Male novine

БРОЈ 218

ГСДЕКА III

ИЗЛЈШ СВАКИ длн

БРОЈ 10 П. Д. ЦЕНА 8А СТРАНЕ ЗЕМЈБЕ НА ГОДИНУ 30 ДИНАРА НА ТЈО ГОДИНЕ 15 „

НА О МЕСКЦА

.... 9

XI ГЕТ1Т ЈОШИ

дневни лиет за свакога Претплата из унутр. полаже се само код пошта За Београд нема претплате .ЗИСТ СЕ ПРОДАЈЕ НА БРОЈ 1»

ПиСМА И РУКОИИСИ ШАЉУ СЕ ВДАСНИКУ ,.МАЈ1ИХ НОВИНА" ЦАРИГРАДСКА УЈШЦА БРОЈ 6. Претплата се прима код свију пошта у Србији ПЕНЕ ОГЛАСИМА На првој страни од петитног реда 20 пара дин. а на четвртој од петит реда 10 пара дин. ПРКПОСЛДНО СТАЈЕ 50 ПЛ?Д ДИН. ОД ПЕТИТНОГ ?ЕДД ТГТШТ1Р тгттттттп ЈммШИлм тЈтЈ) X

ОГЛАСИ ЈЕВТИНО И СА СЛИКАМА

ЗА СВАКО 0ГЛАН1ЕЊЕ Н-1 ЛТ.Л СЕ ДГЖАВНЕ ТАКСЕ 20 ПАРА ДИН.

ВЕЋИ ОГЛАСИ 110 ИОГОДБИ

4 4 4 4 4 4 4 4 4 4

!а СВ01 Г

ФОТОГРАФСКИ АТЕЉЕ у БеОграду први и најбоље уређен и да сам за свој солидан рад одликован од Његовог Беличанства ЕЗраља АЈ1ЕКСАНДРА и одзивом поштоване публике. Не жалећи огромне издатке, ја еам набавио најновије и најсавршенцје Фотографске апарате шј нрве руке Париаа, иа и најбоље раденике из иностранства тако да сам у стању све оно што се у Паризу и осталим европским ирестоницама ФОтограФијом постизава и сам данас овде иостићн. Још ми је част до знања ставити, да са Фотографијом, ма како оне биле мале и старе, увеличавам до природне величине а тако исто израђујем их и са масном бојом. Сада је лепа прилика, да свака породица, која има слпку свог драгог покојника, да може код менс умереном ценом добити слику и у нриродној величиии а израђену са масном бојом — како захтева. С поштовањем Л. Лецтер краљ. срп. дворски Фотограф Београд, Терашџа, проко од кварта теразиског. 0, 11, 12.

Приликом мог премештаја за Ниш, свима пријатељима и познаницима — срдачно збогом — до виђења. Емилиан ВелимировиЂ 613 1—3 шеФ магазина с. д. нс.

Народну гостионицу у Смедереву издајем од 1. Новембра ове године иод кирију. ТЗор^е Чобановић. 611, 12, 19, 26.

Велики број ^ пријављених млађих, као: собарица, куварица, служавки ^ и покућара и све врсте у ^

опште има

БНРО код „ШЕРКУРЛ на зеленом венцу. 584, 9—10

I

НОВА ШТАМПАРИЈА ПЕРЕ Т0Д0Р0ВИЋА преиоручује се штованој пуб.гици за израду сваковрсних штамиареких послова. Израда је ванредно лепа и укусна, а цене су за 20 од сто јевтиније но ма у којој ерпској штампарији. Нарочито се преиоручује гоеподитрговцима и гостионичарима за израду ствари које н>има требају. Новнани заводи и општине из унутрашњоети биће послужени брзо и тачно за све, што им иотребује, а штампарија гарантује за брзу и тачну израду. У Београду све иоруџбине предају ее у нашој канцеларији „Балканија", Цариградска ул. бр. 6., спрам „Коларца"; а из унутрашњости све поруке ваља слати: Смиљеву, штампарији Пере Тодорови^а Београд.

Је трговина Дајмака.

Кладовскогтазе добила Браће К.

X

X

■ЧнгичмрДОБНИХ СТАН0ВА за самца или омање породице, с једном, две иди више соба; намештених или без намештаја, има од-

мах за давање под кирију у мојој новој кући. Упитати у „Балканпји" или потписанога. Пера Тодоровић.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ

„Новое Времја", лист што излази у Петрограду, донео је у свом 5182 броју ову бслешку: „Узбуђењ.е које је у Грчкој и Србији изазвано поставл>ањем бугарских ениекопа у Македонији, не само да се не стишава но на против постаје све јаче. Грчка штамиа, нс изузимајући ни владину, говори о постунку Порти номврло енергичнимизразима „Палингенезија" и „НеаФинемис" изјављују да се јелинизам с његовом вером и правом газе ногама и да је време спремати се на отпор. ,,Л1то се гиче српских листова, они између остадога, као што је већ јавио телеграм, траже насноставл.ање српске патријаршије у Пећи. Бранећи енергично тај захтев, „Срнска Пезависност" додаје да се у националној агитацији у Македонији Србија мора енергично борити е Бугарима и да тамо ваља подизати што више школа. По себи се разуме, да при томе не треба губити из вида даљи развитак срнске војне снаге. „Нсзадовољство сриског народа због издавања бсрата бугарским енисконима у Македопији, напрсдњачки листови употребили су за толико исто непоштене колико невештс и жалосне нанаде на Русију. „Бидело", лични

орган Гарашанинов, труди се да докажо, нозивајући се на тај догађај, да Русија као и пре више симпатпше Бугарима но Србима, у шта ће се Срби уверити, чим место Фердинанда заузме кнез, новољан Русији. У том истом смислу говоре и „Малс Повине", које се позивају на давно заборављену (!?) карту, коју су издале „Славјанскија Извјестија", те да увере Србе, шта имају да очекују од „браће Руса", који сматрају Македонију и Стару Србију као својину бугарску и на тај начин вређају најсветија осећања српског народа." Ми смо ову белешку „Повог Дремена" донели целу од речи до рсчн, а у идућем броју вратићемо се на њу. * Збор. Друштво „Радничка Једнакост" држаће данас ванредан збор у каФани код „Железничког Моета", код три кључа. На дневном реду је: Говор о потреби удружења; Читан.е и објашњавањс друштвених нравила; уписивањс у чланство ; иредлози. Збор ће ночети у 3 часа после подне.

Нема упутница. У Главној Контроли нестало је 100.000 комада употребљених поштанских упутница. Друтптво „Св. Саве", како чујемо, било се обратило Гл. Контроли за нониАтене марке са упутница, али му Контрола није могла за онда одговорнти захтсву, јер по тим упутницама још није била свршила рачун. Кад је дошао ред на те упутнице да да их прегледа, упутница нигде ни од корова, неко их украо, а украо их због ноништених марака да их прода. Нека је на свакој унутници било бар по 2 ноштанске и једна такссна марка, па би то чинило 200.000 ноштанских и 100.000 таксених марака. * Ужасно. По вароши се говори, да је један бив. народни носланик на нрошлој ванредној народној скуштини издао Бугарима сву тајну предмета и разговора у зимушњој тајној седници народне скупштине. Тај човек био је члан радикалне скупштинске већине, зет је једнога министра и преседник општнне у једној нограничној источној вароши. 1.ад су нишки радикали за ово сазнали и уверили се о истинитости, поелали еу свог нарочитог човека да поменутог носланика оптужи влади и главном радикалном одбору. Ми ово бележимо с резервом, онако како смо чули, не Еупуштајући се у даља разјашњења, јер нам се крв мрзне у жилама и од саме помисли, да се мсЈ>у Србима, на још међу посланицима, може наћи људи, који ће државне тајне своје земље издавати непријатељу, * Ухапшен без решења. Ономад је комесар железничке београдске нолиције г. Рашковић ухапсио и без решења затворио Максима Димитријевића из Тетова. Онмује прво уканцедарији оаа,гио неколико шамара и беа решења аретресао.