JUS standardizacija

17. Riblje brašno za ishranu životinja. Vodeni transport

Iz iznetog programa rađa vidi se da će celokupna materija koja se odnosi na riblje brašno biti. pokrivena standardima počev od terminologije koja je vrlo važna za sporazumevanje, preko uslova kvaliteta zdravstvene i higijenske ispravnosti, skladištenja, metođa uzimanja uzoraka, metođa odredjivanja kvaliteta do kopnenog i vođenog transporta.

Treba istaći da riblje brašno predstavlja

veoma važnu komponentu u krmnim smešama koje služe za ishranu domaćih životinja, Pored ostalih vrednih sastojaka ono sa= drži i sve esencijalne amino kiseline

bez kojih nema porasta mlađih životinja.

Zbog svega pomenutog naša zemlja je kao veliki uvoznik ribljeg brašna zaintere= sovana za regulisanje ove materije. Učešće u radu ovog komiteta kroz bilo koji vid sarađnje doprineo bi rešavanju - problema koji se javljaju kođ uvoza.

Zadnjih nekoliko gođina, zbog nestaši· ce ovog važnog proizvođa na spoljnjem tržištu kao i velikih oscilacija u kvalitetu bili smo prinudjeni đa odstupimo od nekih normativa u našim propi-

264

(1981.god.)

sima. Razloga je bilo više. Međjutim neke je čak bilo nemoguće izbeći. Naj= češći problem bio je visoki sadržaj masti i soli. Ovo su uvoznici pravđa= li da je takva tehnologija i đa je ne= moguće postići bolji kvalitet uz takvu tehnologiju. Sigurno je jedno da razlog lošem kvalitetu nije tehnolo= gija, već slaba opremljenost proizvo= djača i loša sirovina od koje se po= lazi pri proizvodnji ribljeg brašna. Logično je predpostaviti da loši us=lovi pođ kojima se odvija proizvodnja a isto tako i loši uslovi skladište= nja uslovljavaju brzi razvoj mikrobio= loških procesa. Visoki sadržaj masti koja oksidiše prouzrokuje brzo kvarenje proizvođa. Da bi se sve ovo na neki način sprečilo ili bar svelo na minimum dođaju se velike količine soli, a sve skupa uzeto uslovljava loš kvali= tet proizvoda koji se iznosi na tržižš-= te.

Da se spreče sve špekulacije oko kvali-= · teta neophodno je da se pitanje kvali=teta reši kroz standarde.

Imajući u viđu sve pomenute probleme bilo bi potrebno da se naša zemlja uk= ljuči u rađ tehničkog komiteta

ISO/TC 169 - riblje brašno još od samog početka,