Male novine

БЕЧЕРЊИ Ш1СТ

БРОЈ 33

Београд, Субота 21 Јануара Ј :-89

ГОДИНА II.

ИЗЛАЗИ ДВАПУТ ДНЕВНО ПРАЗНИКОМ И ПОСЛЕ ПРАЗНИКА ЈЕДАНПУТ

II, Е 11 А НА ГОДИНу ...... ЖА 110 године ...... НА 3 месеца МЕСЕЧНО ...

12 дин 6 дин '6 дин. 1 дин,

мале новине

првтплата св шаље мвдвдијаиу И КИМПАНОВИЋ V ввограду Обиликев венац бр. 1 и Васина ул. бр. 6.

Можо ое претплахити и жод свију пошта у Србији ЦЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од речи 10 пар. д., а на четвртој од петит реда 10 пара динарски.

1Е РЕТ1Т ЈОЕШ

8 ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА тпш шттоа

ИЗЈ1АЗИ и ПОСЛЕ ПР13ВИКА

ЗА СВАКО ОГЛАШЕЊЕ ПДАЋА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. П. ДИН.

•ВЕЛИ ОГЈ1АСИ ИО Н010ДВИ'

ПРЕШТШШ

Мој муж

ДР. САВА ПЕТРОВИЋ

9

санитетски пуковник, лични лекар Њег. Величанства Краља, умро је поеле дугог боловања, у 49-ој години живота 20. т. м. у 9 Х \ 2 чаеова у вече. О вј жалоену вест јављам еродницима и иријател>има својим и нокојниковим. Погреб ће бити 22. тек. мес. у 2 часа после подне.. Стан Абаџиска улица број 14. У Београду, 21. Јануара 1889 год. ОЖАЛОШЂЕНА СУПРУГА, ДРДГА С- ПЕТРОВИЋ.

Признанице смо дали разносачима, с тога молимо, да им се положи иретилата. Уредништво, адхминистрација л експедиција Ва ина улица број 6. ^ффффффффффффффффффффс^ II СП7ШТЕНЕ ЦБНЕ ЗА ЦВ2ЋЕ ТI Код Карла Перола добива се од сада: 1 ружа 60 пр. дин. 1 камелија 80 пр. дин. и остало цвеће јевтино. — Зумбул у саксијама у свима бојама 1 х | 2 —2 динара! {ффффффффффф фшффффффЦ ЈгџЕзсЕЈВЗЕазаш!

КАИЕНДАР Православна; 21 Макоим исаов. Католички: 2. Сунце излази: у 7 час. 21. м. пр. п. залази 5 час. 7 мин. Прва четврт 26 у 10 часа 19 мин. у вече.

Ду#ат . Нзполеон

К У Р с

568 9-75

ПОДЈШСТАК

Т Р 0 В А Ч НА11ИСАО Ем. Габорије прввео М. А. Рашковиб.

(наставак)

(12)

„Зар ми нећете казати како се то десило да нам на тако чудноват начин дођете у помоћ?" ,,Било би са свим лако рећи госпођо да је било елучајно али како ја остављам да се случајем користе будале и пошто много у то не верујем, то ћу вам отворено рећи, да сам се нашао на врх сте-

пеница само за то што сам предвиђао шта ће се догодити." ,,Шта? Дакле сте знали? Али који...." ,,Ох госпођо" рече Пенутије клањајући се ,,ја сам у неколико у вези са црквом, и кад хоћу неку тајну да дознам." „Дакле?" ,,Ја је свакад дознајем. Тајна је услуга која по природи очекује купца." Маркиза га је погледала. ,,И ви сте се интересовали за нашу?" питаше полагано. Пенутије се поклонио. ,,Све што стоји у вези са каваљером јако ме интересује. Госнодин Сен-Кроа није ме никад за што умолио, а нисам му могао ништа добро ни учинити. Можда сте приметили да је било против његове воље, и сад кад је моју понудјг примио. Па ипак сам уверен да ће каваљер само мени једног дана бити благодаран што се у свету уздигао." „А шта тражите у размену?" упита га Маркиза. ,,Ох ситницу. Само савез између мене, вас и њега." Маркиза је пружила обе руке сапутнику. ,,Ми дакле ноднисујемо" рече сме-

шећи се, „господин Сен-Кроа неће ми се противити." Пенутије је пољубио руке. У то време стадоше и кола нред ку? ћом Маркизе Де Бринвиљмје — човек је стајао нред капијом. Беше се задувао и беше сав упрскан од блата. Маркиза га је познала ,Да-Шосе викну. Слуга без речи нредаде мараму. г-ђа Бринвиљије жељно зграби мараму. ,,Сен Кроа је у Бастиљу!" викне. ,,Не бојте се госпођо, скоро ћемо га избавити." одговори Пенутије. Маркиза се скиде с кола и качија се отвори. На ирагу застаде, окрете се Пенутију и рече: ,,Још једну реч. Ви који знате све, знаћете ваљда и то који је продао тајну нашег састанка и место где се сасгајемо, моме оцу?" „Ханивел Сен Лорен." „Хвала вам." одговори Маркиза. ,Нећу заборавити ни име као ни човека."

IV. Бастиља. Сви сатови париски удараху пола ноћи када је стражар на спољној страни