JUS standardizacija

||

148

STANDARDIZACIJA aaa a aaa a a e S ooo a a a UA a UME COO aaa aa Gay au uma mu. al ZOO AAA

Jedan od prvih ciljeva mora đa bude upućivanje posednika — odgajivača stoke da ne žigosu stoku na najkorisnijim delovima kože, kao što je leđni deo. Ova loša praksa čini kože, koje su inače dobrog kvaliteta, sasvim bezvrednim.

Defekti posle klanja mogu se takođe znatno smanjiti pridržavanjem nekoliko jednostavnih pravila, naročito primenom bolje tehnike pri deranju, sušenju i soljenju i strožijim kriterijom elementarne čistoće.

Poboljšanje zarađe je očigledan stimulans ka primeni boljeg tretiranja sirovih koža. Stoga treba imati u viđu da se koža sušena na zemlji prodaje samo za 2,80 dolaia dok je cena kože sušene vešanjem na ramu 5,40 dolara.

Različite faktore kao što je mesto i dubina greške treba uzeti u obzir pri klasifikaciji. Potkomitet ISO-a, Tehnički komitet 120 (koža) sada obrađuje nacrt za međunarodni sistem klasifikacije koža, na osnovu jedinice grešaka. Na primer, svaka rupa ili zarez koji se nalaze na okrajini ili delu vrata računaju se kao jedna jedinica; ako se nalaze na leđnom delu kao dve jedinice; truljenje ili greške lica kože na površini veličine 10 do 30 cm? računaju se kao jedna jedinica na okrajini, kao jedna i po Jedinica na delu vrata, a kao dve jedinice na leđnom delu. Maksimalni broj dozvoljenih jedinica grešaka određen je za svaku klasifikaciju.

Pri usvajanju svakog standarda, svi zainteresovani će biti u mogućnosti »da govore istim jezikom« i ustanove sa preciznošću svoj katalog cena proizvoda.

Preliminarni izveštaj dat od strane sekretarijata gore citiranog Potkomiteta je pokazao đa se izlaganje i konzervisanje životinjskih koža, naročito onih od volova i konja, menjaju zavisno od porekla, postupka uzgoja, što je ponekad teško odrediti. Iz tog razloga trgovina ovim proizvodima Je ponekad neracionalna.

Većina odgajivača smatraju kožu kao sporedan proizvod i postupaju sa njom tako da izazivaju ogorčenje derača, trgova– ca sirove kože i kožara. U stvari, zavisno od vremena i vrste proizvoda, sirova koža predstavlja 50 do 70% cene štavljene kože. I stoga je najveći interes da se unapređe i racionalizuju svi faktori koji imaju uticaj na kvalitet sirove kože.

Korisnici gotovih koža, naročito proizvođači obuće i kožnih proizvoda, sada se u svojim proizvodnim procesima oriJentišu na što širu primenu mehanizacije da bi povećali produktivnost. Iz prednjeg proizilazi da se sve veći značaj pridaje homogenosti materijala i pravilnom obliku materijala. Ovo, dakle, znači, da sirove kože još od samog početka treba da imaju oblik kojim se ograničavaju gubici i smanjuju teškoće pri sečenju. Štaviše, otklanjanje oštećenih delova kože olakšava rad u kožarama.

Predložena ISO preporuka će obuhvatiti ove faktore koji utiču na »ispravno stanje« sirove kože, kao što su: konzervisanje, poreklo grešaka i preporučene metode za otklanjanje grešaka.

(Service d'Information ISO, 18. mart 1970)

ISO STANDARDIZUJE SHEMATSKO PRIKAZIVANJE OPREME I PROCESA PRIPREME UGLJA :

Da bi se lakše razumele u različitim delovima sveta, sheme za industrijsku opremu se standardizuju.

Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO izdala je novu preporuku u kojoj se izlažu opšte prihvaćeni principi i dogovori za shematsko prikazivanje pripreme uglja. .

U raznim etapama, od studije do pripremanja ponuđa za kompletnu opremu, obično se proces koji obuhvata sve operacije u pripremi uglia prikazuje shematski.

Ovaj dokument su u Tehničkom komitetu ISO obrađili međunarodni stručnjaci za čvrsta mineralna goriva. Dokument se odnosi na shematsko prikazivanja opreme i procesa pripremanja uglja. Njime se predlaže opšti plan, grupni operacioni proces i proizvodi, kao i kapaciteti uređaja. Preporučenim oznakama se izbegava nejasnost (konfuzija) i u velikom stepenu se osigurava mogućnost pojednostavljenja shematskog prikazivanja procesa.

Na slici je prikazan jedan tipičan deo sheme opreme.

7 Ž

[CK O)

(yuvvovyy)

Na slici označava:

ČU — čist ugalj | 1 — sito sa prskalicom 5 — mlin

MP — međuproizvod 2 — taložnica za mokri postupak 6 — centrifuga

J — jalovina 3 — sito 7 — zgušnjivač 4 — sito

(Service d'Information ISO, 15. april 1970)