Kolo

13

ПРОБЛЕМ БР. 43 Т. М. Брон

Бели вуче и даје црноме мат у два ћотеза.

Решеље проблема број 42 (С. Лојда): 1) Ок>2—а1.

МУЦИЈЕВ ГАМБИТ ' Бели: Мајстор. — Црпи: Аматер. 1) е2—е4, е7—е5; 2) 12—и, е5:М; 3) 881—«, §7—85; 4) Ш—с4, 85—84; 5) 0—0, 84:«; 6) Ш1:13, 0(38—К; 7) 62(33, И'8—87; 8) 5к>1—сЗ, 8ћ8—сб; 9) 1,01:14, 8с6—(14?; 10) БГЗ—К, (17—66; 11) 8сЗ—65, Ш6—(18; 12 е4—е5! с7Сб?; 13) 1,14—85, Пс18—(17; 14) 8(15с7 +!, Б(17:с7; 15) 1x4:17+, Ке8—67; 16) Ш2—« + !, 864:15; 17 е5—еб мат. Муцијев гамбит спада међу најоштрије варијанте краљевог гамбита. Назваи је по италијанском вештаку Александру Муцију, који је у почетку 17 века важио као пајјачи играч Италије. Средином прошлог века геиијалпи шахиста Паул Морфи нарочито је ценио Муцијев гамбит и њиме постизао велике успехе. Данас се то отварање ретко игра иако бели за жртвовану фигуру добија накнаду у нешацима и могућности за јак наиад.

■•и&Јбис/иЉ.уе сишн}])'

КАКО ДА ПОДЕЛИТЕ ПОТКОВИЦУ Како бисте ову потковиду поделили на седам делова, али да то постигнете само са два реза тестере за сечење метала.

Покугаајте, а ако вам не би пало на ум како треба иостугшти, потражите одговор у идућем броју. ПОШТАНСКИ ПАКЕТ За време прошлог рата предат је у Минхену један пакет пошти и то 28 једног месеца. Пакет је у Хамбургу испоручен адресанту 1 идућег месеца. Рачунајући дан предаје пакета Минхенској пошти и дан испоруке пакета у Хамбургу, пакет је путовао свега три дана. Кога месеца и које године је пакет предат Минхеиској пошти? Одговор у идућем броју. ШАЉИВА ПИТАЊА 1) ГОта о клину висити не може?' 2) Шта пре човека у кућу улази? 8) Шта се без душе на таван пење? 4) Шта у Вога нема трога? Ако не нађете одговор овим питањима, Потражите их у идућем броју. ДВЕ КОЗЕ Данас сам видео у пољу један баиста чудноват призор. Видео сам две козе: једна 1"е лицем била окренута ка северу. а друга лицем ка југу. Међ.утим, да би једна другу погледале у очи није било потребно да окрећу главу! *

Да ли Је то могућно? "Рапмислттте мало, па ако се нисте сетили, потражите одговор у идућем броју. КАД СЕ ЧИТА ПАТРАШКЕ У сваком језику па и нашем, има речи које када се прочитају натрашке такође имају извесно значење. Да ли сте у стан>у да се сетите које такве речи али е тим да те речи имају свака по три слова? Ако иисте, да вам помогнемо! Дакле, павите: 1 — Птица — натрашке: постаје цеђењем. 2 — Дивља звер — добија се од млека. 3 — Боја карте — статуа. 4 — Блато — придев. 5 — Боја — без рогова. За оне који не буду могли да иађу тачан одговор, даћемо решење у идућем броју. ТРИ ШАЉИВА ПИТАЊА 1) Ко може да понесе пласт сена, & не може зрно пе<?ка? 2) Како се може повећати број 666 за половину. а да се ништа не додаје? 3) Шта ради петао када стоји- на плоту и пева? Одговоре вам дајемо у идућем броју. ЈЕДАН МАЛО ТЕ5КИ ЗАДАТАК На овом квадрату имате 16 поља и на сваком по један број. Сви ти бројеви имају ту особину да сабрани водоравво, или усправно, или дијагонално дају увек вбир 34.

1

14

[151

Ш

а

л л

10

5

12

7

6

9

15

2

5

|1б

Ако сада са једног поља скинете Један број и ставите други, онда погодним размештајем свих пол>а добијате да збир бројева било водоравно, било усправно, било дијагонално изиоси 36. Који је то бро.1 уклоњен и који нови написан? И како ће сада изгледати нов распоред свих бројева на табли? За оне који случајно не би успели ла сами реше задатак, даћемо одговор у идућем броју. КОЛИКО ИМА КВАДРАТА? Отворите добро очи, пажл>иво загледаЈте овај велики квадрат у коме су уцртани мали квадрати, па нам брзо одговорите: Колико ту уопште има квадрата? Да би сте могли да проверите свој одговор, дајемо вам решење у идућем броју. НА ПУТУ Познато је већ да у свима местима на свету није једно исто време. Кад у једним местима свањива, има места у којима тек почиње ноћ. Један путник приметио је тако одједном да његов сат заостаје за једаи сат. На коју страну света је путовао тај путник: иа север, југ, исток или запад? Одговор у идућем броју. ДОВИТЛ>ИВИ ЂОКИЦА Ђокица је прави вештак. Какогод бацио он у ваздух кутију са шибицама, она увек падне на сто тако да горе буде слика. На који начин то Ђокнца постшке? Одговор у идућем броју. Т1ИЈИ ЈЕ ОВО ЖИВОТОПИС? Међу пашим глумцима Оило је уметника врло високог рапга. Дајемо вам податке о Једиом таквом уметнику. чиЈе се име мора увск спомепути кад је реч о нашој позоришпоЈ умстпости. Надамо се да вам неће бити тешко да се сетите о коме 1е рсч. Овај први српски велитх*и уметнитс на позорници родио се 1832 год. у Темшттвару, где му је отац био дрлсавни чиновник.

Као чииовттичко' детв селио се чссто, те је тако основну школу и гимиазију учио у разним местима. Када су му умрли родитељи прешао је у Сегедин. После 1848 ступио Је у. државиу службу. Међутим, слулсбу је убрзо оставио и ступио у једну позорипшу друлсину с којом је обишао Арад, Сегедин и друга места, док ее најпосле. није задржао у Пешти где је убрзо изишао на глас. Да ли сте се сетили о коме Је овде реч? Ако писге паставите пажљиво даље. Године 1861 оснива се Српско народно позориште у Иовом Саду, а 1868 у Београду. те тако и он прелази у Београд 1869 годнне и то као глумац и као редитељ. Показао је сјајне резултате и на једном и на другом пољу. У исто време био Је и дугаа тада основапе глумачке школе у Београду. Време његовог рада у београдском позоришту спада у најсјајнији период те просветне установе, Да ли сада зпате о коме Је реч? Још не? Опда прочитаЈте до краЈа. па ћемо пам рећи ко Је то? Овај славни глумац ослепио је 1875 године. И као слеп 9 јапуара 1881 год. играо Је Лудвика XI и доживео пезапамћен успех. Играо Је затим јога неколико пута, па је убрзо умро. преко ноћи између 26 и 27 марта 1881 године. •иизттћЂ«! авншгз -иаку зз окнв псгоДпм изшгзн ш»п [сно

ПИТАЊЕ 1 — Како се у ствари зове престоница Данске? 2 — Шта еу суђенице? 3 — Како су се звали у средњевековпоЈ Србији земљорадници који су обрађивали туђу земл»у? 4 — Ко је израдио споменик кнеза Михаила, који се налази пред Београдским позориштем? 5 — Колико слова има Хавајска азбука? 6 — Које место има пајдужи дап? 7 — Која је најстарија књига коју Је Гутенберг штампао и од када она потиче? 8 — Да ли Је Конфучије живео пре Христа или после њега? 9 — Да ли су Срби научили кога штампарској веттини? 10 — Ко је био старији: Ћирило или Ме« тодије? 11 — Како се зове справа којом се мери даљина? 12 — Шга је хитон? 13 — Да ли је позиати композитор Григ Норвежанин, Швеђанин или Данац? 14 — Да ли се највеће немачко пристаниште Хамбург налази на мору? 15 — Да ли је Колумбо одмах, приликом првог путовања, нашао америчко копно? 16 —- Колико има соли у морима? 16 — Колико се људи у Италији баве земљорадњом, а колико иидустријом? 18 — Због чега се лови морски коњ (морж)? 13 — Када је и ко открио архипелаг Шпицберг? 20 — По чему је познато ввопо храма у Мианозити у Јапану?

Хоризонтално: 1) Справа за мерење тежине. 3) Фараон старог Египта. 6) Нота. 7) Имати утицај. 9) Кожиа болест. 10) Књижевно дело. 11) Швајцарски легендарни јунак. 12) Брат Ромулов. 13) Производ ватре. 15) Млечни производ. 16) Велика поплава. 18) Врста глодара, 20) Европска држава. 21) Свештенички сталелс. 22) Река на граници између Шпапије и Португалије. Вертикалпо: 1) Мали народ у планинама острва ЦејлоНа. 2) Ортачки уговор између радника ради заједничког изнајмл»ивања радне снаге. 3) Остарео. 4) Завргаетак хришћанских молитава. 5) Престоница државе под 20 хоризонтално. 6) Острвце на угаћу Нила. 7) Изнудити. 8) Реч која означује предмете, лица. ствари. 13) Предлог. 14) Покретач, 15) Вагаар. 16) Врста инсекта. 17) Домаћа животиња. 18) Епирски краљ. 19) Алкохолно пиће.

ИЗ 42-ОГ БР01А Одгопов па „КОЛИКО ЈЕ ТГОУГЛОВА« Троуглова има укупно сто десет. А сад, ако не верудете — пронађите их. Одговор па „КРУЖИЋИ«

Одговор ва „КОЛИКО ЈЕ БИЛО } КЛИКЕРА« Сави Је остало 26, а Николи 7 кликера. У почетку сваки је имао по 15 кликера. Одговор иа »ПОДЕЛА ЈАВУКА* Први пријатељ имао је 13 Јабука, други 7 а трећи 4 јабуке. ОДГОВОРИ 1 — Роалд Амундзен (1872—1928) био Јб норвешки истраживач. 1911 г. први Јо ступио на Јужни пол. 1928 године изгубио се у поларним пределима са посадом Једног авиона тражећи настрадалу посаду италиЈанског дирижабла под 8аповедништвом геиерала Нобила. 2 — Први српски бакарни новац дао Јв исковати Коста Цукић (1826—1879), државник и министар финансиЈа. Он се сматра ва Једиог од најбољих и највернијих администратора из доба кнеза Михаила. 3 — Хороскоп Је нацрт коЈим се служв астролози ва прорицање будућиости. 4 — Лаоизам Је призната државиа кинеска вера: оболсавање природе и веровање у духове. Њен оснивач Је кивески филозоф Лаоце из VI столећа вре Христа. 5 — Ставропитија Је манастир или парохиска црква, изузета од надлежног епископа и потчињеиа дирехстно архиепископу или патријарху. 6 — Зона Замфирова, Ивкова Слава И Вукадин су дела Отевана Сремца. 7 — Најпознатија Рембрантова дела су: Тоби и његова породица, Самарићанин, Ноћно коло, Час анатомије и др. 8 — Леополд Ранке (1795—1886) био Је немачки историчар, писац првог иеториског дела о Српском устанку. б — Хуго Екенер је немачки ваздухопловни инжењер, рођен 1868. Усавргаио је цепелин и са њим извргаио прво сам (1924) а затим и са путницима (1928) лет за Америку. 1929 г. извргаио Јв лет око земље, а 1931 лет на Северни Пол. 10 — Рафаело Санти (1483—1520), наЈчувенији сликар Ренесанса прославио св де^опацијама просторија у Ватикану. Главно му Је дело: Париас. 11 — Еквитација Је реч латинског порекла и означава коњичке велсбе, вежбе у Јахању. 12 — Карађорђев барјактар ввао се Танаско Рајић. Погииуо Је славно на ЈБубићу 1815 год. 13 — Принципал Је реч латииског порекла и означава главну личност, гаефа, управника радње. предузећа, канпеларије или надлештва. 14 — Примус интер парес значи: први мв ђу Једнакима. 15 —• Питагора Је био знаменити грчки филозоф са Самоса. Живео Је од 570—50Р године пре Христа. 16 — Грчка митологиЈа је сматрала за наЈвећег музичара света Орфеја. Према једнима он Је био син трачког краља Еагра и музе Калиопе, а према дру гима син Аполона и музе Клио. П — „Живот и прикључениЈа" Је аутобиографиЈа ДоситеЈа Обрадовића. То Је уједно и његово најзнатниЈе дело. 18 — 1'иоба Је била митолошка кралуипа' тебанска, маЈка седам синова и седам кћери. Скаменила св од жалости, кад су ЈоЈ богови побили сву децу. 19 «— Оспивач нове астрономиЈе Је Нитсола Коперник (1473—1543). Он Је учио да је сунпе пентар света и да око њега круже планете. 20 —• Електро-магнет Јв комад гвожђа који се понапта као магнет док тсроз жицј обавиЈену око њега пролази електрична струЈа. РЕГПЕЊЕ УКРШТЕНИХ РЕЧИ Хоризоптално: 1) Стриц. 5) Банка. 8) Шуман (Роберт). 10) ХаЈне (ХаЈнрих). 13) Ало. 14) Абу 15) Его. 16) Палац. 18) Сидол. 20) Пољак. 24) Сабор 28) Оте. 29) Ума. 30) Око. 31) Пугаач. 33) Паста. 35) Калај. 30) Нафта. Вертикалпо: 2) Трула. 3) Иза. 4) Црнац. 5) Бахус. 6) Ада. 7) Копго. 9) Мол. 11) Јед. 12) Еол. 17) Ака. 19) Ида. 20) Поп. 21) Отуда. 22) Љега. 23) Кучај. 24) Сапун. 25) Бос. 26) Октет. 27) Роа. 32) Ара. 34) Ага.