Male novine

ГЕНШЛНО ЗАСТУШШШТВО ЗА ОВЕЗБЕШЕ СТАША код МАКСИМА ФЛ ЈШЕРА Пошто сам примио генерално заступништво угарског друш тва ?а обезбеђење стакла (окна) за целу Србију, то ми је част' свавити до знања поштов. нублици, како сонственицима кућа тако и кирајџијама, који су у обвези нрема газди куће, да би се одклонили сваке штсте односно стакла (окна) које постоје на згради, потписани примам обезбеду окна за излиге, на прозо-. рима, за ормане дућанске и кујтевне, огледала, стаклене кровове • стакл'не патосе и сва друга окна, која постоје у згради и која суа изложена штети било то случчјом ненажње или елементарном, Исто" тако примам и обезбеђење стакла за транспорт (нренос) до свих жеиезничких и баробродских станица. Извешва дајем радо на захтев. МАКСИМ ФЛАЈШЕР генерални ваступник за обезбеђ ља стакда.

г ♦ I ф

I

пмпппшм ншишјшмпшнштпммммшммјшјшшмпитшпшмишишшмшшмшм 1 Т УТТТТТТ ТТТТТТТТТТТТТТТТ^ТТЧ

|1ТТ

ПММИПМММНКНМЕНШШМ

* =7"

((

ЈАВЉАМ ПОШТОВАНОЈ ИУВЛИЦИ, ДА СЕ У РЕСТАУРАЦИЈИ код „ХАЈДУК ВЕЉКА ТОЧИ „БАВАРСНО ПИВО" из нрве минхенске ниваре такође има сваке! Среде, Суботе и Недеље; „БАВАРСКИ ГУЛАШ" тако звани „БИР ФЛАЈШ" САЛА је са свима удобностима спремна за СВАДБЕ, БАЛОВЕ, и КОНЦЕРТЕ. Примам ПОРУЏВИНЕ за: сваковрсна јела, која нотребују као за: СЛАВЕ и друге СВЕЧАНОСТИ и изван куће. У исто време ЈАВЉАМ да сам моју ,.ДЕЛИКАТЕС" радњу снабдео са разноврсним повим есааиом за ПРАЗНИК по најумеренијој цени. 0 им свега, може се добити и бавар.ко пиво у Фла шама; 80 пара дин. без Флаше, а са Флашама 90 пар. д. кућа Белимарковића С поштов .љеи ЕАРЛО ПЕРОЛО 9 — 10 угоститељ.

Ф 4 ? ♦

Ф ♦

♦ Ф

{ ;ШШ11111Ш1Ш11|Н1П1111!|0ЈНН1МН11Н1П)11!ЈП [)1М1 '111111П1 !!тН !!1Ш1П111ј»)'Г1111НП11!Ј[[ПП11Ш1111!!!Н]1

ИМПЕРИ ЈА Л - ГРАНАТ Д Под заштитом Његовог Величанства Султана отоманског, Њ. В. Принца од Валеса и председника сједињених држава. Призната, опробана и доказана као најсигурније и најкорисније средство за гашење ватре у највећој несрећи. Посљедни пут је опробана пред овдашњим виншм властима на тркалишту и као добра и спасоносна нађена. „Имшријал Граната " се налази за употребу у целој краљевини Енглеској у свакој приватној кући , државним надлежатељствима, позориштима, фабрикама, гостионицама и слагалиштима. Свака кућа, која је снабдевена њоме обезбеђена је од пожара. Цена је на туце 25 дин. на комад дин. 2'50, 10 дуц. коштају 200 динара. МАКСИМ ФЛАЈШЕР 1—10 (нед. ср.) Београд.

нншшмншТм

ПОЗИВ НА КУПОВИНУ

80ВА

13 ГОТСКЕ НОВЧАНЕ ЛУТРИЈЕ ГЈ1АВНИ СУ ДОВИТЦИ

30.000 и 50.000

ларака.

Ова лутрија стоји под покровитељством Његовог височанства Херцога Ериста II. а под контролом и агенциЈ 'ом државном. Ова лутрија имаде 13.252 згодитка у два нута извлачење у суми 250.000 Марака Добитгш су у оба вучења следећи: 50.000 30.000 20.000 и више по 10.000, 5.000, 4.0 0, 3.000, 2.000, 1.000, птд. I. Вучење биће од 9. до 13. Фебруара а II. вучење од 29 Марта до 1. Априла 1889 год. I. ОРИГИНАЛНИ ЛОЗ који важи за оба вучења кошта само дипара 5. 50 пара. Званична листа од извучених добитака за оба вучења, да се ван Београда пошаље кошта 50. пара. Све поруџбине Лоза тачно и одмах испошиљем ЂОРЂЕ Р. ОДАВИЕ Београд 13. 10, 14, 18, 22, 26,

ходиику. Из овог ходника водилаје једна врата на мост уздисаја. Кад је била у овом ходнику, она с почетка није знала на коју ће страну. За тим брзо приђе вратима која је водила мосту Уздисаја. Она покуша да их отвори. Покушај јој не испаде за руком. Врата беху затворена. Пошто одавде није могла нигди да изађе. она се врати натраг, и нође главним ходником, где су биле штсоне. С ночетка стража са изненађењем гледаше ову девојку, јер није знела одакле долази, нити куда ће. Није могла да се начуди, од куда искрсчу ова женска прилика. I Стража новиче — али је Едита већ савила за један ћошак, прође брзо поред страже и наскоро дође до степенице, које су водиле изласку у авлију Дуждеве палате. И Жбири су јурили кроз ходник, док нису дошли до тих степеница, гато воде у горњи ходник. Пењајући се уз степенице они су ви кали. Тек што је стражи, што беше у гор

њем ходнику, одмах Је знала да Је неко нобегао. Али беше доцкан, стража није могла да забрани бегунца, а своје место није смела да напусти. Стража цовиче Жбире и покаже им правац куда је отишла Едита. Због тога беше Едита у опаености да је гониоци ухвате. Брзо се спусти низ степенице и дође до велике каније која је водила у авлију Дуждеве палате. Ако је и ова капија затворена, или ако код капије има какве страже, онда за њу нема више никакве помоћи. Готово не дишући и са сграхом притисне кваку — капија беше отворена. Вика њених гониоца долазаше све ближе — та вика могла је да упозори другу стражу. — Сад јој беше главни смер да што пре изађе одавде. Едита нрође сретно кроз авлију где беше такође намештена стража. Она је јурила кроз авлију, тражећи излаза куда ће да изађе из Дуждеве палате. И Жбири су јурили за Едитом, они брзо дођу у авлију и оназе Едиту.

Са ужасном виком јурили су за њом да Ј *е ухвате. Растојање између њих и Едите беше врло мало, и ако се не догоди какво чудо, ухватиће је. Едита је одмах увидела опасност. Она се напреже из петних жила да измакне гониоцима — али је снага издаваше, ноге јој беху уморне, она је осећала да неће моћи дуже издржати — а ииак је морала ношто по то да побегне.

(наставиће се)

Власник М вдвцијан и КимаАновик ш гамп.ч М едкцијан и К «ццАио«и:а О вилићвл венац бр. 1 0 •. ?ге уредник В. Кимилаовчт*