JUS standardizacija

tumačenje nekih odredbi člana 4, pravilnika o kvalitetu mesa stoke za klanje, peradi i divljači

»Službeni list SFRJ«, br. 34/74 i 26/75

Ovim članom su definisani jestivi delovi mesa stoke za klanje peradi i divljači, koji se ne smatraju mesom u smislu odredbi člana 3. ovoga Pravilnika. U jestive delove koji se ne smatraju mesom, pored ostalog, u stavu 1, tačka 3. navedeni su »donji delovi nogu«. Određeno je gde se moraju odvajati donji delovi nogu. Taj deo ovoga stava glasi: »Donji delovi nogu stoke za klanje i peradi odvojeni u skočnim (tarzalnim) i kolenim (karpalnim) zglobovima«. Polazeći od toga da je u 1975. godini odvajanje donjih delova nogu pilića kod nekih proizvođača bilo nepravilno, neophodno je dati bliže tumačenje.

Svakako da se ne može očekivati takav presek kojim bi se obezbedilo da na trupu pileta ili brojlera ne zaostane ni malo od donjeg dela nogu jer se ovaj posao obavlja mašinski. U vezi sa ovim, pod skočnim (tarzalnim) zglobom pilića i brojlera u smislu ovoga Pravilnika treba podrazumevati oblast tarzalnog zgloba + najviše 0,75 cm od linije koja prolazi sredinom zgloba koji obrazuju kosti goleni (ossa cruris), golenjača (tibia) i lisnjača (fibula) s jedne ı kosti korenova i članci prstiju noge (os metatarzalis) s druge strane.

Iz Jugoslovenskog zavođa za standardizaciju