JUS standardizacija

rada u program jednog ISO- ili IEC- Tehničkog komiteta ı da se omogući utvrđivanje prioriteta među predmetima rada.

Akcenat je stavljen na brzinu i jednostavnost korišćenja

podataka koji se lako mogu imati na raspolaganju. Nije

preporučljivo sprovoditi ankete i praviti upitnike, jer sve to normalno zahteva mnogo vremena.

Koji faktori se mogu uzimati u obzir? Ti faktori su razni,

i mogu se grupisati, na primer, ovako:

— zaštita ljudskog života i zdravlja,

— ekonomske prednosti na nivou koncepcije, proizvodnje, pakovanja, transporta, uskladištenja ili korišćenja proizvoda (uključujući aspekte spoljne trgovine);

— zaštita interesa potrošača;

— poboljšanje uzajamnog sporazumevanja na području nauke, tehnike, trgovine, itd.

Ne bi možda imalo smisla pokušavati da se napred navedene kategorije matematički obrade, ali se može podržati jedan sistem karakterističnih brojeva (CN) za predstavljanje različitih faktora tako da se mogu ustanoviti tri karakteristična broja koji obuhvataju:

I/ sigurnost i zdravlje

II/ ekonomske efekte III/ interese potrošača.

sigurnost i zdravlje

Račun se može zasnivati na dva faktora:

— broj ljudi koji najverovatnije dolazi u kontakt sa odnosnim proizvođom; — stepen opasnosti sadržan u proizvodu.

Ako se Jedan proizvod —na primer jedan topljivi osiguračkoristi za zaštitu drugih proizvoda, onda se aspekt sigurnosti za taj proizvod može uzeti kao da je identičan aspektu sigurnosti proizvoda koji treba da se zaštiti.

Broj lica koja najverovatnije dolaze u kontakt sa proizvodom treba uzeti približnim računom.

Što se tiče hrane treba često uzeti u račun celokupno svetsko stanovništvo jer, u principu, bilo ko može kupiti bilo koji proizvod hrane. Svakako, da bi se mogle ustanoviti razlike prema geografskim rejonima, treba voditi računa o tradicijama izvesnih zemalja ili kontinenata u pogledu hrane.

Za mašine i slične aparate preporučljivo je da se uzima u račun broj, ili približan broj, ljudi koji sa njima rade. Kod mašina alatki radi se, možda, o broju radnika koji rade sa tim mašinama u industriji (svakako ne samo u industriji proizvođača tih mašina), što iznosi oko 300 miliona radnika. Što se tiče aparata za domaćinstvo, broj ljudi je svakako dva, ili tri, puta veći od broja aparata koji je na svetu u upotrebi. Na primer u 1969. godini bilo je u upotrebi 330 miliona mašina za pranje, a porodice koje su posedovale te mašine imale su prosečno 3 člana, tako da je približan broj ljudi koji bi dolazio u kontakt sa tim mašinama iznosio oko jednu milijardu.

Za automobile bi trebalo uzeti u račun skoro celokupno stanovništvo, jer su automobili opasni i za pešake.

249

Kako se može realno ustanoviti stepen opasnosti kad svaka ocena neizbežno može da bude u izvesnoj meri sporna? Ne treba zaboraviti da faktor koji karakteriše stepen opasnosti služi đa omogući logičnije upoređenje između raznih tipova opasnosti.

Tako, mašine koje sadrže rizik eksplozije (na primer parni kotao) smatraju se naročito opasnim jer dovode u opasnost veći broj lica istovremeno. Ove se mašine mogu okarakterisati faktorom opasnosti 50.

Mašine, kao što su električni aparati za upotrebu u domaćinstvima, koje mogu da izazovu električni udar ili da dovedu u opasnost život jednog lica uopšte (na primer električni aparati za mućenje), okarakterisani su faktorom opasnosti 10. Mašine koje mogu da izazovu ranjavanje, ali ne dovode u opasnost život, okarakterisane su faktorom opasnosti l. Slično, faktori opasnosti se mogu označavati i za razne proizvode za ishranu. Za izražavanje različitih stepena opasnosti raznih proizvoda mogu se birati i međubrojevi za proizvode koji se ne mogu lako uvrstiti u napred pomenute kategorije.

U odnosu na zdravlje može se, dakle, prema Jednom dodatku u dokumentu, logički zaključiti da su međunarodni standardi za lako kvarljivu hranu (koja može da izazove masovna trovanja i čak smrt) važniji od standarda za čokoladu; standardi za automobile su hitniji od standarda za mašine za pranje, a ovi poslednji imaju veći prioritet od standarda za mašine alatke.

ekonomski efekat

Mada je u većini slučajeva praktički nemoguće izračunati ekonomski efekat, moguće je okarakterisati ekonomsku važnost raznih proizvoda uzimajući u račun istovremeno i svetsku proizvodnju i strano tržište. Međutim, treba napomenuti da se moraju u potpunosti uzeti u račun vidljiva tendencija i razumna predviđanja jer su standardi orijentisani u pravcu budućnosti. Isto tako je važno da se ne previde indirektni uticaji jednog proizvoda na drugi: pivo,na primer, zavisi od ječma, a mnogobrojni sintetički proizvodi zavise od nafte.

interesi potrošača

Stepen potreba za raznim proizvodima može da bude različit, u zavisnosti od broja lica koja dolaze u kontakt sa tim proizvodima i u zavisnosti od toga da li se radi o nekom osnovnom proizvodu, o nekom proizvodu važnom ali koji nije osnovni, ili o nekom proizvodu od sekundarne važnosti za potrošača. Određivanje kategorija za određene proizvode može biti teško, ali ISO-smernica preporučuje sledeće kategorije:

I) Proizvodi od osnovne važnosti su proizvodi osnovnih namirnica kao što su: hleb, mleko, meso i mesne prerađevine, krompir, pirinač i so. Oni se mogu okarakterisati faktorom potrebe 10.