Male novine

Абације одазвати се VII. батаљону, на честитку имендана, денешом ове садржине : „Мајору Светозару Магдаленићу, Београд" „Хвала друговима на данашњим честитањима. Врховни командант, мој краљ и Отац, радује се што су оФидири седмог батаљона, мени тако милог и драгог, испушени оваким духом, какав се огледа у жељама вашим". Краљевић Александар, потпоручик VII. батаљона. * (За Дорћолце и Врачарце) обраћамо пажњу дорћолцима и врачарцима који имају своје куће, на објаву суда општине београдске, коју доносимо у данашњем броју нашег листа. * (Отиутовали) Јуче су отпутовачи на Давидовићеву ирослаку, у Смедерево власници, уредници и сви с»радници „Малих Њжина" — еем једнога — с тога молимо читаоце, да извине што је мало закаснио лист. * (Путовање новииа) многи нам се иретплатници, из унутрашњости жале, да не примају уредно лист, а други опет да приме по једно два броја недељно и то после неколико дана путовања. Можемо уверити г. г. претплатиике, да ми најтачније испраћамо сваки број; дакле, да до нас нема кривице. Шта је узрок овој неуредности у раздавању и тако дугом путовању новина, постараћемо се да дознамо и да га што пре отклонимо. * (Збор ошптинеки.) Прекгкноћ ?фжао је одбор олштински своју редовну седницу и решио: да се ради регулисања иијачног питања сазове ошнтински збор. Како смо дознали, одбором изабрана комиеија иредложила је, да се поред сада иостојећих отворе још нове пијаце, на „зеленом венцу". иалилули, топџијској пијаци и батал-џамији чим чим се најмање 10 пиљара јаве да желе свакодневне намирнице тамо редовно продавати.

1ЈЛУЖБЕНИ ГЈ1АСНИК. Министарски савет, по највишем овлашћењу Његовог Величанства Краља, од 22. јула ове год. на нредлог заступника министра Финанције, министра иностраних дела, ноставља: Малана К. Марковића, порезника III-е класе за варош Ужице и срез црногорски, за порезнике исте класе пареске управе;

Ђоку Маринковића, порезника Ш-е класе среза качерског, окр. ру^ничког, за норезника исте класе среза таковског, истог округа; Антонија Павловића, порезрика 1У-е класе среза таковског, окр. рудничког, за порезника исте класе среза качерског истог округа; Тасу Спиридоновића, порезника1У-е класе пореске управе, за порезника исте класе за вар. Ужице и срез црногорски; — сву четворицу но потреби службв; и Стевана Вулетића, бив. порезника, за порезника 1У-е класе за вар. Књажевац. Министарски Савет, по највишем овлашћењу Његовог Величанства Краља, од 22. јула ов. год. на нредлог министра Финанцаје, а у договору са државним саветом, одобрава: опгатини корманској, у ср. моравском окр. алексип. да од својих грађана покупи 3478.38. дин. на подмирење расхода за ову год. Онштини белопаланачкој, у окр. пиротском, да црирезом нокуии 2033'28 дин. 31 издржавнње трију школа : белоиаланачке, мокрањске и шнајске; и Министру грађевина, да за исплату елабората, који је извршио предузи мач М. Фрелих из Граца, у цељи грађења жељезнице Веоград, Шоиић Ваљево, може утрошити 24.250 дин. из кредита на грађевине, оправке и доиравке, за 1887/8 год. Министру војном, да на израду три болничка навињона у Нишу, може утрошити 65.606 дин. и 59 пр. и да на леиљење малтером и кречење дашчаног плаФОна горњег боја старе касарне у Нишу, 2563.74 дин.

РАЗНЕ ВЕСТИ (Боикуреиција леиотица у Сиа-у) Ван сваке конкуренције је ленотица. Фатима Бенте Ени араиског иорекла 19 година стара, рођена у Тунису, она је највећа ленотица на свету. Прва конкуренткиња је 18 година, Маргарита Буљон из Париза. Затим Бети Штукарт, 16 година стара, из Веча Берепа Галос из Бордоа и Карола Вибен из Беча, Затим Аника Домберинска из Пилзена. Најстарије су конкурентиње Мис ЈНтопФор, из Дублина удовица Антониоли из Роана и Марија Бестели из Магенте, све су по 34 године старе. * Нси у рату). Пре кратког времена су кунљени у БелФорту више великих паса, да се за војне цељи изучавају.

Дресирање опих паса бива на овај начин: Обуку војника у немачко војиичко одело, иа псе, који су везани туткају на овог преобученог војчика. Пошто је ова обука у касарни свршена, изводе се пси у поље да се тамо упражњавају. При првој проби биле су ностављене страже у арсотској шуми и свакој је био придодат <10 један иас. После кратког времева појави се пред стражом један војн^.к преобучен у пруском оделу Пас, не само да је лајао, него је с места јурнуо на војника с оклопом, тако дивљачки, да се овај ојађеник спасао тек ношто Је утекао на једно дрво. После повољног резултата од нрве пробе, придодат је повећи број ових паса 35. пешад. пуку на службу. а и други ћс се пуковч такође иостепено снабдети овим нсима, који ће велику улогу играти у новим ратовима.

С М Е С И Ц Е (Декаит Свивт.) н^тујући једном са својим слугом Томом, сврчти у једну крчму на препоћиште. Кад је сутрадан устаодонесе му Тома чизме, исто онако каљаве као што су и у вече биле. „Томо", занита он изне иађен „за што су ми чизме неочишћене?" „Па господине," одговори му Тома, „са свим ]е све једно; мислио сам, кад ћете их онет иекаљати чим пођемо на пут. није потребно ни да их чистим.",, Ј1епо," рече Свивт, „онд > оседлај коње!" Тома одмах оде, да изврши ову заповест, а Свивт сиђе у крчму да доручкује, али у једно нареди крчмару да његовом слузи не да ништа да једе. Сиромах слуга дође и јави, да су коњи готови. „Лепо", одговори Свввт, „можемо поћи". ,Али ја још нисам добио доручак", рече Тома. „0, па немари ништа" рече Свивт, „што бијео, кад ћеш на нуту опет огладнити" — и ускочи у седло. Уснут Дехант пусти коња да иде лагано, и извадивши неку књигу из џеиа, поче читати. Неки племић, који их стиже на путу и познаде Свивта, али га нехтеде узнемиравати, запита Тому: „Куда путујете?" ,,У рај, сире", одговори Тома. „Откуд знаш то?" унита га племић. ,,Па отуд, шго ја ностим, а мој господин чита молитву", одговори од глати озлојеђени слуга

НОЛИДИСКИ ГЛАСМИК Веоград 18 Септембра. Притворени. Ноћас су при гворени : Никола Бошњаковић надничар овд.

због скитње и Јевта Савић овд. надеичар због нереда. Осуђени. Пресудама полицијским осуђени су : Васа Томашевић, киф . к Јонан Жељесковић каФ. што су лржали отворене каФаие преко пронисаног времена. ЈозеФ Ђегић момак кдсанс^и, Мата Бошањски, Живко Стерић и Мијајло Васић Бербери сви због нереда Миладин Јовановић ка®. за неподпис момка, Милица Продановић кувар^ца, Стојче Куз«ановић из Турске, Петар Миловановић келнер и Милпје Ђ >рђевић момак п карски сви зб<>г скитње Илија Тољевић-Трајковић пиљар због бојах и Цветко Ивановић ковач што није следовао позиву власт. Нађено. Синоћ пред вече, нађено је једно женско дете, код старог споменика, од 2 год. старо, плаво, има на себи хаљине од коноФОса, не уме да каже чије је и налази се нри кварту врачарском.

ШАЈ1А И ЗАБАВА (Избор). Уд.вица: ,.,..Господине А. ви сте момак и носећујете већ одавна нагау кућу, да ја, као удовица, и мати одраслих кћери, не могу и д;ље гледати равнодушно ову ствар. Дчкле или узмите мене, или коју од мојих кћери!" % A.: „Куда путујеш дакле? B.: У Н. госпођи докторки М. тамо ступам у службу. А : Тако .дакле! Онда, узми карту и за повратак! * Госиођа: „Алн Ана, ви сте баш непажљиво створење. До сад сте ми разбили већ четири тањира од најФинијег порцулана. Куварица : Имате можда право али што држите и што ее служите само финим порцуланима!

Припослано

* За ствари под овом рубриком уредииштво не одговара. Г. Влајку Марииковићу бакалину из БеогрЛда код „Еврејског гробља" Дуго сам се и дуго промишљала, да ли да вам одговарам на оно ваше налриадвокатисање упућеио на мене у 162 бр. „Малих Новина;" али сам се најзад, зарад части, решила, да вам орговорим. Газда Влајко, вама је врл^ добро познато, како сам се ја прво пред

штити, Сињора — а она два зликовца, који су хтели извршити гнусно дело, постићи ће ираведна Божја казна/" „Познајете ли их, Јаконо?" унита кра љица Ноћи. „Ја сам их видио и чуо сам да имају неки врло важан иосао," одгори Јакооо. „Тај посао беше да разнесу Галеру у ваздух. Ја и Нела дошли смо близу њих баш кад треба, и одмах сам дознао да се они не снремају ноћу на какво добро, већ на зло!" „Јесте ли их иозналн? Кажите ми њихова имена/" „То су два рибаре са острва Св. Николе, два нропала човека. За њих је поштен иосао тежак. Они би радо левентовали и седили у Црвену крчму. То с} Јеронимо и Амадео, ја сам их познао одмах. А кад сам их видио, да се ноћу на спремају, одмах сам мислио да ту нису чиста посла!" „Они су подплаћени, Јакопо!" „Да, подплаћени су, јер без велике награде неби се они решили на та сав опасан посао. Сињора," настави Јакопо. „Јероеемо и Амадео нису ни зашто друго до једино за то, да врше злочиначки посао,

То њима м приличи. Они су иоотали уходе тајног Трибунала, тај занат њима доноси новац, Али никакву част. Они не питају какав је посао, већ колика је награда/ Такве људе потребује тајни Трибунал!" „Ако их још једном видимо близу Галере, биће им смрт сигурна!" рече Умбо. „Ми ћемо их убити као скотове/" „Је ли СтеФана била са њима?" унита краљица Ноћи. „Не, само њих двоје," одговори Јакопо и опрости се са краљвцом, која му нружи руку, а Нелу пољуби у образ. „Надам се да ће једном наступити час, кад ћу вам моћи вратити добрим за све оно што сте до сада учинили за мене," рече краљица Ноћи. Јакопо и Нела сиђу у своју гондолу и врате се у Венецију.

XVI У заседи Пошто су оба рибара, као што смо нанред видили, извршили свој задатак на Галери, похитају да се што пре одмакну од оаог опасног места.

Случај је ваљда хтео, да се не сусретну са ловцем мртваца. Јеронимо, који је био на крми, управљаше гондолу не према Лиду, већ нрема Маламоку где је била светлећа кула. Њима је испало за руком да се измакну од Галере и да их не примети нико. Пошто су прилично одмакли, узме и Амадео весло, јер једрило нису могли да употребе због противног ветра.

(насгавиће се)