Mladi borac

Долази Први конгрес

Одјекују нашом Србијом рафали задњих битака, Наше дивизије врше задње јурише на непријатељз, који се унезверено држи комуникација и коме је сада једини сан да извуче живу главу из пакла којег је сам направио. Поцепани и боси журе фрицеви нашим дру мовима на север. мислећи својим празним главама да he наћи спас, као што су некад мислили да he покорити свет. Са истока тутњи осветнички корак Црвене армије, која жури да заједно с нама плати свакоме по заслузи. А ми се спремамо за I Конгрес омладине Србије. По примеру совјетске омладине и другова иззападних крајева ми хоћемо да на Конгрес изађемо са делима,

такмичећи се. да би резултати нпше борбе били што стрзшнији за непријатеља, У новоослоСођеним градовима |ош се није осушнла боја са исписаних парола и петокрака, а са омладинских конференција наша се војска повећава на нове стотине и хиљаде младих бораца. Љупко се смеше велике црвене пароле; Живео 1 Конгрес антифашистичке омладине Србије! А омладинци и омладинке свуда питају: ,Шта да учиним, па и ја дч идем на Конгрес?' Омладива се бори, ради и мисли само за Конгрес. Она хоће. она жели да свој i Конгрес, свој највећи дан слави у тркумфу ослобођења Србије. у слободној Србији. Она ће и остварити своје жеље!

Недамо иепријатељу жито... У задњој непријатељској офанзиви истакла се својим самопрегором и пожртвовањем 1 моравска омладин ска радна бригада.' Услед офанзиве она није могла да ради као пелина. али је њена помоћ народу и народној власти велика. Између осталог неколико њених чета пожњело је II и по хектара пшенице да ова не би пала у руке непријатељу. Народносслободилачки одбори среза морав ског имају верног помагача у 1 омладинској рздној бригади. Дртгом приликом су ударне групе, заједно са старијим друговима, спалиле око 30 великих стогова сена, које је требало да послужи окупатору за исхрану стоке.

Кидамо његове везе... Дск је напријатељ још био у том крају, ссвануле су једнога дана посечене сие бандере између Соко-Бање и Алексинца, од АлсксЛнца према Нишу и од Алексинца до Ражња. Окупатори су беснели јер им незе нису функционисале, а наше ударне групе су биле задовољне успешно извршеним акцијама. За време непријатељске офанзиве ударне групе нису k з астј )ле за нашим бригадир/.ма. На прузи СталаћЖитковац оне су дигле у ваздух два непријатељска воза и на тај начин онемогућавале непријатељу снабдевање. Такиичимо се на фроиту Омладина Xlli српске Н.О. бригаде бори се кроз батаљонска такмичења. Страшан је ратни рачун по непријатеља у предконгресном такмичењу. Стотине убијених фешиста, иопаљени камиони и уништени тенкови са тим рачуном млади борци ХШбригаде псслаће своје делегате на Конгрес.

Бора Спасојевић-Браљинац Он је сеоски омл динац, ударник у позадини о чијнм се подвизима међу расинсксм омладинои много говори Еора је из Браљине, лепог моравског села поред ппуге. Док се још није била разбуктала борба у његовом крају, он је смело изводио акције на окупатора које су задивљивале и уносило страх у непријатеља. Са још два сеоска омладинца он је упао у среско место Ражањ који је био пун жандара и четника, продро у срез. запалио архиву, узео једну писаћу машину и други мат(.ријал и извукао се. Једном је сам у заседи сачекао четннчку шесторку са пушкомитраљезом, разсружао их и узео им пушкомитраљез. Његова највећа жеља је да претура возове. Узео је нагазпе мине и експлозив и минирао пругу. Један транспортни исмачки воз одлетео je у ваздух. Полупали се камиони и остали ратни материјал и погинуло 15 Немапа. ,Чуо сам прича Бора да he да се држн I конгрес омладине Србије и да се омладина спрема такмичећи се да иде на Конгрес са што више убијених фашисга. Ја сам р.шио да од сада убијзм Немце и преврћем возове само за Конгрес. да заслужим да идем на 1 конгрес.* Од тада је Бора преврнуо још једзн брзи воз у коме је погинуло 28 Немаца. Затим је посебно убио једног Немца на тресини, а једног убго на станици у возу, секао бандере и кидао везе. Сдда је Бора члвн среског одбора УСАОС-а и жали што нема довољно времена да убија Немце и преврће возове.

Лесковамка оиладима слреиа се за Коигрес Омладина округа лесковачког започела је предконгресно такмк.чење по срезовима, на иницијативу пусторачког среза. И већ су стигли први резултати, и ако скромни они довољно илуструју напоре омладнне лесковачке да што више допринесу борби. У позиву осталим срезовнма за такмичење пусторечка омладина између осталог каже: в Ми Пусторечани и Пусторечанке решили смо да у знаку припрема за наш Конгрес што више помогнемо нашу борбу, Позивамо и да исто учините*. Према делимичним псдацима досадашње такмичење псстигло je сле деће резултате: ПУСТОРЕЧКИ СРЕЗ: Формирано је 7 општинских и 65 сеоских одбора УСАОСа. Одржано је 102 конфаренције. У војску је отишло преко 700 омлздннаца, а 34 омладинке су отишле на болпичарски курс. Ударне групе извршиле су 14 акиија на непријатеља. Између осталог сакупљсно је до бровољних прилога: 4.850 килограма жцта, 461 килограм поврћа, 680 килограма воћа, 21 629 динара у новцу и још низ других ствари, Нарочито се истакла лзпотиначка општина Из ње је отишло 109 нових војника. а само пшенице скупљено је преко 1.100 килограма. Једна кројачка радионица израђивала је пре такмичења 100 до 120 пари гаћа днсвно.' Када је такмичење организовано производња се попела на 200-25Ф пари. СРЕЗ ЛЕСКОВАЧКИ: Од 25 VIII до 15-1Х отишло је у Н О војску 530 омладннада. Четири радне чеде за време такмичења дале су 110 радннх дана. За то време |е

6

МЛАДИ БОРДЦ

Spojf