JUS standardizacija

Aparat, čiji je izgled prikazan na slici 5, sastoji se iz sleđećih delova: · merni sat, klase tačnosti II prema JUS... (u pripremi),

. merni trn,

. telo aparata,

. vijak za pritezanje,

čaura.

n O „~ ~ —

4.22 Merni trn 4.221 Oblik i mere

Oblik mernog trna mora đa ođgovara slici 6, a mere vređnostima đatim u tabeli 4.

Slika 6

Tabela 4 Mere u mm

znak celtae Ć b i đ, đd, đd d, e f |, i 5

ureza +15 —15 —0,025 h6 +0,13 +0,025 | - +.0,025 0 — 7 0,838 1,14 8 0,2 | 0,290 0,559 18 21 4,8 1 138? 79 1,295 2,21 4 0,38 0,488 0,975 18 21 4,8 4 140?% 59%5” 2,311 3,59 5,6 0,38 077. 1,514 20 23 2 5 146” 5%5” 3,835 5,32 6,3 0,38 2,073 2,471 20 23 117:1 4 539 o 5,105 7,93 9 0,38 2703 3,548 22 23 13,5

II II II II ST | “E | OP OJ pij 2980 19797i

Iz tabele 4 se vidi da za veličinu 0 ugao & ne postoji. (Uporediti sl. 1 presek C—C). U ovom slučaju izvodi se samo zaobljenje poluprečnika ~ 0,25 mm. -

Veličina 73 na slici 6 i u tabeli 4, predstavlja najmanju dužinu pravolinijskog dela žleba. 4.322 Materijal

Za izradu mernog trna mora se koristiti odgovarajući čelik za merne alate; preporučuje se čelik Č. 3840. 4.223 Mehanička i termička obrada

Trn mora biti kaljen na tvrđoću 58 do 68 HRC i brušen. Kvalitet obrađene površine (gde je označen) mora odgovarati oznaci na slici 6, prema JUS M.A0.065.