Male novine

говце и Димитрија Циетановића учитеља. Још су изабрата два лица да напишу нроглас на народ с |Шеки и све родољубе, који би хтели и моглк аа иомогну одбору било дрлом или прил <13има, те да се што прс у другој нрестоници српској дигне споменик, какав доликује и њпј и бесмртниме Р^савцу, Леониди срискоме и његовим верним друговима, кој" јуиачки падо ше на Чегру, а од главч њиних Турци нодигоше страховиту Ћеле куку.

ИЗ БЕЛА СВЕТА. — Отровали се свптови. У неком селу б,1изу Нансија у Француској, десила се ових дана ужасна несрећа. Неки млад сељак женио се па је у сватове нозвао неких осамнајест осо■ба. Гозба се завршила пудиагом од ваниле, којим се друштво особито наслађивале. После гозбе била је игран ка, на којој су весели сватови живо учествовали. За време играња од једном се смучи једн«>ј девојци али се сватови на то нису ни обзирали, јер такви случајеви на овој летњој врућини нису аикавво чудо. Али на брзо уз исте знакове оболеше још четири друга госта па и сам младожења. Врже боље позову лекара, али «ре но што је лекар и дошао, спопадоше све сватове снлни грчгви. Пре него што је лекар и могао номоћи, умре младожења и два госта. Лекар је нашао да су отровани. Остали гости јпш болују и не зна се хоће ли преболети. Доцнијим лекарским прегледом нађено је да је у пудингу од ваниле било отрова, али како је тамо доснео, још се не зна. — Један љубавни роман К >д Бал пе у II долији има једна колонија Тартара, који су Фанатички мусломани. Један од њих имао је ванредно лепу кћер. Неки богати руски поседник из околине видео је девојку, заљубио се у њу и нашао код ње по вољна одговора. Девојка се реши да тајно оде своме драгом,да се покрсти и да постане његова жена. Бегство је било срећно отпочето и већ су о боје били у једној шуми, од прилике десет врста од села, кад чуше веку дивљу вику, То су били Тартари, који «у их гонили. Рус, ваоружан доОром иарабинком, заузче ноложај иза једног дрвета и чекао је тако гонитеље. Двоицу гонитеља је ранио а оетали се новуку. Али они се опет поврате, покуне суво лишће и запале сву шуму наоколо. Сутра дан нашли су љубавнике загрљчне, али не живе већ димом угушене.

КЊИЖЕВНОСТ Братство. Ш. 5. кљига друштва Св. Саве. У Београду, штампано у државној штампарији краљевине Србије 1889. Цена д ва динара за оне, који нису чданови друштва Св. Саве. Галатеја драма у пет чинова (196 евеска „Народне Библиотеке БраКе Јовановика"). Наниеао С. Василијадие. С јелинеког превео Димитрије Алексијевић. Наачево. Накладом књижаре браће Јовановића. Цена 35 пара дио. Разговор угодни народа словинскога. VI. /Свеска 197. „Библиотеке Браће Јованов."^ Цена 85 н. дни.

ЛРЕПЖСКА УРЕДНИШТВА С. у К. Ив обичног реда искочили смо услед ванредних догађаја, који су настали од 14. л4аја. Сад ее ствар потпуно стишава, па ћеио се и ми враћати у наш обичан ред.

Да еу нетгчна сва тумачења, која ми јављаш — видећеш по томе, што обадва подлистка опет почињу излааити. Нре неки дан нродужене су „ Београдске Тајне", и „Оилазак с Престола ". али 8бог косовске прилике сталису, а аа који дан ће се опет продужити. Дакле, опет све на етару ђунију. Тако ће ићи и с другим стварима. Догршиће се и „Да се Разрачунамо". Ово неко време излаве велики чланди с тога, што су покренута веома важна питања, о којима јк ваљале говорити опширније. Но то је изуз так. Сад ћемо се онет вратитн на стару меру. — „Мале Новине" па мали и чланци. Ако хоћемо да нам је лист разнолик, ми се морамо старати да што у краће доносимо наше вести. Али треба внати, да је то велика вештина у мало речи много казати, и у мадо речи све кавати. А1и новинари, радећи годинама на повећим ли стовима, вежбали смо се у сасвим противној вештини : да о најмањој ствари ваздан иснредамо, јер је ваљало напунити лист. 1 5 година учи се да из једног влакна иепредеш читаво повесмо, а сад под старост учи се да читаво повосмо свијеш у једно влакно. Али шта ћеш ! Човек се мучи док ј» жив. Главно је, ви ћете с нашим лиетом и у будуће бити онако иет-> задовољни, као што сте и до сада. — Поздрав.

ТЕЛЕГРАМИ „МАЛИМ НОВИНАМА" 21. јуна. Беч. По извештајима „Политичке Коресиовденције" на цетињској свечаночти пунолества престодонаследвика Данила изра зио је један говорнигг жељу и очекивање , да ће великосриска идеја у престолонаследнику имати сталног и неуморног номагача. Благодарењу присуствовало је дипломатско тело, носле чега је престолонаследник положио заклетву верности и оданости кнезу Николи, отаџбини, руском цару Александру трећем. Указ о пунолетству наглашује, да престолонаследник за сад неће имати никаква утицаја на државне послове, јер за високи позив мора учити и путовати те да буде самосталан наследвик на случај смрти кнеза Николе. Беч. Буџ тски одбор аустриске делегације већ расправља ван редни војни буџет за Босну и Херцеговину. Сви говорници признали су општи напредак окупираних земаља. — Одбор је на завршетку једногласно усвојио предлог реФерента , да се у одборски извештај унесе извештај о економском развићу у окупираним земљама, те би таЈ извештај био јасна слика бројева о напредовању окувираних земаља под аустриском управом. Калноки је одговорио на интерпелацију о хапшењу галичанског ђака Дверницког од страва руских власти. По извештајима аустриског посланика у Петрограду и генералног консула у Бар шави, Дверницки је ухапшен на граници, јер су код њега нашли 1птампаиих анархистичких списа, у којима се говори да ее у Русији подигло пол.ски устанак. То

по русиим аиконимн еадржи тражење. Истрага је већ довршена. Коначно решење донеће се брзо. Бојни одбор угарске делегације усвојио је ванредни ј ојни буџеа и накнадни кредит.

ПРИПОЗЛАНО* За ствари под овом рубриком уредништво не одговара. Чеди Поиовићу практиканту иореске У нраве. Ви се вепрестано чешете о мене! Шта сам вам натрунио, да ме тако подло вређате? Из вашег тона, којим исказујете ваше нерасположење према мени, види се јасно, да то радите нод импулсом „друштва за међусобно хваљење."Моји су радови признати од далеко компентентнијих и способнијих људи; то сте чак и ви признали нападајући први број „Новога Света:" Жудња Љубинкова, то је лваа иојетска слика\. А поштовани рецезент мојих „Суђаја" г. Јован Грчић у Новоме Саду, казао је у своме реФерату: ЈБубинко је ио моме суђењу и сувише иесничка душа, а осим тога и формом влада као врло ретко ко у нас, те су тако и п Суђаје и му скроз и скроз иесничко дело.. Толико сам нашао за нужно да вам одговорим на ваше насртаје на мене, а даље остављам пошт. читатељима, да оцене мој рад и да праведнији суд о њему допесу, као и то: како ви често ме ■ ате евоје мишљење о људима, које лично не еимпатишете.

Љубинко

_„ДРУШТВ0 СВВТОГ САВЕ" На име подизања „Светосавског Дома" дадоше добровољне прилоге : 1. Стеван ИвковиА и Тан лсије ЈаковљевиА, цигљари, сваки по 10.000 ком. цигаља; 2 Тодор ТерзиК, цигљар, 5000 Вом. цигаља ; 3. Коста ГиниК , цигљар, 3000 ком. цигаља; 4. Оиштина београдска одобрила је беснлатно вађење 1000 кубних метара ташмајданског камена и ослободила Друштво од таксе за вађгње песка с обале дунавске и 5 Пера ПетровиИ бравар, поклонио је 6}нарски шмрк у вредности 120 динара и наместио га на друштвеном плацу о свом трошку. Сем тогм. /)г Никодим Милаш, архимандрит, поклонио је Друштву Св. Саве 150 ком своје књиге „Пропаганда" а Ђг Димитрије ГерасимовиК цослао је 60 коиада „Катихизиса здравља" за ученике светосавске школе. Управа друштва Св. Саве изјављује велику захвалност на овим родољубивим ноклонима. ДССбр. 778. 20. јуна 1889 год. у Београду. Тајник Ср. Ј. Стојковић Председник Друштва Св. Саве Свет. Ниволајевић,

ИЗ ОПСЕРВДТОЈ ?ИЈЕ Београд 21. јуна 1889. год. 7 с. пре п. — 2с. п. п.

Притисак ваадуш- ! 750 47 м м ни Гна 0°1 50,47 м - м -

Температура вавдуха (С°)

Вдажаоет вавдуха (релативна)

751,32 мм.

16°,6

83

21°,5

60

Ветар I правац и јачина) Макеимадна температуЈ.а 25", 4 Минимална температура 15,°1 Време: лепо; по подне слаба непогода. Киша —. јула свега —. СТАЊЕ ВОДЕ За носледља 24 сата од 20 11 о. мес. вода је дошла за 2 сантим. пролав испод куприје 1106 11-04

коликаЈе вода 20 јуна 2-94 21. јуна 2'96

Ред примања по министаретву Министар унутр. дела: сваки дан пре подне од 12—1 часа пре подне. Мин. иностр двла : четврком од 11 — 1 ч. пре подне. Министар војни сваког дана од 11 — 12 ч. сем недеље и нразника. Мин. правде: сваког дана од 9 и по часа до подне. Мин. грађевине; еваки дан од 11 — 12 ч. пре подне. Мин. просв. и цркв. дела петком од 11 до 12 часа пре подне. Мнн. привреде, понедеоииком, уторником четвркои и петком од 11-с преп2е до 1 по подне М-нистар Финанције уторником и петком од 10 — 12 нре подне.

ЛИИМ.ПгШИ^шИшшПИјПшУШШНПШШПИННПИшшиИ!!

К У Р с Дукат 5.66 Наполеон 9.46 Срнеки лутријски 3% лозови 34-80

Ред цензура по новчаним з водима: Привидегована народна банка, понедел>ак* среда и петак. Веогр. кредитни завод уторак и петак. Задруга за међусобно иомагап.е и штедњу понедељак и четвртак Српска кредитна банка понедељак, среда петак и субота.

ДОПИСНЕ КАРТЕ ЗА СРБИЈУ Просте стају 5 п. д., а с пдаћеним одгоором 10. п. д. За међународну преписку 10 п. д. и 20.

ПОШТА И ТЕЛЕГРАФ За писма од 15 грама теж. плаћа се 10 п. д, за Србију, Славонију, Хрватску, Срем, Банат, Бачку и целу Маџарску. За/,устрију плаћа се 15 пр. д. На сваки 15 грама више јошј по 15 пара дин. Писмо може бити тешко највише до 1 киде. Препоручена писма морају бити на средини запечакена. За препоруку плаћа се 20 п. д., а за повратни рецепис још 20 пара.

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА отворена јо сваки дан од 8 до 12 сати пре подне.

Великошколац гражи кондиције. Јамчи за уепех ученика. Упитати уреднишво овога листа.

219