Male novine

Од речи до речи ово писмо овако гдаеи : Поштовани Госиодине ! Пре неколико дана био сам код вас, и молимо вас, да поклоните коју количину цигаља Друштву Светога Саве за зидање „Светосавскога" Дома. Ви сте ми изволели казати, да ћете ми одговорити кад се будете договорили са вашим старијим братом. Учитиво вас молим, да ми изволите јавити за колику номоћ може Друш тво Св. Саве рачунати с'ваше стране. Ово ми је потребно да знам, ношто ће се зграда скоро ночети зидати. Одговор изволте угштати на стан ДруШтвени. Содличним поштовањем Подпредседник Друштва Светог Саве Мијаило М. Бошкевић 19. Јуна 1889. Београд Господи Браћи ЂорђевиКима трговци на Сави На ово нисмо и ако нисмо ништа одговорили, на велико наше удивлење читасмо у 197-ом брају „Малнх Повина", који је 7-ог Јула тек. год. изишао, како ми 25,000 цигаља друштву ириложисмо. Уаипта смо се шта ово све значи, и какова је то дрскост да неко други код нае живих, хоће на еилу да раснолаже са нашим имањем. После тога једном приликом видевнш се један од нас са г. подпредседпнком унита га ; шта све то значи; а он одговори па бар 10,000 даћете нашта одговор одобравајући није сљедовао. Ето тако је у ствари било. Писац те нотице ономадашњс, који онако безазорно нае напада ни криве ни дужие, може бити уверен, да у нама, и ако простим трговцима, пма више и патриотизма и поштења но у њему који већ по томе, што евоје име крије, иоказује своје необразовање. Да л од наших обећања у оиште држимо рачун, апелује на нашу прошлост и на наше од више година кретање са трговачком радњом иа београдској пијаци и млогим већим трговачким местима на страни. Изразе: Милијонари, такви не срби утрли се, и још које какве гадне изразе у нотици,™са нрезрењем и гнугпањем одбијамо. Хоћемоли ми, кад, шта и колико цруштву Св. Саве. приложити или ^ грл та гЈг «:»ттта лтвап • тггт чта.и

што смо нагнани, да истом Друштву морамо рећи, да му ни мало не прави части, кад овако необразовапи људи, као што је писац нотице ономадашње, иза леђа Друштвених, а бајаги у његову корист, поједине грађане безчасте и нападају, као што је овај немио случај с нама. Ово је и у овоме је наша изјава на поменуту нотицу „Малих Новина" од прошле суботе. 28 Августа 1889. у Београду. Бра^а П. Ђорђвгић.

ПРИП0СЛАН0*) *) За ствари под овом рубриком уредншптво не одговараУревништву „Ма1их Новина" „Припослано", у бр. 249, „Малих , Новина", као и све раније, што је 0 мени писао у „Малим Новинама" мој шурак, Д. Катић, сматрам као напаст јед <у, коју предводи слеио безумље писца, а ио нарочитој наручбинп са стране Ј Из овога разлога нећу више са њим I ништа јавно да говорим, јер ми то | мој положај и углед забрањује. Међу тим за клевете и увреде ј части, нанете ми у горњем прино( сланом, ја сам поднео тужбу управа 1 варошиБеограда,која је по реду трећа : досад. | Њему сад остаје ирема овоме на ^ вол>у, оћел и даље газити у понор ј неморала, у који је на путу штампе већ дубоко загазио, или ће стати да сачека резултат судских пресуда, које ће иосле.бити у исто време и мој одговор за све. Молим уредништво да ово неколико речи у своме листу отштамна. Са поштовањем

\ то Је наша ствар;

али жалимо,

Ст. Грујић проФ вој. Акаде-ије. -<>0 ДРУШТВ0 СВ. САВЕ Захвалност На име подизања Светосавсаега Дома управа Друштва Св, Саве добила је још и ове добровољне прилоге : 1. Од г. г. Ђор(уг и Сгевана браће ПантелиКл 100 дии.;

2. Од г-ђе С<ф"ј*> И< тоагЉсе и Др. Ђоке ПетровиГт из Паланке, по 10 дин.; 3. Од. Милорада ПетровиКа, директора Књажевачке гомназ 5. дин.; и 4. Од Н. Н. из Бојводине 4 дин. За Лутрију Друштва Св. Саве поклонили су : 1. Јовпн и Мглутин, синови Т<>х. Марко иИ", трг. једиога коња (понеја); 2. г. Алекса СавиЛ трговац, мермерни сто из свога мајдана Ропочевачког; 3. г. Јечта М. ПавловиК и комп., металну вазу за посетнице и мали ормачић за цигарете; и 4. г. Михаило Милованочић, тргов., један албум. Управа Друштва Св. Саве изјављује велику захвалност на овим родол.убивим поклонима. Бр. 1139. 28 августа 1889 год. Београд. Тајник: Срет. Ј Стојковић Преседник : друштва Светог Саве Сзетомир Нииолајевић

ТЕЛЕГРАМИ 29. авјуста. Веч. Из СоФије јављају, да је бугарска влада иозвала на војена вежбања седам пукова ре зервиста, махом из источне Румелије. Из софијског округа није нозвана резерва. Наређена је регрутација и биће око 20.000 војника регрутовано. Занибар. Немци су нрокламовали Строгу блокаду судана, где се очекује Судар. Енглески кон зуларни . агент известио је трговички свет, да је Таус осућен за казну у судан.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ Од септембра настају редовне нре ставе, по четири пута у недељи. У суботу 2 и у недељу 3 сентембра представљаће се: „Јован Капетан", драма упет чинова, од Шарола

Ломона, превео с Француског М. ЂГлишић (први нут) Представе почињу сад тачно у седам сахати у вече. ЋХ ЂГ Ђ» С

Дукат . . . . : 5 64 Наполеон .... 9.43 Срц. лутр. 3% лозови 33.—

ДНЕВНИК

КАЛЕНДАР Четвртал Нравое.тавни : 29 Уе. гл. 1ов Кре. Католичкж • 10. 'Тикода тол Сунце излази у 5 с. 16 Сунце вадази у 6 с, 19 Мена меееца ное. четврт. 7 Дан је с почетка 14 х / 4 сати а но^ 9 3 / али до крзја овог меееца даи окрака за I 1 / мин, а за толако и ноћ одужа.

Чв©> СТАЊЕ 80ДЕ За последња 24 сата од 29—30 ов. месеца дошла је вода са 6 сантиметара. колика је вода 29 Августа 2 40 30 , 284

пролаз испод кудрије 11.60 11-66

Поштанске упутнице. До 500 динара поштанскои уаутницом, а 150 цутем телеграФа код већчх погап. До 20/ђ" дачлрл цоштанеком, а 100 д-мара те.гегра«. уауиицом код маљих пошса.

ТАКСА 3 А АМАЛЕ За тлжлну до 3) ««ш о( 111)16)) да до: дашу ноЂ ,у

кола на станици .... Х^тел „Крагујевац" . . . Хотел ,,Национала* . . . „Гранд-Хотела", , Круве", „Краља", , ; Грч. Краљице' 1 „Русије", ,.3лат Анђела 1, ,Касине", ,,Параза". „Валкана 1 ', „Руске Круне", Топа' 1 , „Злат. Прага" . До ,,Венеције - ' „Босне" „Димана" „Европе" до „Жиров. Венца а , до „Велике Паваре" до „Тобцаске пијаце' .

0.50 0.60 п. д 0.60 0.80 „ 0.80 1,— ,,

1.— 1.30

1.25 1.50 0'8~> 1-30 1 — 1-30 1-25 1-50 1-50 1-80

славом убилца — рече ђенерал иодругљиво, и узе ходати 110 соби. — Кнез плану : — Заиста, ја се морам дивити вашој дрскости, господине ђенерале. Сам злочинац и убилац, он говори о туђој убилачкој слави! Каква дрскост!.. . Али нека! Дакле хоћете јавно убиство? Учинићемо вам по вољи. Чујте ме самојош ово. Ваше ствари стоје овко: Можете погшти отров. У том случају прави узрок ваше смрти остаће тајна за народ. Ви знате како дејствује ваш отров. Стегнуће вас у гуши. Боловаћете 2—3 дана Умрећете привидно од гушобоље. Ми; посвећени у ствар, нрикрићемо ваш злочин, не вас ради, но земље ради, да но Еврони не пуца брука како су у Балканији први ђенерали отровници, убице и издајници престола. Ми ћемо вас службено ожалити. Објавићемо вашу смрт свсчано. Лекари ће издати сведоџбе да сте ум]~ли од гушобоље. У службеним новинама ожали ће се смрт нрвог ђенерала балканиског. Саранићемо вас о државном трошку. Умрећете као велики државник. Име Ке вам остати чисто, светло. Наш јединац наследиће неокаљану успомену свога оца. То је милост коју вам чини ваш гонодар, коа-С I.. радили о глави; ту вам милости ј/ишим јц . (НАСТАВИДЕ СЕ)

ТИНГ-Т0НШКА 0ПШТИНА одломак једне кинеске приче

(СВРШЕТАК) — Од куда ти то ? упитам пандура. •— Узео сам из заседања, одговори пандур. Има већ две године како ти табаци иду из руке у руку. Читају их и кметови и одборници и преседник и нисари и извршитељи, ама лепо, баш сви редом. Нема дана кад их бар десеторица не прочитају, а читао их је до сад свако бар по сто пута. Да умем читати могао сам их и ја нрочитати не стотину већ и хиљаду пута, али пусто не знам, а свс ме нешто копка да дознам шта је у њима. Мора даје нешто врло важно, кад хоће сви на намет да га науче. Ето, зато их донесох теби, прочитај па ми кажи штајеуњима — само, молим те, да остане међу нама. — Немај бриге, рекох ја, седи, прочитаћу их одмах, нема много. Читао сам их гласно Последњи редови били су тако измрљани и искрзани да их нисам моЈао нрочитати.

— Доста је и то рече пандур. Него, знаш шта ? Ја ове табаке нећу ни однети у заседање. Чини ми се ови наши баш из њих „ваде нлан" за водовод. До сад је и код нас ишло готово све онако као што тупшне. Остало намје још само да носкапамо од жеђи, а ако они ово и даље ушчитају, доживићемо и то. Право велиш, рекох ја пандуру, остави их мени а ја ћу гледати шта ћу с њима.

* * *

Што је за малу децу нож, то је за нуеке људе рђава лектира; од најбољег човека начини сметењака. Ја сам тврдо уверен да би ствар с нашим водоводом стојала данас сасвим друкчије даније несрећним случајем ова прича доснела у руке нашим општинским старешинама. Прича се више не налази у њиховим рукама, и ми ее можемо надати да ћемо добити водовод нре но што будмо нагоњени да демонструјемо на кинески начин. „у . Мвзартим.

<20К>