JUS standardizacija

4.203

4.204

4.205

4.206

4.207

4.208

4.209

4.210

4.211

4.212

Otpornost prema curenju i hermetičnost zaptivanja

Sipa se voda u ambalažni sud do nazivnog kapaciteta, stegne se zapušač sa moment-ključem i izmeri se masa suda sa vodom. Okrene se sud za 180 stepeni tako da je otvor nadole, ali bez oslanjanja na zaptivač. Učvrsti u ovom položaju i ostavi se da stoji 12 časova. Ispod ambalažnog suda treba staviti posudu u koju bi mogla cureti voda. Posle prednjeg vremena spolja se obriše ambalažni sud i iz razlike merenja ustanovljava se procenat hermetičnost zaptivanja.

Drugi ambalažni sud ispituje se na isti način samo bez okretaja, ukoliko nije drugačije predviđeno u sporazumu ispitivanje se vrši na 20+—2 "C.

Otpornost prema unutrašnjem pritisku

Otpornost prema unutrašnjem pritisku vrši se prema JUS u pripremi. Ovo ispitivanje se vrši pre i posle dejstva sadržaja kojim je predviđeno punjenje ambalaže u praktičnoj primeni.

Otpornost — propustljivost prema sredstvu kojim se puni ambalažni sud.

Ispitivanje se vrši prema JUS G..... (u pripremi) sa sredstvom kojim se ambalaža puni, period ispitivanja je 14 i 28 dana, a temperatura ispitivanja 20+2 "C.

Druge temperature se predviđaju zavisno od vrste sredstva i uslova u eksploataciji.

Ovom metodom ustanovljava se da li je ambalaža propustljiva za sredstvo kojim se puni tj. gubitak pri skladištenju, kao i procenat upijanja sredstva kojim se puni ambalaža u odnosu na masu suda i procenat upijanja u odnosu na unutrašnju površinu ambalažnog suda.

Pored navedenih svojstava posle dejstva hemikalija ispituje se pregled spoljašnjeg izgleda, postojanost oblika, ispitivanje na curenje, na pad, ispitivanje lomljivosti zatvarača.

Nepropustljivost gasova i para Ispitivanje nepropustljivosti prema gasovima i parama vrši se prema JUS u pripremi.

Određivanje stabilnosti oblika pri vertikalnom pritisku i visina skladištenja.

Ovo ispitivanje daje uvida o mogućnostima vertikalnog skladištenja bez oštećenja i deformacija. Ispitivanje se može sprovesti po postupcima.

Metoda A — U aparatu sa određenim opterećenjem po JUS u pripremi prema ISO R 2234 iz 1972

Metoda B — Slobodnim vertikalnim slaganjem. Po metodi B napuni se sud vodom do nazivnog kapaciteta, vertikalno se poređaju četiri suda jedan na drugi ili do visine do 1 m ostave se u toku 48 sati na sobnoj temperaturi i zatim se na najnižem sudu i iznad njega proverava da li su se pojavili znaci deformacije i krivljenja. Pored ispitivanja na sobnoj temperaturi 20+5 "C sporazumom se predviđaju uslovi ispitivanja na povišenoj i niskoj temperaturi.

Napomena. — Ukoliko je specifična masa — gustoća sredstva kojim se puni ambalažni sud znatno veća treba odabrati tečnost slične gustoće.

Otpornost prema lomu pri padu

Ispitivanje otpornosti prema lomu pri vertikalnom padu vrši se bacanjem suda na dno, na bočne strane, na zaptivač i na jedan od uglova pri dnu (JUS... u pripremi prema ISO R 2248 iz 1972. godine).

Otpornost prema vibracijama Ispitivanje otpornosti prema vibracijama vrši se prema JUS . . . u pripremi prema ISO R 2247 iz 1972 godine.

Otpornost prema svetlosti i atmosferilijama Uslovi ispitivanja predviđaju se sporazumom.

Postojanost štampanih slova

Za ispitivanje potrebna Je transparentna lepljiva traka širine 25 mm. Lepljiva strana trake nanosi se na stranu štampanih slova i to jedan komad nadole prema dužini suda, a drugi komad oko obima. Položaj se menja od suda do suda, ako je moguće. celokupno štampano mesto treba obuhvatiti.

Traka se palcem čvrsto pritisne na sud i ostavi se u toku 15 sekundi. Traka se otklanja povlačenjem jednog kraja pod uglom od oko 90? sa površine ambalaže. Zabeleži se stepen štampe zaostale na traci kao bez tragova, neznatno i znatan. Stepen postojanosti štampe predviđaju se između kupca i proizvođača.

Postojanost štampanih slova prema sredstvu kojim se puni ambalaža

Ispitivanje se izvodi najranije 24 sata posle završetka štampanja. Ambalažni sud se potapa u toku 24 h u sredstvo za čije pakovanje je namenjeno, temperature 20—5 "C. Po isteku prednjeg vremena izvadi se ambalažni sud i 10 puta trlja. svaki ambalažni sud sa vatom. Zabeleži se stepen skinute boje štampe i opisuje kao: bez tragova, neznatno i znatno. Stepen postojanosti štampe predviđa se između kupca i proizvođača.

197