JUS standardizacija

standardi i propisi u jugoslaviji

KOMENTAR PRAVILNIKA O KVALITETU ZAKLANIH SVINJA I KATEGORIZACIJI

SVINJSKOG MESA

Dr. Života Živković, dipl. ing.

O problemima u vezi sa proizvodnjom svinjskog mesa, bilo je reči na više naučnih i stručnih skupova održanih u toku poslednjih godina. Pored ostalog isticano je da nema stimulacije za proizvodnju većih količina mesa po grlu, jer su se cene i pored zahteva da se to promeni, pro-

pisivale kao prosečne i to na živu vagu svinja. Takođe je

bilo reči da ovome pomažu, pored ostalog, i propisi o kvalitetu ove vrste mesa. Bilo ih je više a zbog njihovog preplitanja i drugih problema nisu mogli da posluže kao osnova za donošenje jedinstvenog propisa o ceni po mesnoj jedinici svinjskog mesa. Polazeći od svega iznetog Koordinacioni odbor proizvođača i prerađivača svinjskog mesa je dao inicijativu i izabrao grupu stručnjaka toga Odbora, koji je u okviru Opšteg udruženja za poljoprivredu PKJ, pripremio osnovu za donošenje propisa kojim bi se obuhvatila celokupna materija. U ovu grupu ušli su stručnjaci iz sledećih organizacija: — Instituta za stočarstvo SAP Vojvodine, Novi Sad; — Jugoslovenskog instituta za tehnologiju mesa, Beograd; — Poljoprivrednog fakulteta, Osijek; — „„Jugoinspekt-a”; — Saveznog komiteta za poljoprivredu; — Saveznog zavoda za standardizaciju. Posle izrade inicijalnog — osnovnog teksta, prednacrt je predat Saveznom zavodu za standardizaciju koji je pokrenuo postupak za donošenje ovog propisa. Najpre prednacrt a zatim i nacrt Pravilnika su dostavljeni na oko 50 adresa da bi se dobili predlozi i primedbe na predložene tekstove. Prispele primedbe su razmatrane na komisijama u kojima su posebno učešće imali stručnjaci iz pomenutih organizacija. Sve primedbe na prednacrt „Pravilnika koje su ocenjene korisnim a koje su dolazile 'od stručnjaka iz velikog broja organizacija , ugrađene su u nacrt a sve kasnije primedbe dobijene na nacrt Pravilnika ugrađene su u završni tekst Pravilnika koji je objavljen 18. januara 1985. godine u „Službenom listu SFRJ”, br. 2/85 pod naslovom:

„Pravilnik o kvalitetu zaklanih svinja i kategorizaciji svinjskog mesa”

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika (1985-04-18) prestaju da važe sledeći propisi: :

1) Pravilnik o kvalitetu mesa stoke i živine namenjene izvozu („Sl. list SFRJ”, br. 44/58 i 46/59);

2) Pravilnik o kvalitetu mesa stoke za klanje i divljači (deo koji se odnosi na svinjsko meso ) — (,„Sl. list SFRJ”, br. 34/74 i 26/75);

3) JUS E.C1.020 — Svinje za klanje

4) JUS E.J1.011 — Svinje za klanje

5) JUS E.C1.021 — Mesnate svinje za industrijsku preradu. Isto tako stavljen je van snage i deo koji se odnosi na mleveno meso iz Pravilnika o kvalitetu proizvoda od mesa („Službeni list SERJ”, br. 29/74 i 41/80).

Član 1. jasno pokazuje da se „Ovim pravilnikom propisuju minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta moraju da is punjavaju meso svinja (svinjsko meso) u trupovima, polutkama i osnovnim delovima polutke kao i jestivi delovi zaklanih svinja”.

Slično odredbama koje se nalaze u svim ostalim pravilnicima o kvalitetu.prehrambenih proizvoda i ovde se u stavu 2 člana 1. kaže: „Uslovi propisani ovim pravilnikom, moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu”.

Veoma je važna i odredba člana 2 ovog pravilnika koja glasi: „Suinjsko meso se dobija ianjSia svinja oba pola različite starosti bez obzira na rasu”

Vidi se da ovaj pravilnik objedinjuje celokupnu materiju koja je bila u više pomenutih propisa. Znači da se odnosi na sve svinje bez obzira na rasu i starost kao i utovljenost a tek na osnovu provera, o čemu će kasnije biti reči, odlučuje se o upotrebnoj vrednosti dobijenog mesa.

U članu 3 je definisano da se „xPod svinjskim trupom u smislu ovog pravilnika podrazumeva trup zaklane svinje sa kožom bez dlaka (za ošurene svinje) ili bez kože (za

184 O a O O | RO OU a e aa S O A is W PE Mir O CA a aa

Standardizacija 1985./br. 7—8