Male novine

путовао до Београда и изишао. Алексијевић му је причао како је дошао за некакав угаљ, па ако му посао испадне добро, да ће „ванџирати" и да га неко чека у Београду. Атентатор вели да не познајетога господина, ма да је у својим испитима код иследне власти много говорио о њему. Мијаило Илић из Лесковца , 32 године, ужарски трговап поознаје атентатора али му не зна име, јер су заједно путовили лађом. Не зна да ли се атентатор с ким састајао на лађи. Атентатор му је причао да иде из Букурешта где је био код брата на виђење. Имао је карту до Оршаве, али јд после продужио пут. Сведок му је дао шешир, јер је његов био пао у воду. Прочитан је испит сведока код иследне власти, код које је сведочио што и овде на суду, с тим да му је атентатор говорио да је из Ваљева и да је атентатор слободно ишао по лађи и улазио у другу класу. Атентатор му је говорио како ће због посла ићи у Земун. Љубица, удова Здравка РајковиЛа, 32 године, неосуђивана, говори тако да се ништа не чује; вели како је на лађи чула име „Павићевић". Пашића познаје из виђења, али се не сећа да ли је био на лађи. Није видела никаквог господина у засебној кабини. Прочитан је њен исказ код иследне власти, гдеје рекладаје при вечери виђала неког господина обријана, коЈИје понашања отменог и при плаћању говорио келнеру српски. Тај јегосподин био повучен. Сведок остаје при томе исказу. Заклеће се. Дангубе не тражи. Живко Ђогдановић , бакалин, није дошао. Прочитан је његов испит код иследне власти, где је сведочио како је путују ћи из Д. Милановца видео ПавићевиТ«ПадВоКата ШгНгеттл-штаједног глумца и два непозната човека. Мијаило Кандић , трг. помоћник, 27. година, неосуђиван, сведочи као и први сведок како је видео човека да је прошао и како је после пуцано на Краља Милана, како је атентатор пуцао на себе а за тим нагао бегати. Заклеће се. Дангубе не тражи. Илија Тииа, 41 годину трговац, неосуђиван прича догађај о извршењу атентата онако, како смо га одмах по атентату изнели у опису г. Марка Стојановића. Прочитан је исказ г. Мике Кр. Ђорђетћа , посланика у Букурешту, који вели све што је сазнао о атентату, саопштио је министру спол^них по слова, по чијем је наређењу водио истрагу. Чита се извештај посланства бечког о ресултатима распитивања и истраживања о пореклу и породици атентаторовој; из тога се извештаја види, да је атентатору право име Стеван, и атентатор признаје то. Сведоци су заклети. Испит Влајка НиколиЂа Пуковник Влајко Николић, из Београда, 46 година, неосуђиван. Он је код иследне власти казао све што има, о целој ствари нема ни појма, потпу но је невин. Атентатора је познавао из виђења, као посилног, кад је одлазио у купатило војно. То је сво његово познанство с атентатором. Од како је пенсионован, атентатора никако није виђао, до ове године један пут на Калемегдану. Могуће је да је грдио атентатора што даске нису збијене. Пошто је атентатор изишао из војске,

видео га је пре 3-4 месеца на Калемегдану и атентатор му се јавио. Влајко је тада био у друштву с Милошем Петровићем. Он је с њим редовно од 10—12 шетао. У ликерџиницу Димићеву никад није одлазио нити зна где је. С Пером Ковачевићем познавао се из раније, још док је Влајко био уђенералипабу, где је Ковачевић био наредник. Од тога доба није га виђао. Раније казао је да га не познаје, јер му је само казано име, а сад кад га види ко је, познаје га. Мијаила Димића не познаје- Оптужени чак и не пије ракију, једва ако попије чашу две у дватри месеца. Живка Анђелића није познавао, но га је једном видео. Атентатор није 0Д њега тражио никакву препоруку за Анђелића. Влајко не може да замисли од куда ова беда која га је снашла. На дан атентата после подн био је код каФане „Париза", а кад је извршен атентат, он је пред Паризом седео с Миланом Мостићем адвокатом. С начелником у пенсији Мијаилом Миловановићем није се састајао. 0 атентату је чак у вече код куће сазнао. С радикалним првацима односи су оваки: Са Стојаном Протићем познао се пре 6 година код пок. пуковника Косте Поповића, али од тог доба речи с њим није проговорио, осим што сусеједан другом јављали. С Ацом Станојевићем и не познаје се к?,ко треба, тек га је познао на радикалном „пријагељском вечеру" зимус. У штампарију и уредништво „ОдЈека" никад ногом није ступио. С Љубом Живковићем нису се ни преставили један другом, нити су и речи међу собом говорили. Димитрија Крезовића и не познаЈе, и ако вели да га је виђао у радикалној штампарији. Чашћу се заклиње да Је тако како каже. Димитријс Крезовић тврди пред судом да Је виђао Влајка у ргдикалној ппампарији и причао му како има пенсију и да ће добити већи чин. Влајко му каже да лаже, а Крезовић се наљути и рече њему да лаже, а да нису овде на овом месту он би се већ с њим разрачунао. Влајко вели, да његове очи никад нису виделе, Крезовића. Кућевне ствари продавао је, што се на цролеће спремао да иде у Париз, али га је од тога спречила болест женскога детета због кога се спремао да иде у бању, пагајеу томе задесио овај случај. Према тим приликама, он Је рачунао да остане још летос у Беог Р а ДУ, па после да иде у Париз. Прочитани су испити Влајкови код иследне власти, где се тако исто брани н где вели да никога није наговарао да убије Крал>а Милана. Атентатору није ни име знао, док М У ни Ј е каз зо управник г. БадемлићПрочитано је суочење Влајково с Крезовићем код иследне власти. На самом суочењу Крезовић је рекао Влајку у очи што и овде на суду. Опт. Влајко на питање председниково вели да је слабо имао сзстанке код своје куће, но обично му је долазио Жарко Илић и комшилук. ПроФесор Миле Павловић долазио Је по који П У Т УЈУ Т РУ на ча'". С Милем се познаЈ е скоро годину и по дана, а у комшилуку је. Стари Рус (Никола Васиљевић Червеченко) долазио му је на чај. Али с њима ништа о политици није разговарао. Од како је научио писати, ни један политички чланак није написао. Једино што је написао У лОдјеку", то је одговор Светозару Радојчићу.

Прочитано је суочење измеђуВлајка и атентатора, који му је у очи казао како су га Влајко, Пера и Димић наговарали да убије Краља Милана, како му је Влајко у ликерџиници написао карту Анђелићу за посош, како му је атентатор донео из Букурешта два писма, како су се састајали на Калемегдану итд., док је Влајко све то порицао и казао атентатору да је све то лаж. Ђура признаје да је тако говорио ааи сад вели да није тако било, а говорио је тако што је имао пизму на Влајка. (наставиће се) Претрес је завршен у 12 часова пре подне, а други је заказан за после подне у 4 сах. Извештај са тога претреса донећемо у сутрашњем јутрењем издању нашега броја.

АНЂЕЛИЋЕВА ПИСМА У ирошлом броЈу саопштили смо у кратко садржину писама, које је пок. Живко Анђелић писао својој жени Нујки и своме брату Светозару. Сад доносимо та писма у потпуној садржини, онако како их је Анђелић написао. Писмо жени гласи: Нујка, Ране моје најљуће! Све што је могао да учини за тебе твој несрећни Живко, то је ово, да невин погине.

Писмо брату Светозару гласи: Свешозаре У Фиокама начелства има много мојих ствари. Нарочито у оба астала. Ту је облигација Максима Новаковића жандарм. оФицира; облигација Андреје Марјановића чин. гл. контроле, тапије, твоја акта о дуговању, један кредит. лоз бечки, два лоза Француске изложбе и многе друге хартије од вредности. Иди па покупи што је моје и буди на руци оној јадници. Збогом Живко. На другој хартици продужење овога писма. Тамо је и књига чиновничке задруге. Рачуни Ристе Димића, Саве Мрцајловића и друго. У управи вар. Београда има 670 д. сахат и остале ствари. Примите неузету пензију и посмртну плату и са тим ме сараните. Твој несретни брат Живко Код Милоша Илића имам две моје заложнице.

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Исказ атентатора. Као што смо већ јавили, атентатор Стеван (Ђура) Кнежевић јуче пред судом почео је да одриче своје раније исказе, у којима је теретио оптужене Влајка Николића, Перу Ковачевића и Мијаила Димића, тврдећи да га они нису наговорили на атентат, као што јеу први мах сведочио. Овога одрицања држао се и јутрос у почетку судског заседања, али на једаред, при суочењу с Пером Ковачевићем, атентатор изјави да не може да лаже, да се дакле враћа на своје првашње исказе џ .оист тврди, као што )е и код исдсзГне власти тврдио, да су та на атентат наговорили непосредно Влајко, Пера и Димић. Овај обрт у исказу атентаторовом на претресу учинио је дубок утисак на све присутне суђењу.

Продужење извештаја е иретрееа иалази у еутрашњем јутрењем броју нашем. Нова Трговачка Штампарија (Енез Михаилова улица) Одговорни уредник М. П. Живадиновић