Mladi borac

ИЗ ОРГАНИЗАЦИЈА

LPBA КОШЕРЕНЦИЈА УЈЕДИ&ЕНОГ САВЕЗА' АНТИФАШИСТИЧКЕ ОМЛАДИНЕ ХРВАТСКЕ

28 и 29 с.г, «држана је I Конференција Уједињеног севеза антифгшистидке о>иладине Хрватске(УСАОХ),у слободном Оточцу.Претсдавникз дрватске и српске омладине из свих крајева Хрватске поздравили су Едвард Кардељ у име ЦК КПЈ,др»Павар ГрегориВ у име ЗАБНОХ-а и Бладо Бакарић у име Главног штаба Хрват-ске»Посебним поздравом ,телеграмом поздравила t le конфврекцију омладина Србије. Политички рефех>ат д;оз г га Славка Комара и организациони другарице Милке Куфрин постакли су живу и плодоносну дискусију.У резолуцији која је донешена ка крафу истиче се јединство и братство хрзатске и срсадке омлдине,одлучно се осуђује покушај реакционарне клике покварешака из врхова ХСО да одвуку хрватску омладину од НОВ а исто тако и срамстну,братоубилачку рабгту Михаиловићевих четника,Резолуциlа,напскон.постагда пред све срганизације Уједињеног Савеза као основни задатак; Оствароње цош ширег борбеног свеукупне омладине Хрватске. На конференцкји је изабран Главни одбор УСАOХ-а,на челу са Милком Куфрин„Поводом I конфсренцкђе уједкњеног савеза примила 1е јуначка омладина Хрватске од Рдазнод-Птаба НОВ и ПОХ најлепши дар који 1е могла примити: XVI боигадаТХГГ дивизије НОВ је проглашена омладинском бригадом "Јоже Блаховића"

Слсвенска омладина одржала 'је свој II кснгрес 10-12 октобра 1943. Од 150 делегата ппловица је била из војске. Конгресу су присуствовали другови претставници Главног штаба НОВ ПО oлсвеније,ЦК КПС,ПСOФ и АФЖ. Након реферата које су одражли другарица' Вима Белбер, дрјгови Станоје КавпиН (.полииицки реферат) Митиоа Вошњак и Иван Горрур те након живахне дискусије изабран је Главни одбор Звезе словенске омладине (ЗСМ) у који де ушло 40 пмладинаца и омладинки,а претседница му ,је била Вима Еелбер. Кас победник у трсмесечном такмичењу добио je прелазну заставицу округ Шкофја Лока. Упркос најгсрем гестаппвском терору и врло тешким приликама—омладина тсг скруга има 120 сдбора ЗСМ,дала ;]•€ и У НОВ око 8000 младих бораца,а само једна скупина омладинаца и пионира тог округа уништила је немачки тенк,s камиона и 6 ловачких авиона.

I Обласна к»нференци.ја УСАОЈ-а за Босанску одражана je 19 септембра о.г.На уста 150-торице делеАа из читаве Кра-јине изразило се непокслебиво јединство српске,хрварске и муслиманске омладине као и небројени примери херојског суделовања кра;јишке омладике У народно-ослободилачкор борби. Изабран је обласни одбрр УСАОЈ-а за Босанску Крајину,а претседник му је Душан Магдић из Ноддмеча,

3*ooo омладинаца и омладинки из дрварског,граховског и новоослобођеног петровачког среза присуствовало је збору,кос'и је 3-Х- одржан у Босансксђ Крајини.Тсм приликом предана је држарском срезу прелазна заставица за најбвде резултате у ударничком такммчењу.

У Босанској и у Хрватокој одржавани су културно-просветни курсевп за стварање кадра омладинских руководилаца у културно-просветном раду предавања n значаЈу уметности, штампе и слично,одржаван Је на курсевима и посве практични део,на коме су се полазници вежбали на пр, у састављаау зидних и џепних новии-а.у згороким редитацијама ц сл.

12