Male novine

новина без цензуре, имамо да додамо још и ово : Ако господа из министарства хоће да не доносимо из страних листова оно, што су она забранила, онда нека нам свако јутро у 8 Јсахати јаве који су страни листови забрањени и зашто су забрањени, на ћемо ми онда моћи да видимо да ли има места да такву једну забрањену вест не саопштимо и у нашем листу, и ако је саопштимо, то у каквој Форми. Или ако би таква вест била напад на земл>у и понижавала је, да јој достојно одговоримо. Ове дот *е, докле госнода из министарства не уведу тај обичај, ми не можемо знати који су лист кабранили, и, што је главно, шта су и из каквих разлога забранили, и ми онда морамо доћи у незгодан положај да то нрештампамо. * Роништена забрана. Суд вароши Београда 1едногласно је решио, да нема места решењу управе вар. Бе ограда, којим се забрањује 284 бр. нашега листа, те за то наређује да се поменути број нашега листа пусти. Решавали су преседник г. Мојсиловић и судије гг. Паја Јанковић и Анта Боди. Лист је дигиут из полиције, и ми ћемо га данас разаслати нашим читатељима.

Интерпелација, Чујемо да ће неки посланици у скупштини иитерпелисати владу због великог гоњена штампе. * Народна скупштина. ^БереФикациони одбор још није свршио посла око прегледања посланичких пуномоћија. Сва је прилика да ће идућа седница бити у суботу.

ИЗ БЕЛА СВЕТА — Лудвигслуст. 2 овога месеца руски цар и велики кнез Ђорђе са свитом стигли су у 8 часова и 25 м. амо у дивно окићену станицу где су их дочекали велики војвода и остали кнежеви. Почасну стражу вршио је 17 драго нски пук и музика је свирала руску хвмву. Цар и његова свита ушли су са влаком у перон који јебио бенгалском ватром осветљен где су срдачно поздрављени а за тим одвезли су се у замак где су одсели. У 9 часова био је дворски ручак. Данас изишао је у лов. При ручку седила је десно велика војвоткиња мати и велики кнез Владимир, лево велика кнегиња Стана и велики кнез Ђорђе, спроћу цара велики херцог и херцогиња Единбург. Здравицу је напио на Француском језику велики војвода за срећу цара и царице руске. — Руски цар у Берлину. Здравица цара немачког на руском језику, била је следећа: Код свечаности данашње, која се искључиво тиче Пука, који има своју славну и јуначну прошлост, а/које је гае® у средини Пука, подсећа нас на пријатиу прогалост. Та прошлост подсећа нас на даље мога пок. деде као млада ОФицира када је у битци пред непријатељем добио одличије велики крст Св. 'Борђа. И за то пије на подсећање ■ бејух храбрих војсака и иије у здравље оних, који су заједнички војевали код Породина; није у здравље оних који су јуначки борили се код Севастопоља и Плевне. Ја вас позивам; да наиијемо у здравље напшх другова руске војске, ^»ура. Ц а Р руски подарио је кнезу и грофу Биз арку своју слику у лепом. и богатом украсу која је уметнута на кутију и овај поклон предаб им

је домаћи министар Воронцов. Немачки Цар подарио је Воронцову орден Црног орла. И ако није бшо никаква политичког разговора између цара руског и Бисмарка, ииак сматра се овај састанак као знак иријатељства. Околина кнеза Бизмарка изражава се повољно о здравицама. С друге стране опет наводе, да од дана оног разговора кнеза Бизмарка са царем руским у јесен 1887 г. иостоје ипак затегнути одиоси. У осталом о овоме очекује се службена потврда. Политички листови уошнте држе. се у резерви. „Национал цајтунг" констатује, да Немачка увек иотпомаже легитимне интересе Русије на балканском тропољу. Но и ако цар и Гирс теже за одржање мира, томе нротивно говоре и раде нанслависта, јер онај одлазак Долгорукога у СоФију говори у прилог тих т ежња, а противно жељама руског цара. „Восише цајтуи^ мисле, да држање Аустрије, Италије и Енглеске у иогледу Бугарске неодговарају интересима Русије, али ће Бизмарк односно Немачке изјавити руском цару повољна уверења, али за то требају се у Русији одвикавати, окривљавања немачке за све што се на оријенту дешава. Немачка не ирипада оним државама, које сматрају да бугарко питање заниње с руске стране. Заказапи лов, због јаке кише није држан. Свечаности обављени су у најужем кругу породичиом. Оптптење цара руског са великим херцогима, врло је интимно. Одлазак цара из Лудвигслуста још није одређен.

ПИСМА УРЕДНИШТВУ

Госиодипе. уредниче, У броју 283 вашег цењеноглиста од 2 ов. м, а под рубриком: „Београдске вести" стоји измеђ осталога: како је под 6 окт. по новом календару телеграФиСано из Београда иарискоме „Тан-у" да је образован један одбор да брани права Краљице Наталије; како је тај одбор др жао евоју прву седницу код госп, Данићке супруге бив. дигшоматског агента у С офији ; како је одбор састављен већим делом из жена и девојака, и како су међу тим више особа као г. ђенерал Хрватовић, ја, владика Никанор, нрота Павловић и млоги други присуетвовали тој седници, која је трајала до 2 сата ујутру итд, Ма да сте ви г. уредниче ту нотицу парискога „Тан-а" са резервом донели ја ииак налазим за потребно да вас овим учтив оумолим да у вашем листу оштампате ову моју изјаву. Поменута нотица у „Тан-у" сасвим је неистинита односно мојега имена, јер ја, не знам ни за какав одбор у номенутој цељи, те према томе ни сам могао ни учествовати у каквој његовој седници, а немам ни потребе да тим начином браним право Краљице Наталије, потпто се, као народни посланик валазим у подеснијем положају, са кога могу боље бранити право Краљице Наталије, као српске јјдржављанке, ако би ко год на та њезина права која јој Устав даје хтео да нападне. Примите г. уредииче уверење о моме поштовању. 3 октобра 1889 год. у Београду. И. Лешјаиин ђенерад

ИЗ БАЛКАНИЈз — Одлазак кнеза Фердинанда. Из СоФије пишу „Балк. Кор." ово : „Тајни одлазак кнеза Фердинанда дао је иовода најразличнијим комбинацијама. Говори се да Је кнез држао ово своје нутовање у тајности с тога, шт ! се бојао ненријатног сусрета с бугарским ^емигрантима. С друге стране, вели се, да је то чинио за то да би избегао игнорисање од стране српске владе, која га не признаје као владоца бугарског. Кнез је отнутовао ио савету неких страних сила, а том путовању цел је, како једни кажу, да задобије извесие утицаје у корист његова нризнања, док други на против мисле, да он путује за то да би показао како је његов положај толико учвршћен, да без онасности може неко време осуствовати из земље. — Неистинита вест. „Цариградска Агенција" јавља како је овлашћена да изјави : да је са свим неи-а тинита вест, пронесена по новинамода је енглески лосланик Уајт у последње време ангажовао Порту да узме у оцену бугарско питање. Уајт у ногледу бугарског питања није чинио никакве кораке код Порте.

— Одобрава ее ошптинн жупаљској среву беличком, округу јагодинском, да може ој својих грађана покупитипо сраамери плаКања непосредног пореаа, прирез од 2912-41 динара уз оба полгођа ове 188819 рачун. годиие, и тим новцем педмиритирасходе по бухету свом, састављеном за исту рачунску годину. Цветко Томић, каеапин из Зајечага, помилованје од шхакаи.а новчане казне у шест динара, на коју казну осуђен пресудом начелства округа црноречког од 15-ог јула ове године Бр. 8800. због полидијспог истуоа Светислав Иепић, учитељ|нз Мијамовца помиловаан јеодгиздржаља петнајсто-днеиног™ватвора' на коју је казну осуђен Јпрееудом начелства'среза брзопаланачког, јод 1-ог авгуета ове године бр. 5570, вбог нолн|

циског иступа.

1

ПРИООСЛАНО*) *) За ствари под овом рубриком уредништво не одговара. Мојим иријатељима. Питају ме млоги: пгта је са мојим новим позориштним комадима: „ С ушто их је наградила Матица ј Српска у II. Саду и „Шта вл'*ст' може кад жо^е", које сам предао Управи крал>. српског народног нозоришта ради приказа. . Одговарам свима: да сам оба: моја комада узео натраг од Унраве. За што сам то учииио, као и о Другим стварима, говорићу у иарочитим чланцима: Позориштв и његов интандант. Овде само то кон- ј статујем: да је тешко сваком дру- ј гом књижевнику конкурисати аутору:: „човек испод вешала", и члану за : реФормисање свештеничког стања у Србији? ! ! ! Ја ћу се иотрудити, да верно пред ставим све оио, што је чињено и што се чини у нашем позоришту, од кате је интендант г. Милорад П. Шапчанин. Дотле молим моје пријатеље да се претрпе, јер скупљам градиво за тај посао, који није баш тако мали, према делима и г раду г. Милорада П. Шапчааина и његовог деснокрилног благајника. I—X 1889 год. Београд. Љубинко -<8 II ОСлужбени гласник — Одобрава се општини здакуекој, у среау пожешком округу ужачком, да може од својих грађана покупити, по српзмерп вла-! ћања н .-поерадаог нореза, крирез од, 4018 дин.'у8 оба падогођа ове 1888Ј9 рачунске год и тим новцем подмирити расходе но буџету свом еастављеном за иету рачунску годину— Одобрава се општини десинској, у.сре зу рамоком, окр. пожаревачком, да може од својих грађана покуиита, по сразмери плаћаља неЦоередног пореза прврев од 1508 20 динара уз обз полгбђа ове.ј!888|9 р&чунске године, и тим новцеи подмирити расходе по буџету свом, састављеном аа исту рачунеку годкиу. ; — Одобрава се општиви дубничкој. у: срезу ичињевом, « кругу врањеком, па^мо- | же, од својих гра ^ааа ноКуМтк, по сразмери маћања в>.<иосредиог норегЈа, нрирез од •2':40 дин уа нг.лЈ-оћа обе 1888Ј0 рачуиеке ; гол!'.':е, и т'им .'овцвм подиуввхи. расходе • по буџету евом, састављм,тм.,аа исту рач.. годиву.

ДРУШТВ0 СВ. САВЕ

Захвалност На име подизања Светосавског Дома упр«ва Друштва Св. Саве добила је још и ове добровољне нрилоге: 1. Од трговачког Е.снФ.а из Смедерева 200 дин. 2. Басилија Павића, свештеника стублинског окр. ваљев. 1<г40 дииара. 3. Светозара Велицког књиговезца из Београда 5 дин. • 4. Петра Пандуровића предузимача из Београда, 4 кола шљунка и 1 џак цемента, 5. Саве Крстића трговца из Београда, 10 ком. растових греда. Сем тога управа је добила још. и ове поклоне; 6. Од Т>. Б. Милошевића застунника Најдлингера, 1 шиваћу машину; 7. Од Димитрија Петровића златара из Пирота, једну сребрну кашику и 8. Од Лазара Ивковића адвоката из Зајечара 1 гвоздеии иредвратник На овим родољубивим поклонима управа Друштва Св. Саве изјављује своју велику захвалност. ДСС. Број 1269 30 сеитембра 1889 године Београд. Тајник: Ср. Ј. СтајковиЂ Преседник : дурштва Светог Саве Светомир Николзјевић

к у ар с

Дукат : 7д 5 Наналеон .... 9.59 Срц лутр. 3% лозови 34.50

ЗАСЕБНА ЕУТгА са баштом на ћошку улице Симине и Доситијеве, испод иозоришта иреко пу та куће г. Пироћанца, издаје се одмах или од Митровдаиа иод кирију. Иста је снабдевена са свима могућим удобностима, за веће нородице А издаје се и носебице горњи шш долњи снрат. За услове треба се обратити. Костк СтеФ «ивви1ја 6;2--6 'Тераштје бр. 61, ххххккскххх