Male novine

лруге масе уирвве «аруши београда Мило- Н в за време, док је књижарка џакаоав ПетровиК пнеар треће класв жсте уп- да с куварицом И пила ШОЉИЦу кара»е; в» пнсара прве кдасе начелства ок- 1 ве. Пошто су овако ОТВОрено Призруга пиротсвог. Ни*ола Ми1осав*евик пи- ј нале, и с обзиром на њихову млаоар другв кдасе истог начедст*а: ал пиеара дост, отпуштене Су ове ПОШТОВатељке четврте **асе министарстаа унутрашљих! узбуњиВИХ лектира уЗ СТрОГу ОПОдеда, Божндар Митровик, писар пете кдасе, мену. нстог мннистаретша; ва ванредног писара ј _ 0 с „б ито лечењв . Госпођа Једруге класе начедства округа ћупрнјскоо ј лисавета Лондон у Инслингтну има а да врши дужност писара ереза парвћин- се д М огодишњег СИНЧића, КОЈИ никад еког, у истом округу, и црима мату из ни ј е имао 0 б ича ј говорити ИСТИну. мат. овога, Спира Станковак ванредни 0на га пошд>в пекару с три панса? иисар друге класе начелства округа нишког а од се враћаше ј авља јућ И да је а хршаоц дуж«ости писара срева власоти- новац и81уби0> Мати сама оде у ду _ ! начког, истог гжруга, по потреОи службе; Кан и пека ка ј 0 ј ј е препоручила аа ванредвог писара друге класе нгчелства да језик де , шов саг д()б овруга чачанског, а да врши дужност пи- јаним гвожђ те да се и:јлечи од сара среаа студеничког, у нстом округу, ж те ђаве навике Мати је мислида прима плату И8 плате среског пксара, Ми- је то доб дство ија гво . Л ош Шкрљић ванредни писар друге класе ^ и ^ ^ ^ језш ц адлеж . начслства округа рудничког, а вршиоцду- ног ју НОше жносги писара среаа љубићског, у истом овруг), по молби; ва ванредног писара друге класе начелства округа пожаревачког, а да врша дужност писара срева илавског, у истом округу, и прима плату аз плате среског писара, Сима Обреновиђ, практикант уараве вароши Београда; аа ванре^ног пнсара друго клаее нач«лства округа београдсвог, а да врши дужност писара среза врачарск >г у истои округу. и прима плату ив плате писара среског, Светолик Неетић практикант иетог срева. Стевану Живковнћу писару друге класе «реза бољевачког, округа црноречког, уважена је оетавка коју је поднео на државну ■службу.

ТЕЛЕГРАМ 2. АВГУСТА. Париз , Државни суд нонменичним гласањем решио је, да су Дилон и РешФор криви за учешће у завери противу државе. Даље са 197 против 10 гласова решио је да је Буланже крив за лионски атентат. Саветовање о другим оптужним тачкама наставиће се сутра. Софија. Председник минастарстиа Стамбулов телеграфском окружницом свима ирефектима иооштрио је своју наредбу, да се у народу саречи свики иокрет у иели ироглашења бугарске независностп. У целој земљи иредузете су мвре да се одржи ред за сутрашњу ирославу стуиања на аресто кнеза Фердинанда МногоСројне деиутације ирвака и официра стигле су да ирисуствују свечаности, којп Ке ове годиче узети веЛе размере. Неосноване су вести да је бугарска влада иредузсла неке војне мере на сриској граници. Еерлин. Данас је врло сјајно испала парада целокупног гардиског корпуса. Поред постројене војске прошао је аустриски цар два нут поред евоје регименте. У част његову био је у аустроугарском посианству ручак, аза тим је цар отишао у Шарлотенбург, где је на мозалеуму цара Вилхелма положио венац. Берлин. На парадном ручку напио је здравицу немачки цар Вилхелм, поздрављајући радосно и од срца добродошлицом аула и „Декамерон," „књига љубави и стро угауског цара, указујући брака," све што јој је било украде- на р а д 0Сан дочек становништва, но лежало )е на столу. 110 исказу ј -• жене чиновникове ово литерарно бла-' чиме _ С У Добили жива израза ого нађено је под душецима, на ко- сећаји пријатељства, које векојима су њене драге ћерчице сањале вима постоји између оба народа. снове девојачке. Изненађена неза- ј Немачки цар завршио је напислуженим прекором, отворено нзјави ј а ј ући у здравље ауС тро-угарзастиђена књижарка строгом госпо-| Ј дину своју сумњу на госпођице кће- СК0Г ца Р а ' деж,г Д ома ЈУначког ри; али је сирота скупо платила ову а устро-угарског друга. Аустросвоју сумњу. Господин отац, који је угарски цар благодарио је товишеверовао својим кћерима но књи-: плим речима на здравици царжарци избаци је заједио с књигама скога брата, на сјајном но на иоље и 1едном за увек забрани 101" <х више не долази у његову кућу. Зна- 3 ДР ав У ® благотворном дочеку.

С I Е С И Ц Е — Пикантна лектира. Нека књи жарка у Берлину опазила је, да јој се од неког времена краду књиге. Неки невидљиви пријатељ читања од неког доба умео је без икаквих сметња да из њене мапе узима књиге и новине. Час је нестајао завршетак каквог страшног романа ; час какво пикантно дело Золино и т. д., док најзад један срећан случај није дао могућности да се пронађе тај невидљиви читатељ. Идући по вароши и иродајући књиге своје, имала је као најбол.у муштерију и породицу једнога железничког чиновника, који ју је увек врло леио предусретао. Кад је књижарка једно после подне понова седела код чнновиикове куварице и брижна лица причада јој о овој невидовној крађи, приступи јој изиенада чиновникова госпођа веома љутито и иозва је да оду до господина мужа. За једним столом; на коме је стајала нагомилана множина књига, прими је господин. Он је претрпа пребацивањима што је дозволила да његовим кћерима продаје књиге неморалне садржине. Веома зачуђена слушала је књижарка ове прекоре а кад је такоуплашена погледала на књиге и новине, у мал није од изненађења пала на под. Све су то биле књиге и новине, које су јој украдене у последње време. Зо-

ству немачке ■ аустро-угарске војске, која је јемство за утврђење мира савезннх држава н цела Европе. Завршндо је тиие што је три пут узвикнуо живео немачком цару, царици ■ царском дому. Париз У државном суду дееница вије дошла на седницу. Суд је скоро једиогла сво решио да је надлежан за све оптужве тачке. За тим је са 206 гласова (шесгормца нису гласиди) решио да је Булавже крив за заверу.

К У Р с

Дукат . . . . : 5 64 Наполеон .... 9.54 1 / 8 Срц. лутр. 3% лозови 34.70

ДНЕВНИК

КАЛЕНДАР Четвртак Православни: В Преп. Исакијв Католички • 15. В. Госпођа Сунцв ивлави у 4 с. 41 Сунде залааи у 6 с, 57, Мена месеца пос. четврт. 7 Дан је с почетка 15Ј* сати а нок 8Ј* али до краја овог месеца дан окраћа ва 55 иин, а ва толико и ноћ одужа. Рвд примања ло министарству Мннистар унутр. двла: сваки дан прв поднв од 12—1 часа пре подне. Мин. иностр. дела: четвртком од 11—1 ч пре подне. Министар војни сваког дана од 11—12 ч. сем недеље и сравника. Мин. цравдв: сваког дана од 9 и по часа до подне. Мин. Грађввиие; сважи дан од 11—12 ч. пре подне. Мин просв. и цркв. дела петком од 11 до 12 часа прв подне. Мин. привредв, понедвонином, уторником чвтвртком и петком од 11-с пре подне до 1 по подне. Мнниетар Финансије уторником и петком од 10 — 12 пре подне.

Пошта и телвгра® За пиома од 15 грама тек. плаћа се 10 п. д. за Србију, Славонију, Хрватску. Срем, Банат, Бачку и целу Мађарску. за аустрију плаћа се 15 пр. д. На сваки 15грамавише још по 15 пара дин. Писмо може бити тешко највише до 1 киле. Препоручена пиема морају бити на средини запечаћена. За црепоруку плаћа се 20 ц. д. а за повратни реценис још 20 пчра.

Поштанске упутнице. До 500 динара поштанском упутницом, а 150 путем телеграФа код већих пошта. До 200 динара поштанском, а 100динара телеграф. упутницом код мањих пошта.

Народна бнблиотека отворена јв сваки дан од 8 до 12 сати пре подне.

јући да је невина књижарка сад по дигне кривичну тужбу против обе младе „даме" и тако обе госпођице кћери, онтужене за крађу, стајале су пред кривичним судом. Јецајући признале су крађу обе девојке, од којих ниједна није допрешла шеснајесту годину. Крађу су вршиле тај-

од стране становништва, на великој срдачности у средини вервога савезаака, надоказаном исгиис1сом учеш >у, подиже чашу у ерећу и здравље нријатеља и савезвика којв му је тако бли зак срцу, и нераздвојном брат-

Дописнв картз за Србију Просте стају 5 п. д. а с плаћеиии одговором 10. ц. д. за међународну црепиеку у 10. п. д. и 20 Фијакерискв таксе Но вароши дању : за четврт сата 1 динар^ за пола сата 1 и по динар. за 3 четврти сата 2, за цео сат 2 и по динара. КоЋу двогуба цена. Де станица железничкс и парабродскв, и обратно, за четврт сата 1 динар. За сваки чстврт сата више по пола динара. У Топчидер и натраг 6 динара задржавајући се 2 сата од поласка до повратка. За сваки четврт сата више по пола динара.

3« вшнб» 10 джн. за 4 сата Наћу до жммнич. и парабродон« отаннцч и обратно за свакн сат по 3 дннара. Ноћу у топчидер и аиноградв 4 динара на сат. Но*у 00 рачуна од 1 Маја до 1 Октомбра од 8 сати у ввче до 4 сата у Јутру, а од ! Октоибра до 1 Маја од 7 сати у ввче до (> сати у јутру. Цона јо >а «01ид1У иота какар се и више мх возило. За 1»Ки и манки прт*аг по пола дкиара од комада.

Такса ва желелничкв носача 0д изша до отправништоа пртдага вапр тљаг или аа ручне ствари до чекаоницв в жвлезничких кола, или само из чекаоницс до желез. кола 5 парг дин. од комада. Од издаза до отправништва ва пртљагс преко 25 кила по 30 п. д. од комада. Путначки пртдаг од ивлаза или ручнл петљаг од истог, 15 п. д. но комаду. Од моста издавања до места вожњо з пугнички пртљаг преко 25 кила 3 5 п. ди п* комада.

ТАКСА 3 А АМАЛЕ За тежину до 60 кила од параброда до: дању но'к> кола на станици .... 0.50 0.60 п. д Хотел „Крагујевац" . . . 0.60 0.80 „ Хотел ,,Национала" . . . 0.80 1.— ,, „Гранд-Хотела", „Круве", „Краља", „Грч. Краљице" „Русије", ,.3лат АнЈђела' ,Касине", ,,Парива". ,,Балкана'', „Руске Круне*, ,Топа", „Злат Прага" . До „Веиеције' 1 „Босне" „Лимана" „Европе" . . до и Жиров. Венца", . . до „Велике Пиваре" . . до г Тобџиске пијаце" . . До прнватних иућа и обратно 1-40 1-60 1-50 1-80

1.— 1.30

1.25 1.50 0 80 1 -30 1 — IV.0 1-25 1-50 1-50 1-80

За зварт савамалски , „ варошки . „ „ теразиски , „ дорћолски „ „ врачарски „ палилулски

1 1 1-25 1-40 1-в0 1-60

22'- Ноћ се рачуна од Октобра, до Марта ол 6 с. у вече до 7. с. у јутру. ТАКСА ЗА СЕЧЕЊЕ ШУМЕ ОПШТИНСКЕ И ОПШТЕ НАРОДНЕ

12-63 ди:\ 8-42 ,, 1-27 „ 0-43 „ 3-37 „

Велико дрво роднв горе . . Средље „ ,, „ • • Дрво за обичну греду . . Рог, метак, баскшја . . . Велико дрво неродне горе . Средн.е дрво неродве горе . . 211 ,, Рог, метак, баскија .... 0-21 „ Мечија леска велика .... 42.10 д. Мала лескс не смв се сећи Пруће од 100 ком. 8а продају 0-43 д. Велико дрво има цречпнк 63 еантимет Средње дрво има цречник 32 сан. Обична креда иаа пречник 72 сан.

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА отворена сваки дан од 8 до 12 сати пре подне.

ТАКСА ЗА ВСДОНОШЕ Савамалски кварт до ч "С .ме снрам миш старства грађевина 25 п. д, Савамала и сваки одсек на вису, вар 1 • пнси и теразиски кварт, запад. врачар, к-.рош капија по 40 пр. динареки. Осталс улице по 50 п. д.

Траже се три до пет дечака за распродаван? „Малих Новина". Упитати у Уредништву.