Male novine

Октобра до 1. Маја од 7 сати у вече до 6 сати у јутру.': Цена је за возидбу иста, макар се и више Н>ИХ В08ИЛ0. За већи и мањи пртљаг по пола динара од вомада. ТАКСА ЗА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ НОСАЧЕ Од излаза до отправништва пртљага за пртљаг или ва ручне ствари до чекаонице и железничких кола , или саио из чекаониде до желез. кола 5 пара дин. од комада. Од излаза до отлравништва за пртљаге преко 25 кила по 30 п. д. од комада. Путнички пртљаг од излаза или ручни прт*ага до истог, 15 п. д. по комаду. Од места издавања до места вожње за путнички пртљаг преко 25 кила 35 п. дин. од комада.

ТАКСА ЗА АМАЛЕ

За тежину до 60 кила од пароброда до :

ДАЊУ

НОЂУ

кола на станици ....

050

0 60

п. Д.

Хотел „Крагујевца" . . .

0-60

0-80

Хотел „Национала" . . .

0 80

1-—

11

„Гранд-Хотела", „Круне",

„Краља", „Грч. Краљице",

„Русије", „Злат. Днђела"

Г—

1-30

и

„Касине", „Париза",~„Бал-

кана", „Руске Круне",

„Топа", „Злат. Прага" .

1-25

1-50

11

До „Венеције" „Босне",

„Лимана", Европе" . .

0'80

1.

»

до „Жиров. Венца", . . .

1'—

1-30

п

до „Велике Пиваре" . . .

1-25

1-30

11

до „Тобџиске пијаце". . .

1-50

1-80

>1

До приватних кућа и

обратно

За кварт савамалеки . . .

1 —

1-40

„ „ варошки ....

1 —

1-40

V

„ „ терааиски . . .

1-25

1-50

11

„ „ дорћолски . . .

1-40

1-80

11

„ „ врачарски . . .

1 60

2-—

11

„ „ палилулски . . .

1-60

2'—

11

Ноћ се рачуна од Октобра, до Марта од 6 с. у вече до 7 с. у јутру.

ТАКСА ЗА ВОДОНОШЕ Савамалски кварт до чесме спрам министар. грађевина 25 п. дин. Савамала и савски одсек на вису, варошки и теразиски кварт, запад. врачар, варош капија по 40 пара дин. Остале удице по 50 п. дин.

Дрво за обичну греду .... 1-27 „ Рог, мертак, баскија .... 0'43 „ Велико дрво неродне горе . . 3'37 „ Срвд&в „ „ . . 2-11 „ Рог, мертак, баскија 0'21 „ Мечија леска велика .... 42.10 „ Мала леска не сме се сећи Пруће од 100 ком. аа продају . 0'43 „ Велико дрво има пречник 63 сантимет. Средше „ „ „ 32 „ Обична греда „ „ 32 „

ЗВЗЕЗ ОГ ЕЗШИПЕ С

Изабран је нарочити одбор коме је стављено у задатак, да спреми све што треба за главну скунштину, која ће бити у Нишу 20 а»густа о. г. «г ЈИкола за јахање. Г. Пера Рајковић, капетан у оетавци, отвара у Нишу школу за јахање, бореље с мачевима и дрзсирање коња.

ПОШТА И ТЕЛЕГРАФ За п исма од 15 грама теж. плаћа се 10 п д, за Србију, Славонију, Хрватску, Срем, Банат, Бачку и целу Маџарску. За Аустрију плаћа ее 15 пр. д. На сваки 15 грама више још по 15 пара дин. Писмо може бити тешко највише до 1 киле. Препоручена писма морајубити насредини запечаћена. За препоруку плаћа се 20 п. д. а за повратни рецепис још 20 пара.

ДОПИСНЕ КАРТЕ ЗА СРБИЈУ Просте стају 5 п. д., а с плаћеним одгоором 10. п. д. За међународну преписку 10 п. д. и 20.

ПОШТАНСКЕ УПУТНИЦЕ До 500 динара поштанском упутницом, а 150 путем телеграфа код већих пошта. До 200 динара поштанском, а 100 динара телеграФ. упутницом код маљих пошта.

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА отворена јо сваки дан од 8 до 12 сати пре подне.

НАРОДНИ МУЗЕЈ сваки дан од 10 до 12 сати пре подне.

ТАКСЕ ЗА СЕЧЕН.Е ШУМЕ ОПШТИНСКЕ И ОПШТЕ НАРОДНЕ Ведико дрво родне горе . . . 12 - 63 дин. Средље „ . . . 842 „

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Нађеи дега. Пре месец дана удавили су сс отац и син машинист код железничке иумпе, и тек јуче 22 овог месеца изашло је тело оца на површину, које су аласи ухватили. * О самоубиству П. Врбице јављају, да је 19 о. м. стигао из Беча у Ђур и ту се у тако званом хонведском шеталишту заклао перорезом. Железнвчком чивовнику, који је био дежуран на станици, рекао је да га прогоне па га молио да може остати у његовој соби, док не сване. У пола 7 сати у јутру отишао је у полицију да јави ко га гони, па не нашав ши никога отишао је на иоменуто шеталиште, где се пред једним варошким стражарем заклао перорезом. Стражар га је хтео задржати, али га Врбица одб*о од себе перорезом. Код њега је нађено еамо 1 Форинта и 3 новчићл, за тим лекарска сведоџба да болује од неизлечљиве болести на кожи и једно иисмо на срискога посланика у Бечу, у коме Врбица моли да посланик дође у Ђур. Лекг-рском секцијом нађено је да му је мождано стање било са свим нормал:но. Погребен је о трошку варошке општипе у сиротињском гробљу, јер га иородица његова у Црној Гори није тражила. * Поништено решење. Како чујемо. еуд варошн Београда поништио је решење вследног судије о стављању у притвор Заке Поиовића. * Притвореи. Ђока X. Живковић, б. кметовски номоћник, стављен је у цритвор због деФицита, који су му нашли у каси. * Из судиице. Данас је у суду вароши Београда претрес Милану Вишњићу за покушај убиства, а сутра Васи ТраФарагу за лаку повреду. * Одложен је нретрес А. Леви, овд. платнарском трговцу, оптуженом за паљевину еспапа. Одложен је због тога, гато се оптужени позвао још на неке сведоке, који се имају испитати. * С иовииарског скупа. Јуче пре подне био је скуп новинарског удружења, на који су позвани сви стари чланови. На скуп је дошла већина чланова тако, да су одлуке биле пуноважне. Скуп је решио да се позову сви стари чланови да се упишу за чланове. Д*ље је решио да се они новинари, који би хтели ступити као члацови у новнн?рско удружење, пријаве те да стара управа реши могу ли се примити. Идући еастанак биће 1. маја о. г.

ДОМАТ.Е ВЕСТИ Ново удружење. Нишка „С." јавља да је свештенство епархије нишке обојега реда држало скуп на коме је решено да се оснује опште удружење целог свештенства наше краљевине

ПОДИТИЧКЕ ВЕСТИ (Русија) — Вест да друштво мађарских државних железница намерава да откупи источну пругу бдрона Хирша живо занвма руске политичке кругове. Остварење овога нлапа била би нека врста мирне победе Балкана од стране Аустрије, која би на тај начин постала сизерен и осигурала најпречи пут за Цариград. Међу тим Русија би била лишена сваког непосредног саобраћаја сувим с Бугарскчм и онда се више не би могла одупирати Аустрији. Новине нознвају владу да предузме мере обазривосги, на пример да прошири ушће Дунава, којеје сада ненриступно руским ллђама (Француска) — Супротно гласовима, да је дипломатско тело одрекло своје учешће на ручку, који министар преседник Тирар даје 3 маја, париски „Век" тврди, да су позив Тираров прамали сви преставиици страних држава. (Енглеска) — Доњи дјм је са 198 против 84 гласа одбио нредлог, којим се ваиада владина политика у источној А*рици. Фергусон је демантовао глас, да енглески посланик неће нриеуетвовати свечаности отварања парвске изложбе по договору с другим силама. (.Аустро• Угарска) — ,.Егет(1еп1)1аЛ" доноси похвални чланак румунском кра*.у Каролу и престолонаследнику Фердинанду,вели да страна династија може само да осигура слободу и независност Румуннје. — Католички конгрес довршио рад. Кнез Лихтенштајн држао велики говор, у коме брани хришћански социјализам од капиталистичке и јеврејске експлоатације. — Н* накнадним општинским *зборима изабрано 4 антисемити. — У аустријском посланичком дому вођ либерала, Хлумецки, интерпелисао је владу, за што влада није на време цредузеле мере да спречи антисемитске нереде одпослењих дана; пита, хоће ли влада да употреби законпротив антисемита. Карнери је рекао како католички конгрес тражи повраћај светске власти напине и да је овај одговорио у истом смислу; пита шта мисли аустријска влада о овом питању и да ли је у стању дати обавештења, која ни у каквој сумњи не би оставила талијанску владу у погледу положаја Аустрије у тројном савезу, јер јеконгрес радио против Италије. — Многа чешка друштва спремају се за париску изложбу и тражила су смањење цена на железницамаНемачке железнице одбиле их —По сланици организују скупове да обра. зују друштво свију сељака Чешке које би се имало борити против велепоседника. — Бечки општански дбор одбио предлог да у општинској сали приреди политичву светковину хришћанске те да се на тај начин протествује против стогодишњице револуцвје.

ИЗ БЕЛА СВЕТА — Утекао с вешала. У Рашвиљу у Америци обесили неког Црнца који се звао Марк Францис. Али како је био јаке природе, дошао је к себи и утекао. То се десило овако: У Америци вешају тако, да осуђеног пусте, вако виси на ужету, да се нагло спусти за 12 стопа. После 20 часова лекари су констатовали да је обешени мртав. Два еата доцније његовим рођацима дозвољено је да га погребу, али Марк Францис не беше мртав. Мало по мало дошао је к себи и утекао без трага, КНјИЖЕВНОСТ „Народни пријатељ," тако се оове прерађено и допуњено дело, Стварни 'домаки учител." г. Васе Пелегика. Он га је прерадио и попунио прво ва то, што је уверен да је така кљига посве нужна народу. а друго ие тога што су му стигле не само ив Србије него ив целог Српства и Бугарске равне изјаве вахвалности за ту и друге кљиге. Да би још бољу и далеко потпунију таку књигу дао народу у руке он је ово треће издање, које носи сад име „НЛРОДНИ УЧИТЕЉ," тако прерадио и увећао, да ће је „сами моји политички противници држати у куки као драгоценост неку." „Да ово није голо хвалисање, но сушта истина, иајављујем да ће еваком повратити уплату коме ее кљига не допадне." Садање издање изноеи преко 60. штам. табака великог Формата и збивеног слога, а пређашње износило је само 21 печ. табак, које се тад продавала по 2. а доцније по 6 до 12 и више динара. Цена је садаљем издаљу „народног учитеља" с а м о 3-50 д. Доциије мораће и сам повисити цену на 4. динара. Он и ако би имао доброг ћара и рачуна да је метвуо већу цену књизи, ипак је „дао мању само за то да да народу у руке потпуну не раздвојну цедипу, која ће му бити одиста прави учител> од рођења до гроба; па нек је он тако лакше добије и чува за себе и свој подмладак док му._ се така књига још боља укаже." Добротом народног послапика Милије Миловаиовића, штамаано је већ од ове књиге 15, табака, „које је добротворстпо учииио тај грађанин Бачине за успомену своме пок. сину Чедоииру;" „Дојакошње подитичке неприлике и оскудица били су узрок те је штампање ове књиге заетало, ка да су три народна посланика били гарантовали артију ва даље печатање! Али ни сам могао наћи новаца за даље штмпање и повев које износи око 250 дук." „Да не би започето дело и даље чамило, које сб тако у народу тражи, то принуђен сам овај немили 'позив на у^лату писати да би бар тим књигу што пре свршио и народу предао." „ С тога стављам у братски аманет пријатвљима ове кљиге и оваког рада, да се заузму за 'скупљање уплате, или да пошљу сами за онолико књига уплату, за колико внаду да ће моћи распродати својим по8наницима и пријатељииа. „Ко подожи уплату за 20 уписника, дајем њему за труд 5. кшига, а две за 10 поред иекрене захвалности." Уплату треба слати или њему, београдска улица бр. 32. или на штампарију Световвра Николића гди ће књига бити довршена и на растурање смештена. Књига ће бити готова за три месеца дана. „ Ако има људн који се боје дати зајам и уплату ва то што 8ебу да ме ко и даље И8 Србије гонио не би, то им изјављујем да сам ја данае стални грађанин Ср^ије и " да ћу у љој живети стално све дотле док ее не испуди из Босне и, Ерцеговине АустроУгарска окупација."