Male novine

гоненула једна признаница од 50 лук. издата ово даиа једном виеок>>м гоеподину, заступнику другог високог господина. 56 Преиештенаје канцеларија VII пуковске окружне команде из доњег гра да у зграду до министарства Финапсија у иарку. * Изабрап. Услед предлога отачаствевих архвјереја. а по привтанку владе намеснмштва Бзеговог Величанства Краља, мзабран је за нредседаика апелаторијске конзисторије за ову годину, епвскоп жички г. Никанор. * Ванредан скун. Б"пградска трговачка ОкладинА држаће 23 о. м. ванредаи скул у локалу „Грађанске Касине" у 5 часова по подне. Овај скуп сазива се ради инбора потпреседника друштвеног и неколико чланова управе, који су далм оставке. * Из суднице. Сутра ће у суду вароши Београда бвти претрес г. Илији Марковићу пензионару за увреду, а 20 о. м. Ивану Стевановићу, трговачком номоћвику, за опасну крађу и Сави Илићу, такође за опасну крађу. * Пристунно предавање. Г. Махаило Шљивић јавни доденат историје филосоФије на Великој Школи, држаће у четвртак 20. ов. мес. од 5—6 сати по подне приступно предавање о Лајб• ницовој философији. * Ручак. Прекјуче је био у двору ручак, ва коме су били г. г. намесници и г. г. министри. * Неиачки посланик гро® Бреј пријавио се ради предаје нове акредитиве и биће у четвртак у свечаној седници од г. г. намесника нримљен. * Пропутовло. Прекјученз ноћ лроиуп вао је поред Београда из Цариграда за Енглеску нећак енглеске краљице, адмирал кнез Хохенлое. * Одбор ошптински. Данас у 5 '| 2 часова но подне, држаће одбор општински ванредну седниду и продужити решавање о буџету за ову годину. * Изборна скупштина. У недељу 23 ов. мес. у 10 часова пре подне, држаће се у општинској кући изборна скупштина трговаца и занатлија, ради избора 20 чланова трговачко-занатлиског одбора и 10 њихових заменика.

У 7. броју бечког илустрованог „Баде-блата" читамо ову похвалну изјаву власника тога диста, чувеног лекара Дра. Бараха: „Водицу Дра. Ранимира могу препоручити не само као одлично сресство за тоалету, него и као опробано изврсно ирофилактично сретство нротиву свију зубних и усних болести и морам признати, да је ^на доиста спасоносна, која, као што је доказано, изврсне услуге чиии код свију хроничних и запуштених зубобоља и усних болеети. уклањајући при томе из устију и непријатан задах. Одличан је лек против најжешћих зубобоља, код мале деце олакшава пробијање и растење зуба, а здраве зубе улепшава, крепи и чини их снажним, болесне пак оздрављава. Водица Дра Ранимира требала би да се нађе у свакој кући. Др. медецине Варах, с. р." Ранимирова спасоносна водица нротиву свију усних и зубних болести, која је одликована многим нарочитим

државним повластицама, може се добити у Веограду код проналазача Др. И. Ранимира, Васина улица бр. 4.

ПОЛИТИЧЖЕ ВЕСТИ (Аустро-Угарска) — Држава ће по свој прилици узети унраву трамваја у Бечу у своје руке. — Мађарски министар иреседчик Тиса и министар Финанције отпутовали су у Беч. — Коначно је утврђен дневни ред за католачки конгрес. (Немачка) — Берлинска „Пошта" доноси чланак о бечким немирима и антисемитизму. Нароч«то напомиње да су изгредиици махом чешке народности, док немачки социјалисти неће ништа да знају о антисемитизму. (Француска) — Лагер је у седници националног одбора саошптио жељу Буланжеову да се његови пријатељи уздржавају свију маниФестација, те да му не отежавају борављење у Лондону. (Италија) — Влада неће правити кабинетско питање од њеног мишљења о заузимању Асмаре и Керена од страие талијанске војске, но ће се у тгј ствари потпуно покорити решењима коморе, која ће послужити као водиља за њено држање у севсрној Африци. Држи се да ће већина ш.-море бити за то да се одмах поседне Асмара и Керен. — Аустро Угарски посланик гроФ Ревергера предао је папи своје кредитиве. — „Орпнопе" остаје при својој вести да су између Француске а Ватикана вођени преговора о васностављању светске власти панине, па вели да је тада миншстар спољних послова Франпуске био Гобле. Исти лист вели да у римском министарству спољних послова има докумената која ће потврдити његове наводе, па додаје да предлози које је учинила Француска Ватикану имају исту вредност као да их никако није ни подносила.

ИЗ БЕЛА СВЕТА Криви зуби Барла Мора. Кронштатски листови причају овај смешан догађај, који се десио на сам дан Ускрса у тамошњем позоришту. Приказивали се Шилерови „Разбојници" и Карло Мор баш је декламовао у највећем заносу, кад му на један пут реч у грлу застаде, он као муња одлете с позорнице. Завеса се спусти а публика се узнемири. Ствар је била у томе што је глумац имао намештене зубе који га изненада изневерише. Он намести зубе и престава се наставила. КЊИЖЕВНОСТ Диеертација. Др. Давид Алкалај, паш саграђанин, посдао нам је на приказ књигу „АсМуе ип4 раз1те Б^з^еоћипд" по кривичном аакону за Неиачку. Ову расираву наш млади саграђаннн написао је као десертацију којом је на Еберхард — Карловом универвитету у Тибингену добио ступањ доктора права. Гледаћемо да о овој књижици опширније проговоримо.

Коло у 11 броју сем наставака из прошлог броја доноев трећи чин из Банове драме „Кнев Никола Зрињски". Даље новелу Ирине Мрааовицкв ,Без награде". Марко цар написао је расправу „Италијански ренесанс." Сем овога има књижевне оцене

од М. Петровића, приказ иових књнга и белешке из кн>ижевности и уметности ПОЛИЦИСКИ ГЛАСНИК Београд 16. и 17. Априла Покушај самоубиства. Неки Будимир Аврамовић слуга код г. Алимпија Богића пензионера, још од синок напио се, и дошао кући г. Богићевај и ту је у пијаном стан.у јурно кувариду да је бије, нј куварица се бегством спасе, за тим је отишао у варош и нијанчио до јутра, сутра је рано дошао кући и ватворио ее у подрум и није хтео ивлааит« Жандарм га је звао да излази али он не хте ■ затим се ућути Жандарм је^ушао кроз проаор у подрум и тамо нашао Будимира на поду лежећа и нашао крвав го нож, коим се у трбу за 9 сантиметра убо, од чега је полу мртав одиесен у болницу. Осу/јени: Пресудом полицискон осуђени су Андрија Стеч>ановић и Никола Живковнћ рабаџија абог самовлашћа и Божа Анђелковић некар због продаје ексичног леба. НаЏно- Нађеко је к од ђумрука 6 комада купона Народне Банке, и налаае се у кварту врачарсвом. Јутрос око 4 сахата нађено је једчо мушко нозо-рођено дете у авлији Арсеновића Цариградска улица, дете је д«то бабици на чување. СМЕСИЦЕ Проварене наде. Живот је ипак најбољи песник, само што махом за своје романе избере трагичне предмете. Алн се по некад тај предмет смешно развија. Ево да наведемо један пример Пре неког времена саоншти власт неке угарске варогаице. да се иријаве саи рођаци покојнога нлемића Н. те да због мзостанка не изгубе свој део наслеђа У прогласу се вели да пријаве морају бити снабдевене доказима, дакле крштеницама, венчаницама и т. д. Разуме се сви они, који су маслили да имају нек'> право на наелеђе нохитали су да се прм. јаве не штедећи ни труда ни трошка само да поднесу сведоказе.Породнца пок. II, једна од нешто нознатијег али средњег племства, много је разграната па има много чланова, којама би наслеђе било врло потребно. До душе, нн један од ових рођака није знао да ли је покојник био богат, али је он читавог свог века био особењак. Није се оженио а живео је као Дчоген. Тако дође и дан да се наслеђе раздели. Најблнжих рођака јавило се 12. Али се лепо изненадише кац код власти сазнадоше да наслеђе износи 16 Форината и 65 новчића, дакле на сваког пада по једнаФоринта и неколико новчића. Требало се чувати подсмеха те се сви наследници разиђоше збијајући шалу а у душч су се љутили због трогака који су учинили док су скупили потребне доказе и дошли на рочиште. Али се тиме још није свршила сва ненрилика но после неколико дана добију од порезника пријатељска пиема с молбом, да плате глобу, јер своје доказе нису снабдели таксеним маркама.

Ш А Л А Април и жене: Април и воља жена мењају се врло често и много — Април и верност жена увек су подјвднаки, — Априлеко време и расположење жена промењиви су од самог почетка. — Код жена је у календару увек април. * Нема дара. Отац: Савице, би ли и ти хтео да будеш доктор? ОинчиК : Боже ме сачувај! — Отац: А што? — СинчиА: О, та ја не бих могао ни муву убити. * Добар отац. Јеврејкиња: Ајао! ево ће се угушити мали Исак, прогутао је ону десетицу што си му је дао. — Јеврејин: Некажс зо, нека! Није штета, десетица је била лажна.

ТЕЛЕГРАМИ „МАЛИМ НОВИНАМА" 1.7 Аирила Ница. На друму Ница — Мопако иоплашили се коњи у колима краљице виртембершке. Штранге попуцале коњи ухватили хук. Краљица неповређена. Кочијаш лако контузован. Лондои. Војвода единбуршки укрцао се јуче у Шпитаду и одмах отпутовао за овамо. Здравље изгледа да му се брже понравили но што се према последњим взвештајима могло очекивати. Рига. Према лнФландском губернском службеном листу, уредник Буххолц ставиће се под суд по члану 1036 кривичног руског закона. У том члану одређеује се казна онима који преко штампеизазивају непријатељство једнога дела народа против другога. Берлин Ономад су американски изсланици за самоанеку конференцију посетили гроФа Херберта Бисмарка. Ратес је нзјавио сажаљење што се у НемачкоЈ рђано тумачио чланак под његовам потписом у амернканском месечном часопнсу па је напо менуо, да је он чланак писао пре но што је бела књига била обнародована. Дакле као непотпуно обавештеном приватним човеку ни на ум му није падало да*вређа Немачку или њену владу. Париз. Општи избори скупштински биће 10 септембра. Из Бонателеграфишу да се РошФоров сип убио из револвера.

Због незгода у штамнарији данашња број је задоцнио.

Штамп. Напредне Странке потребуј е 3 до 4 слагача ОДМА

^ххЈхсххаххлхкхжхкхЈ^ * КРОЈАЧКА РАДЊА ј<

В 8 8 8 м X Н у К м X " 118—6—10 1ЖЖЗЖЗЖХЗЖЖ1Ж1ЖХ1ХЗХГ

ШАРКА С. ПЕТРОНИЈЕВНЂА кне8 Михаилова улица бр. 83. добила је велики избор модерних штоФОва , енглеских , Францусвих и бринских за пролећну, и летњу сезону. Стручно кројење, солидан рад, и умерене цене дају ми могућности, да свакога који ми своје поверење поклони тачно и брзо услужим. С ПОШТОВАЊЕМ Марко С. Петронијеви^

УКУЋИ ПОК. ХАЈИМА Леви велика пијаца број 19 има магаза за издавање под кирију, упитати у истој кући или 88—7,10 Леви и Пијаде