JUS standardizacija

423

došlo do zagađenja kuvanih proizvoda od mesa mora sec voditi računa o rukovanju. Neophodno je potrebno da sveže meso bude prostorno izdvojeno od proizvoda od mesa. Sasvim Je prirodno da za rukovanje sa mesom mora postojati i veće obrazovanje.

Neophodna su istraživanja svih aspekata mikrobiologije i hrane. Moraju se i dalje utvrđivati novi organizmi koji vrše neželjene promene sastojaka hrane, pri čemu nastaju štetne materije. Sve Ovo mora se takođe utvrditi analitičkim metodama. To sa svoje strane nameće potrebu konstantnih obnavljanja postojećih stanđarda. Kriterijume koje treba regulisati mikroboiloškim standardima, sumirao Je britanski mikrobiolog Dr B. C. Hobbs na sledeći način: »Mikrobiološki standardi treba da budu praktični, Jednostavni, ne brojnia pogodniza primenu.S Jedne strane oni moraju

zaštititi ljude, ali s druge strane, ne sme se dogoditi da ukoče industriju. Njihova primena mora biti ekonomski opravđana. Dobijeni rezultati moraju biti ponovljivi a to znači ujednačeni. Pomoću odgovarajuće metode mora se jasno sagledati problem pokvarene hrane utvrđivanjem prouzrokovača.« Imajući u vidu važnost mikrobioloških ispitivanja različitih vrsta hrane, formiran je novi potkomitet (SC 9) u okviru tehničkog komiteta za poljoprivredu (TC 34 — poljoprivredni prehrambeni proizvodi), koji će raditi na svim aspektima standardizacije u ovoj oblasti. Potkomitet će takođe koordinirati sličan posao sa potkomitetima koji rade na drugim problemima iz oblasti mesa, mleka i mlečnih proizvoda itd.

(ISO Pres Service)