Male novine

Ш&јј

БРОЈ 15

ВЕ т 1ЕР1ЖзН: ДИСТ Београд, Уторник 10 Јануара 1889

ГОДИНА II.

ИЗЛАЗИ ДВАПУТ ДНЕВНО ПРАЗНИКОМ И ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕДАНПУТ

Ц Е Н А ИА ГОДИНУ НА ПО ГОДИНЕ ...... НА 3 ИЕСЕЦА МЕСЕЧНО ..... ■ Ш Г ^ ф .уи

12 дин 6 дин 3 дин. 1 дин,

МАЛЕ НОВИНЕ

ПРЕТИЛАТА СЕ ШАЈБЕ МЕДЕДИЈАНУ И К ИМПАНОВИЋ У Б еограду ООидићев вензд бр. ] и Васина јх. бр. 6. Може се претплатити и код евију пошта у Србијв цене О ТТ АСИМА На првој страни од речи 10 пар. д., а на четвртој од петит реда 10 дара динарски.

1Е РЕТ1Т Ј0ТЈРЈД1 ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА ЕШНЕ 2Е1ТШГВ

ИЗЛАЗИ м МОСДЕ НРАЗНИКа

ЗА СВАКО ОГЛАШЕЊЕ ПЈХАЂА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. П. ДИН.

-ВЕ ИИ ОГЛАСИ ИО ИОГОДВИ"

шшр и Признанице емо дали разносачима, с тога молимо, да им се положи иретплата, Уредништво, админиетрација и екепедиција Ваеина улица број 6.

Минист. гра^евиие: Сваки дан од 11—12 часова нре подие. Мин. просвете и цркв, дела: Петкоас Од 11—12 час пре подие. Минист. нривредс: суботом од 3—5 по подне Минист, Финаисије: Уторником и петком од 10—12 пре подне.

^ЕЕЗСГЕЗГВЗЕгдаж

календар Православни: 10 Григ. нис. Дом. Католички: 22. В- нц. и Ап. Сунце излази: у 7 час. 34. м пр. п. залази 4 час. 51 мии. Црва четврт 12 у 5 часа 19 мии. у вече.

К У Р с

Дукат . Нанолеон

5 67 9 55

ред примања по министарствима Мин. унутрашњих дела: Сваки дап нре подне од 9 н по нас до 12. и по иодне од 4—5 часова. Мип, иностраних дела: четв^тком од 11—1 часа нре поднв. Мннист. војни: сваког д&на од 11—12 час. сем недеље ж прааника. Минист, правде: Сваког дана од 9 и по пасова до иодке. .

Избори. — У току овога месеца држаће се ошнтансчи збор >ви ради избора: варошких одборника. чланова оиштинског суда и кметовских иимобнџка. драво гласа ва оишгинским зборовима но 164-ом члану новога Устава имају саи они грађани који годишње не олаћају мање од 15 дин. неаосредие иореве , и који по 5-ој тачци члана Српска кредитна банкаг Ионедељаи, срода. патас 21-ОГ Оа/ЦТИН. ЗаКОНа Нв ДУГУ1У 110субота. , резу више од полгођа у коме се збор држи. Према овоме у бирачке саискове не могу бити уведени они грађани, који вису нлатили порез и за Н. полгође 1883. године, ако то до пред сам иабор не учине.

РЕД ЦЕНЗУРА ПОНОВЧАНИМ ЗАВОДИМА Привелигована народиа банка: Понедељак, среда н ветак. Београд. креднтни аавод: Уторак и петак. Задруга ва међусобно помагање и штедшу: Понедељак и нетвртак.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Отпутовао — Г. епископ жички Никанор који се меко време задржавао због св јих нриватних нослова отпу товао је јуче — после осмомееечног бављења овде и на страни, у своју еиархију, » Свечанручак, — Чује се, да ће на св. Са«у Њ г В-личаиство Краљ позвати на свеч&н ручак еве чланове ужег уставног одбора заједно са секрета рвма истог одбора. * Да се преместн. — Чује се, д« ће бел1>ф-ка влада оиозвати свог посла ника ко1 сриског двора, г. Варголенса и да ће на његово место посгавити неког другог. * Ножар. — Јутрос у 3 часа пре подне иојавио се велжки пожар у н»рном млнну г. Косте А. Симаћа тргов. овд. Пожар је произвео велмку штету Сва је машина изгорела и све оно што се ту десило као и део фн брике, у којем је машиаа била. Штета је врло велика, али је, по свој прилици, млин био осигуран. К»ко се ватра појавила не зна се.

'их -иавжо^о х,>ог лх -шгнхоЉг иаондо он иСом онигевД 809 оионодо ОКО^Ј шољ (1о Г .СхшлтхоЛн о АЧГШПОП гн1«1н«С0[ оГ к\ж \А' ' оГи ^ сЈј ихаочппМх^н^ 8И ошгахвгнхоДн ога -Ш1 ОН.) ОГСИГОЈ^

СТРаНЕ вести Завештање. — Како јавља један пр'-коса«ск«• лист завештао је пок.

Ђерман Анђ 'Јлић 120 000 ®ор. на обновљеие карловачке богословије и гимназије. На новој згради која ће се тиме подаћи, биће натпис „Враћа Авђелаћи српском народу.* Врат покојников, парох Стева Анђелвћ преджо је овнх дана свој завештај иатронату карловачке гнмназије.

ЗГ ЈХЉ. СНИН СЛУЖБЕНИ ГИАСНИК л Срп. Нов." од 10. Јан. доноси ове указе: — За секретара 1-а класе миниотарства Финанције постављен је Светозар Шурдиловић. начелник 1У-е власе окр. чачанског, ио потреби службе; — За порезника I е класе при пореској управи министарства Финанције постављен је Драгутии Јовановић, аисар 1-е класе министарства просвете и дрквених послова. — Профес ф учитељске школе у Веограду, Љубомир Ковачевић постављеи је за редовног нроФесора српске историје у војној академијн. — За помоћвика 1-е класе управе подринских рудника постављен је Милан Атгнацковић, помоћник П-е класе исте уираве. Постављени су: У београдском тр говачком суду : за председника, Сретен Делић, председник суда округа ножаревачког, по молби; за писара уреће класе, Петар Т>. Влагојевић, правник. У аиелпционом суду: за ванредног писара треће класе а да врши дужност архивара и протоколисте, Милан Кнежеввћ, иисар треће класе и вршиоц дужности рачуновође суда округа ћупријског, по потреби службе: У суху округЛ Куаргјског: за рачуновођу прве класе М лош Марковић, архив.р и протоколиета ал <'Л »а и он«г

П0Д1ИСТАК

Т Р 0 Б А Ч НАПИСАО Ем. Габорије превео М. а. РашковиЈ

(паставак)

(5)

Њих четворо пређоше улицу и ста доше онамо, где су пре мл (дићи стајали очекујући оца и Маркиза. Г. Рејнв не беше онда још увео осветљење по улицама нариским, и месец, коме искључно беше поверено осветљење вароши, није баш најбоље иснуњавао своју дужност ове ноћи. Ноћ беше врло мрачна и пос-

тоЈано надаш« једна од оних ситних ки шица, које су особином својом добро познате престолници Франиуске. Оданде, где су њих четворо отајали, могли су јасно 'видити мала врата, јер беху осветљена малим кандилом, које је стајало више врата пред иконом богородичном. За читаво нола сата нико од њих није речи нроговорио, осим што је Маркиз прекидао ноћну тишину са по неком н овком. Најзад се ни.је могао дуже уздржати те примети тасту „З а Р не мисли те, гоеподине, да је ово бескорисно џоњање и шта више по мом нахођењу лудо," Ни Д Убреј ни његови синови не одговорише ништа. „Тако ми ђаволски рогово," рече Маркиз, чија је љутина еве већма расла, „било би нам много боље да смо сад у евојим постељама, о томе ме уверавају сад и ране које сам добио у Фландрији." „За име Божије, Маркиже, престанте већ једном," рече један од старчевих синова. У место одговора Маркиз опет опсова нешто и опет настаде тишина. Једва једном сат на капели Селестине откуца десет.

„Неће и;шћи вечерас" рече Д-Убреј нестрпљиво. Готово се у исто време вратанца на башти отворише и нека женска помоли главу на улицу, изгледало је, као да се труди, да развиди околину као да је сумњала о некој опасноети. „Оче, ево је," рече млађи Д Убреј. „Тако ми части, то је она," додаде Маркиз. Маркиза без сумње, кад се уверила, да је све на улици мирно реши се да изађе затворивши врата за собом и трудећи се да угуши ларму кључа нри затвирању Изгледало је, као да оклева мислећи који пут треба узети и у брзо се окреву те нође правцсм, који води на Илас де Грев. Тек што је измакла полићајац рече синовима: „За њом, два човека ће је уплашити мање него један, а ја и Мараиз ћемо за вама." Браћа иохиташе за сестром. „Дакле", рече Д-Убрај. „Заиста", одговори Маркиз, „ви ваљда видите, да сам изненађен само како може бити. Каква ли јој је цељ? Ко би могао и помислити да Маркиза, која је онако