tečnih neškodljivih sastojaka u duvansku sirovinu u cilju poboljšanja ukusa, sagorljivost ili održavanja vlažnosti. -
2.21 Aromatizacija — postupak dodavanja mirišljavih neškodljivih materija (aromata) duvanu.
2.22, ĐDuvansko vlakno — mašinski odrezani deo duvanskog lista određene širine, dužine preko 3 mm.
2:23 Duvanski sitnež — delić duvanskog vlakna, dužine od 0,3 do 3 mm.
2.24 Duvanska prašina — čestica duvana koja prolazi kroz žičano sito sa otvorom okaca od 0,3 mm (JUS L.J9. 010).
2525 Miris"ei garete — miris albanske mešavine u cigareti.
2.26 Sagorljivost — sposobnost sagorevanja cigarete.
2.27 Glavna struja dima cigarete — dim iz zapaljene cigarete koji se uvlači — inhalira pri pušenju.
2.28 Sporedna struja dima cigarete — dim koji slobodno odlazi iz zapaljenog kraja cigarete.
- 2.28 Aroma —.miris duvanskog dima.
2.30 Ukus duvana — fiziološko-hemijska reakcija čula ukusa na dim.
2:31 Oštrina dima — fiziološko-hemijska reakcija sluzokožne usne šupljine i grla na dim.
2.32 Jačina dima — stupanj fiziološko-narkotičnog dejstva sastojaka dima na organizam,
2.33 Pepeo cigarete — mineralne materije preostale posle sagorevanja cigarete.
2.34 Potrošna (neodvojiva) am balaža — ambalaža potrošne jedinice cigareta za neposrednu apošteb&:
2.35, Uložak — unutrašnji deo potrošne ambalaže.