JUS standardizacija

novi pristupi definisanju hrapavosti površina industrijskih

proizvoda od metala

Milorad Knežev, dipl. ing.

Kvalitet hrapavosti metalnih proizvoda zauzima značajno mesto u ukupnom kvalitetu proizvoda pored kvaliteta meterijala i tolerancija dimenzija.

U početku razvoja metalo-proizvodjačke industrije kvalitet hrapavosti nije bio Jasno definisan standardima pojeđinih zemalja ili proizvodjača. Pojedini proizvodjači, pa i zemlje, samostalno su definisale kvalitet hrapavosti preko različitih parametara, kao R_ i R,,' i dalje ga razviJali i usavršaval? u različitim uslovima

i s različitim intenzitetom. Ovakav način razvoja i definisanja kvaliteta hrapavosti nije mogao zadovoljiti sve veće potrebe za jasnijim definisanjem kvaliteta hrapavosti u uslovima sve bržeg razvoja domaće i medjunarodne kooperacije i transfera tehnologije. U ovakvim uslovima često je dolazilo do nesporazuma u oceni kvaliteta prilikom razmene proizvoda i dokumentacije što je u znatnoj meri usporava-– lo proizvodnju, razmenu proizvoda itd. Ova problematika je bila razmotrena u Medjunarodnoj organizaciji za standardizaciju

i kao plod njene aktivnosti proizašli su novi ISO standardi koji su na jedinstven način definisali kvalitet hrapavosti površina. Sa novo izdatim medjunarodnim stanđardđima - ISO, uglavnom su otklonjeni svi gore nabrojani nedostaci, a naročito ako se ima u vidu da su te stanđarđe u pogledu tehniČkog sadržaja usvojile ili su na puti da ih usvoje, gotovo, sve zemlje sveta kao na primer Jugoslavija, SRN, V. Britanija, SSSR i tako dalje.

U cilju prilagodjavanja jugoslovenskih standarda novim medjunarodnim ISO standardima stručna komisija za hrapavost Saveznog zavođa za stanđardđdizaciju izvršila je reviziju postojećih JUS standarđa i izradila potrebne nove stanđarđe. U novim JUS standardima kvalitet hrapavosti Je u potpunosti definisan po ISO sistemu uz dođatak nekih novih parametara iz stranih nacionalnih standarđa ili pak onih koji su rezultat našeg iskustva u vezi sa definisanjem kvaliteta hrapavosti. Ovi parametri su neoOphodni u sađašnjem trenutku rađi potpunijeg razumevanja kvaliteta hrapavosti.

Komisija za hrapavost se nije zaustavila

na ovome. Ona i dalje prati problematiku

kvaliteta površinske hrapavosti i na vreme će izvršiti odgovarajuće revizije ili

urađiti nove JUS standarde.

FILTRIRANJE DUGIH "SINUSNIH" TALASA VALOVITOSTI OBRADJENE POVRŠINE

OPŠTE O PILTRIRANJU

Kvalitet obradjenih površina industrijskih proizvođa prilikom qbrade metala

ocenjuje se prema veličini crtežom propisanih parametara hrapavosti. U zavisnosti koji parametar je bitan za funkciju ili ekonomičnu proizvodnju proizvoda, onaj se parametar i propisuje crtežom.

Razlikujemo dve grupe parametara hrapavosti. Parametri koji se dobijaju sa filtriranih profila i obeleženi su sa

REINA U UNA. UNININJ ' Kir 1." =. | — - <. 1 '____ —. SB. #1 To —ı “4