Male novine

ДОПИС ИЗ ЛОНДОНА од нашега редовног допиеника) Лондон, 29. Октобра. (свршетак) Према Лорду Меру и капелану седе маченосад и буџоноеац, у ка®таеима од загаситог атдаса и са високим кадпацима од самура, онај први држећи у рукама општинс&и мач а овај други велику понлаћену општинску буџу. ЛордМерове колеснице прзте коњаници не знам каквог хусарског пука. У Палати Судова врховни судија. окружен многимдругим судијама, дочекује Лорда Мера у пуној гали, то јест са седом власуљом на глави, која му седа власуља тобож у густим коврчастим витицама пада по раменима и по прсима, завио се у некакви каФтан од црвене чохе са широким рукавима и са широким хермелином по илећима и раменима. У беседама којима Лорд Мер поздравља врховног судију и овај отпоздравља новог кмета управо се излажу мисли на шта би требало обратити иажњу и шта је на реду да се ради. Сад су и један и други говорили о потреби да се пристаниште лондонско преуетроји, па да одговара ономе што трговина од њега захтева, и како је потребно поклонити што већу иажњу образовању новога нараштаја. Врховни је суди^а честитао новоме кмету на једној оеобини која се ретко кад види у Лорда Мера, а на име младост, јер је Сер Маркус још млад човек. Њшослетку се цела церемонија свршава тиме, што нови кмет моди врховног судију и друге судије, да изволе доћи вечерас на општински ручак у Гилдхолу. Ручак или банкет у Гилдхолу саетавни је део чинова којима се инсталација главнога ►Ј е д н о <§3з=г=Пророчанство ".ИСТОРИЈСКИ РОМАН ИЗ СРПСКЕ ПРОШЛОСТИ) (155) (НАСТАВА.К) Вучићу је годило ово истицање његове личности и његова угледа. Стога он поче полако попуштати. Још се дуго одуаирао и борио. али најпосле признаде и сам да му треба ићи, да је то управо његова дужност, коју не може избећи, а да се не огреши о евоју рођену земљу. За то он, најзад, пристаде да се призш из;>ора и да с депутацијом оде у Скупштину.

кмета лондонеког обавља. Не мислим вам овом приликом описивати тај банкет, на коме сам ја много пута бивао. Задовољићу се само да вам поменем:' да се еа њ позивају главни људи из области политике, науке књижевности, вештиеа, цркве, правосудства. и иеаче л>уди отмени и чувени. Наравно да се иозову и сви чланови владе као и сва дипломатија. Ретко кад да на томе банкету буде мање од четири стотине гостију. Обично се тај банкет очекује с великим интересом, јер је од прастарих времена заведен обичај да на њему један од главнијих министара говори о питањима унутрашње и спољашње политике која су на дневноме реду. Сада је сам Премје ВалФур био на банкету и држао значајну једну политичку беседу о којој су вас телеграми још пре неколико дана известили. ИЗ СРПСЕОГ СВЕТА Нова српска крвдигна зндр^га У Старом Керу (Бачка) основаиа је по доеада већ оиробаном сиетему нова ераека новчана вадруга. На челу ове нове привредне установе етоје гоепода: Драгутин Чолнковић парох, Миливоје Ћосић учитељ са најугледннјим носеднидима иа Старога Кера, а то нам даје наде, да ■ћб ова привредна нова установа лепо напредовати. Манастир Ходош. Српски манкстир Ходош у северном Банату. вадужбкна славних Јакшића, налави се у румунеким рукама, Последњи на родно ц |ЈКвени сабор п жренуо је питање, да се ова славна историјска »адузкбина ерцска врати српском народу натраг, Због тога је Саборски Одбор иослао др. Жарка Милади новића у Беч а др, Миту Мушицвог у Будтшпешту.дау држзвним архива ма ивнађу и нроуче свс псисе који се тичу манест^ра Ходоша и да приправе потребан материјал, на осаову кога 6и се могла покренути иарница против Румуна Д;> Жар ко Миладиновић рекаоје о овој ствари једном српском новинару, да јв XIV, Узалудан покушај. Долазак Вучића, Гарашанина и осталих чланова советске депутације изазвао је у Скуиштини малу узрујаност. Ова два човека нису била омиљена код Скупштине, али су ипак уживалм велико поверење и њин је углед још био јак. Стога су посланици без противљења пристали да саслушају советску депутацију и да чују шта она хоће. Првенствено и пре свега ваљало је прочитати акт, који је Совет преко ове депутације упутио Скупштини. и који је Гарашанин са собом донео. Гарашанин преда тај акт пред-

у цареној архиви у Бечу нашао спиее, у којима се евуда навива канастир Ходош сриским, или илиреким, а нигде нема спомена да 6и тај манастир био румунеки. Једино се ериски народ бринуо за судбину и напредак тога манастира И српски аародно-црквени сабор раиије и мао је послаеа манастиромХодсшем, и то у заебдању свом од 25 јула 1749 год., јер је и то у ратној ар хиви нашао, а о том ће се у сраској народио] црквеној архиви у Карловцима још и више наћи моћи Има и опширна прадставка митроиолита Иавла Ненадовића иа год. 1850., где се такођер тражи ваштита манаетиру Ходошу.

ИЗ ВАЖАИИЈЕ Данев о 1№едонији. Приликом а д р е с к е д е 6 а т е у Собрању, бугарски мнистар преседник др. Давев говорио је и о Маћедонији. Он је рекао: Маћедонско је питање најтеже питање. Оно може да се посматра с два гледишта: с гледигпта природних симпатија према патничкој једнокрвној бугарској браћи у Маћедонији и с обзиром на маћедонску емиграцију у Вугарској. Прво гледиште не може узимати у обзир ни једна бугарска влада, па ма којој странци припадала, но се може занимати само маћедонском емиграцијом. Несносно стање у Маћедонији изазива непрестани притицај незадовољних елемената из Маћедоније, који чине те се у Вугарској образује једна атмос<»ера, пресићена политичким и економским незадовољством. Тај притицај незадовољних Маћедонаца само изазива политичке и економске кризе. Лек је против њих: уништење узрока исељавања, т. ј. побољшање стања маћедонских Вугара. Свака, влада треба у том правцу да употреби сву своју снагу. У том правцу радила је и ради садашња влада. Она се свуда заузима за извршење обећања у § 23. Верлинеког седнику скупштинском Капетан Миши, а он га да једном скупштинском секретару. да га прочита. У том акту Совет је напомињао, да је књазАлександар оставио земљу и поз.ивао је Скупштину да се посаветује и да у договору са Советом нађе начин како да се земљом управља, док се не види шта ће бити с кнезом. Попгго је тај акт прочитан, Вучић полако и достојанствено приђе и заузе меето председника Скупштине. Гарашанин рриђе такође мало ближе томе месту и стаде у десно од Вучића, уз клупу где су седели посланици. Гарашанин је махом све посланике лично познавао. Стога

уговора. У том истом циљу она се труди да увек покаже своју лојалност према суседима и Турцина. Она нема намеру да ни са Србијом ни с Румунијом дели једну покрајину, која припада Турској. Ни са Србијом ни с Румунијом Вугарска не мисли нити ће улазити у двобој, већ тражи пријатељски с њима и заједничким радом да постигне поправку и реФорме за све Маћедонце. Бугареки дефицит. Прем:а завршном рачуну, бугарски дефицит за 1900 годану износи 18,806.922 дин. ТЕ/1ЕГРА1И (од 13. штмбра) 14етмње. Нови руеки посланик Шчеглов предао је јуче кнезу своја пуномоћија. Лисабон. Краљица је у Кортесима положила заклетву као регенткиња. Берлин. Синоћ је код државног канцелара била конФеренција ради довршења споразума о царинском питању. Париз. Португалско посланство изјављује да је потпуно неоснована вест, пронета по Паризу, као да је откривеан некаква вавера, услед које су похапшени многи португалски аристократи. На против, у Португалији је потпун мир, и путовање краљево свуда чини најбољи утисак. Лондон. Манистар колоаија Чемберлен и његова жена отпутовали су јуче у 11 и ио I часова пре подне за Портсмуг, | одакле су се у 3 и по сах. ;по подне укрцали на брод „Год јХопе" за Јужну АФрику. Ис(пратили су их први министар 'БалФур с осталим миниетрима и многобројни чланови парламента. Публика је поздравд>ала путнике одушевљеним узвицима. (?е сад обрте онима, који су му били најближи, и узе их прекоревати гато су овако посттшли и Милоита изабрали, а јовамо нису хтели ништа јави ( ти Совету и договорити се са :советн0цима и мивистрима шта ваља радити. Тако су предухитрили ствар, изабрали Милоша и тиме учинили голему погрешку, коју је сада тегако попрдаити. До4 је Гарашанин овако шапутао посланицима, Вучић заузе председничко место, искашља се и онда се обрте Скупштини. (Наставиће се)