Kolo

9

СИРОВИНЕ.

иједна земља на свету НиЈе водила тако тешку борбу за своје сировнне ћао Немачка. Још 1933 године она је од сирбвина иотребних за зкивот свог народа и високо развијену индустрију имала у довољној ' количини само угља и калиума, све остало морала је да увози из иноСтранства. Само благодарећи далековидности својих државника и нроиалазачком духу својих научника, Немачка је уснела за релативно кратко време да постигне скоро поттгуну независност у погледу извора сировина. Мобилисањем свих духовних снага проналазача, научника и техничара, искоришћавањем свих извора енергије и сировина који су јој стајајхи на расположењу, она Ј 'е постигла успех стварно јединствен у свету, који личи на чудо, успех који јој је и у Рату дао одлучна преимућства над њеним противницима. Ови, ма да никада ниоу патили од недостатка сировина морају данас, и сами да помишљају на тражење нових извора и иродукцију вештачких сировина. Данас је број немачких вештачких сировина врло велики, а број фабрика које те сировине израђују и прерађују још је већи. Треба поменути само неколико од тих сировина да би се добила јасна претстава шта оне значе за воћење рата и за живот народа уопште. Ту је у првом реду вештачка гума, буна, без које би закочио сав аутомобилски саобраћај, затим синтетички, вештачки бензин, без кога оклопљене армије не би могле да се крећу нити авијација да лети. Затим је ту вештачка вуна толико важна као замена текс-

тилу, па велики број разноврсних лаких метала којима нема замене у индустрији набружања и металној иидустрији уопште. Можда ће се тек после рата добити тачна слика о томе колико су значајну улогу одиграле вештачке сировине. Али једно се већ данас може слободно рећи: пемачки проналазачи, научници и техничари успели су, а то им не могу да одрекну ни њихови противници, да скоро потпуио отстранв недостатак снровина своје земље.

3 — УнутЈтшње гуме за авионске точкове од вештачког каучука пре пуштања из фабрике пажљиво се испитују. Показало се да је вештачка гума, буна, бољег квалитета него природни каучук. 4 — Једно вициклистичко црево од буне може да носи не само цео бицикл него и сопственицу бицикла и да се при томе ме прекине нити пукне, јер је вештачка гума за 10 до 30% јача од природие. 5 — Зар вам не пада у очи каквом лакоћом ова девојка носи два картера за мотопе? Међутим, ова постоља направљена су од специјалног лаког метала, пропаласка немачке металне индустрије - која све своје лаке метале производи из магнезиума кога има у Немачкој у довољној количини. 6 — Цео један топовски точак носи овај млади радник на рамену, пошто је тај точак направљен од новог вештачког лаког метала који се зове „елекТРОН'\ (Фото: В. Ф. А.)

1 — У борби за независност у погледу сировина немачки паучници поред осталог пронашли су и вештачку вуну. Та вуна се производи данас у немачким текстилним фабрикама у толиким количинама да не само покрива домаћу потрогињу него се у великим количинама и извози. 2 — Једна од најважнијих сирошна која се у Немачкој производи на вештачки начин јесте буна, вештачка гума. То је синтетични каучук, без кога би био укочен не само аутомобилски саобраћај него и авијација.

. и ,;. јш И