Male novine

врић из Варваринау Алекоииац, Днмитрије Петровић из Алексинца у Нига, Илија Јанжовић из Ваљева у Шабац, Таиасије Радовановић из ужица у Брусу, Тома Милошевић из Петровца у Свилајнац, Михаило А. Јанковик из Дервена у Прокупље, Димитрије Боеик из Београда у Ваљево , Петар Маленић из Београда у Ниш, Добривоје А. Јовановић из Свилајнца у Паланку, Милош Вељковић вз Београда у Мајдап Пек.?

СМЕСИЦЕ — Кад је човек најјачи. На ово питаље ће свакојако већина брзо одговорита и рећи : Човек је најјачи у јутру, кад устане из кревета. Аније тако. Др. Бух је многим динамометарским покушајима баш противно доказао, т. ј. да је човек онда најслабији. Мишићна снага почиње да расте после доручка, и после руика достиже највећи стунањ. За тим неколико часова оает опада, док пред ноћ онет почне да расте, па после преко ноћи лагано опада. Највећи непријатељи мишићне снаге су леност и сувигнно напрезање. Знојењд за време рада јако слаби мишиће за то људи, који врло рано иду ва рад, треба најпре да једу.

ТЕЛЕГРАМИ „МАЈШМ НОВИНАМА" 6. Маја Беч. „Пол. Кор." јављају из Казанлика: Кнез прекјуче сгигао у некада веома русоФилску Стару Загору, где је с одушевље њем дочекан од пређе непријатељског му свештенства. Јуче је стигао у Казанлик, где је одсео код госнође Паназоглијеве, пређе добро познате другариде Каулбарсове; њена је кућа некад била центар русоФилске странке. Данас је отнутовао за КалоФер, у нонедељак ће бити у Пловдиву а у уторак у Софији . Кнез добио многобројне адресе бла годарности приликом почетка грађеља железнице Јамболи Бургас. Букурешт. ,,А. Румунска" ја вља: П'Нпто је буџетски одбор свршио рад усвајањем свију предлога министра Финансије, васпостављена је буџетска равнотежа уштедама и емањенем увозне аутономне тариФе. Будимиешта. Клупска конФеренција либералне странке саветовала се о буџету министра земаљске одбране. Фејервари је ставио у изглед брисање 900.000 пошто ће се кадар повећати по •свој прилици тек 1. јуна Дортмупд. Како јављају ,,Рајнско-ВестФалске Новине", поново је отпочело рад 30296 радника, што чини трећину свију штрај каша. Рим. Криспи је у комори од говорио на питања Имбријаниса и ди Бреганце услед вести ,,Три буне" о понашању талијанског посланика Дурандо у Трсту да је код аустро-угарских власти денунцирао председника трстанске бележничке коморе због његових талијанскиских расположења. Криспи је рекао, да је одмах по<сле те вести телеграФски нозвао

Дуранда у Рим, који ће стићи у недељу. Ако се та чудновата вест обистини, влада ће умети да одговори својој дужности. („А. Хавасове.-") Букурешт. Званични кругови још ништа не знају о доласку персискогшаха у Букурешт. Пронесени глас ио Букурешту о завери против кнеза бугарског своди се ни ово: Управник полиције примио је у Фебруару Цукића (!ур.) који је обећао да ће у Букурешту открити завере против кне за с условом, да му оног дана кад иреда заверенике у руке по лиције, управник да препоруку на принцезу Клементину, од које ће тражити награду. После три месеца управник се уверио да је Цукић ирост лажов, нредао га власти, која га је осудила на затвор. До сад су на нотиФикацију о прокламовању принца Фердинанда за наследника румунске круне одговорили само кабинети бечки, берлински и бриселски. Беч Цар је досадашњег вршиоца дужности управника војне канцеларије генерал мајора БолФраса од Аненбурга наименовао за генерал ађутанта и унравника канцеларије. Лондон. „Тајмс" јавља: Јуче је између грчке владе и банкарских кућа Антона Гибса и Блајхредера потписан споразум о емисији новог четири процентног грчког зајма од пет милиона Фуната ради конверзије постојећог шест нропентног грчког зајма. Емисија ће се у скоро извршити у Лондону и Берлину.

Да се разрачунамо

(Наетавак) Одговор, што га донеше из^сланици од либерала, чудно је звонио. Они (либерали) вољни су да се споразуму с нама; само што они налазе да оделит споразум једино за изборе — нема смисла и значаја, већ ако мислимо што озбиљно, то да направимо општи споразум, који би трајао и после избора, по коме би радили здрузкено не само док смо у опозицији, по тај заједнички рад продужили и онда , ако кад, обарајући напредњаке, сами дођемо на владу. Либерали су дакле нудили начелни споразум. партиски савез — фузију\ Пред нама је, дакле, било дв^Је понуда од г. Гарашанина да нае пусти да без борбе на изборима дођ мо до „солидне мањине" — понуда либерална: да начинимо Фузију. Отпочну се дебате о свему овоме. Кад је била реч о предлогу наиредњачком, сви су рекли да су г. Гарашанинове понуде „надувене" Он нуди као неки диктатор који је уначред поуздан у своју победу. Мало је ко желео да о томе дуже што говори. Сви су били готови да преко тога „пређу ва дневни ред" — да цене понуду либералну. У почетку ја сам био једини који је на целу ову сгвар погледао и с друге стране. Доцније се придружило уза ме још њих 5—6. А моје је гледиште било ово: Ако од ове две понуде једна одмах отпада, тако да о њој не може

ни речи оити, ондч је то ионуда либерална. Ево за што. Либерали нуде начелви савез. Међу тим, партиски скун наш, тек пре 5—6 недеља , решио је у Нишу да неће у начелни савез ни с једном странком. То је свечано утврђено и пиемеиим документом, који су потписали сви чланови збора — иреко 50 првака радикалних. д а »ас десетак Београђана можемо сад ту одлуку оборити, погазити и, код ње живе, ступати у начелни савез с либералима (или ма с ким) ја то нисам могао ни примити, ни о добрити, ни иаћи да је право и мудро. Гадккална странка није срикла, као друге иаше полит. странке, да нрима све што њена 3 — 4 београдска ирвака реше и доконају. У радикалној странци ностојало је предање, предање веома снажно, да се све крунније ствари, раде и решавају но општем споразуму и договору. Ја сам се с разлогом бојао да оваким постуикои, где би нас десетак Београђана ногазили онако свечану одлуку једног пуногравног збора партиског — бојао сам се да тим постунком не унесемо расцеп, раздор и раепад у странку. Гуководио сам се дакле оним истим иобудама, које је изнео нишки скуп кад је решио да он не може у начелни савез ни с једном странком. Из ти? разлога ја сам предлагао да се либералима одмах одговори, да ми, београд. радикали, не можемо сами правити с њима начелне савезе, нити је то ствар така, да се може свршити за 5—6 дана, — а избори не трпе одлагање —. Но ако они желе, то да се споразумемо по могућству само за изборе, а ми пристајемо да после избора покргнемо у странци питање 0 начелоом савезу с либералима, па ако ствар нађе одзива — ми је и доцније можемо свршити. Што се тиче напредњачког предлога и ја сам био мњења да између нас не може бити споразума на онакој основи, по којој се напредњацима унапред обезбеђује већина. Али свакако било је разлога да се верује, да оно што смо чули од г. Гарашанина није последња реч напредњач:ка. Није ни њима баш тако широко око јаке, као што се показују. С тога сам ја предлагао: да се г. Гарашанину одговори овако : Ко ће имати већину, а ко мањину, то унапред не можемо одређввати, а најмање ми, који смо поуздани у већину при иоле иравилним изборима — најмање ми дакле можемо пристати увапред на маЕБину. Но ако пе можемо то, ево шта можемо. Госп. Гарашанин да дигне опсадно стање. У накнаду за то ми ћемо унравити распис на све радикалце, да при изборима могу, нрема свом вахођењу и својим месним приликама, правити помесни савез с нанредњацима. Да им предложимо то, па ако приме — добро; не приме ли, онда да идемо на изборе сваки за се , али ни пошто само да не улазимо у начелне савезе с либералима. Ово моје мишљење помогло је још 3—4 човека. Осгали су били за то, да се за основ наших дебата узме либерални предлог, и о томе да се већа. 3—4 дана ломили смо се око тога. Најпосле је нревагнуло мишљење да треба правити савез с либералима и то

савез начелни. Фузија је сазрела. Она је већ била у крви београдских радикала. Прелом је дакле био свршен. (Наставиће се.)*) П. Тодоровић трговина Веоград, 8. маја. Сточпна ијада Цена главндјим производима. Шенида дин. 11*50, кукурув дин. 10, јачам дин. 11, овас дин. 10'50, суве тљиве дин. 12 до дин. 17, дебеле свиње од дин. 80 до дин. 90 — све од 100 кила. Будимиешта, 4 маја Житна пијаца. Шеница за мај — јуни Фор. 6'83 до Фор. 6'80, шенида за септембароктомбар Фор. 7-22 до Фор. 7 19, кукуруз за мај — јуни Фор. 4'65 до Фор. 4'64, кукуруз за јули — август Фор. 5-84 до Фор. 5'18 Штајнбрух, 4 маја Сточна пијаца. Српске свиње теже од 50 кр. до 50'/ 2 кр. транзито, средље од 49 кр. до 50 кр. транзито, лаке од 48 кр. до 49 кр. транзито.

СТЕЦИШТА Отворена над имовином: Јована Матића трг. из Врање до 1 јуна; Стевана Милетића б. тежака ив пожаревачког Кличева до 1 јуна; Софронија ДазиКа трг. из подринске Љубовије до 31 маја.

лицитације Од 5. о. м. београдска градска команда почела је кошење и продавање траве на градском рејону. — 20 маја у министарству грађевина за прављење нове зграде у парку мииистаретва Финансије, која ее има подиКи за смештај Главне Коптроле. — 13 маја продаваће управа врањског гарнизона 270 ком. чакшира. — 22 маја у јагодинском гаТанизону за оправку зграда гарнизонских, с предрачуном 1314-20 дин. каудијом 200 динара.

ЈЕГДАН ПРЕДЛОГ

Наажевац, 23. Априда. (Свршегак) Књажевац је ио несрећи свуд у наоколо опкољен иовећим планинама, и у близини једвеју великих вароши, Ниша и Зајечара, које и по положају и по нравима иа баш и по протекцији боље стоје него Књажевац, да су сви изгледи да он губи. И наши људи, у место што су се бактали око тога, да им се обећа садашње стање, што ће , чини нам се, бити „обећање лудом радовање", да су гледали, да одмах предложе влади: да ради на томе, да им се да у накнаду за тај губитак друго нешто и да тако на тај начин не рескирају сигурно за несигурно, и да самој влади не задају неиотребна иосла, јер нема сумње, да ће ова влада и преко воље гледати да им буде на руци, по што су то све њени људи. Куд и камо боље стоје у овом погледу Алексинчани, који нису ни прстом помакли за округ, али у толико више раде да добију земљоделску школу, у којој би се нарочито обраћала паања на гајење дувана.

*) За овај одељак било је важно да ивађв део, јер тек целина даје прву слику догађаја. Но скучен простор принудио нас јв да даљи развој овог питања оставимо за идући број, молећи читатеље да сврате нарочиту пажњу на везу између овога и онога што ће иваћи у сутрашњем броју.